Sektörden müteahhitlik yönetmeliğine destek

2 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmeliğe" sektörden büyük destek geldi.

Sektörden müteahhitlik yönetmeliğine destek

Türkiye genelinde müteahhitlerin iş tanımını belirleyen ve koşulsuz faaliyetlere sınırlama getiren yönetmelik 2 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. "Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkındaki Yönetmelik" ile birlikte müteahhit yetki belgeleri A, B, C, D, E,F, G ve H'nin yanı sıra geçici olmak üzere belli gruplara ayrılacak. 

GYODER Başkanı'ndan düzenlemeye destek

Düzenlemeyle ilgili açıklamada bulunan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin inşaat sektörünü olumsuz biçimde etkileyen temel bir sorunun giderilmesinin önemine işaret ederek: “Bu yönetmeliğin, müteahhitlik mesleğinin kriterlerinin tanımlanması noktasında çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Böylece yönetmelikle beraber sektör, mali, ekonomik, iş bitirme, işgücü yeterlilikleri açısından belli kriterlere göre düzene girecek ve denetim altına alınacak. Bu yeterlilik noktasında uygun görülen şirketlere veya şahıslara bu ‘Yetki Belgesi’nin verileceğini görmek sevindirici." dedi. 

Yetki belgesi sektöre güven verecek

Yetgin, gayrimenkul sektörünün kayıt altına alınması, kurumsallaşması ve denetimini sağlayacak yönetmeliğıin sektörün bir çok parametrede güven kazanmasını sağlayacağını vurgulayarak: "Konut alıcısı vatandaş ise oturma ve yatırım amaçlı satın aldığı gayrimenkulleri yapanların belli kriterlere sahip olduğunu ve denetlendiğini, takip edildiğini bilecek. Vatandaşın muhatapları artık bu işi gerçekten meslek edinmiş ve bunu da prosedürle belgelemek zorunda olan ‘Yetki Belgesi’ne sahip müteahhitler olacak. Konut alıcılarının bu yetki belgesini araması çok önemli. ‘Yetki Belgesi’nin alınmış olması aynı zamanda müteahhidin yönetmelikteki kriterlere göre hangi sınıfta olduğunu gösterecek.” şeklinde konuştu.

Müteahhit sayısı 450 bin

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye konut sektöründe uzun süredir tartışılmakta olan müteahhit sayısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İnşaat sektöründe Türkiye'nin 450 bin müteahhite sahip olduğunu söyleyen Murat Kurum, daha önceki açıklamalarında da bu sayının önemli riskler barındırdığını belirtmişti. 

250 sektörü doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiriyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, inşaat sektörünün 250 adet sektörü doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendirdiğini hatırlatarak: "Biz inşaat sektöründe ülke genelinde 450 bin müteahhite sahibiz. Bu açıdan dünya ikincisiyiz." ifadelerini kullandı. 

 

Bakan Murat Kurum: Türkiye'nin 450 bin müteahhidi var

 

Müteahhitlik için yeni kriterler geliyor

Türkiye'de faaliyet gösteren müteahhit sayısındaki artış ve mali yapısı yeterli olmayan firmaların yarattığı tahribat üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hareket geçmeye hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sektörde sağlıklı büyüme için problemin kaynağına inileceğini ve bu sayede önüne gelenin müteahhit olmasının engelleneceğini belirterek: "Finansman yapısı ve tecrübesi yeterli olmayan firmalar çok fazla." dedi. 

Mağduriyet yaratanlar

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'e açıklamalarda bulunan Murat Kurum, finansman yapısı ve tecrübesi yeterli olmayan firmaların yarattığı tahribatın önüne geçmek için önemli adımlar atmaya hazırlandıklarını söyledi. Bu tip firmaların inşaatlarını tamamlayamadığını ve bunların yolda kalmasıyla vatandaşların da mağdur olduğunu söyleyen Kurum: "Ortaya konutzedeler çıkıyor. Bizler yapacağımız düzenlemelerle vatandaşların sorun yaşamasının önüne geçeceğiz. Aynı zamanda Türk ekonomisi çin büyük önem taşıyan inşaat sektöründe sağlıklı büyümenin yolunu açacağız." ifadelerini kullandı. 

Firmalara mali sınıflama geliyor

Bakan Murat Kurum, müteahhit firmaların mali güçleri ve iş bitirme gücüne göre bir sınıflama yapacaklarını belirterek: "Bir firma ruhsata başvurunca bakacağız. Bu işin üstesinde gelir mi gelemez mi, bunu araştıracağız. Bu süreci de ona göre yöneteceğiz" ifadelerini kullandı. 

 

Bakan Murat Kurum: Müteahhitlik için kriterler geliyor

 

Murat Kurum sel felaketi yaşayan Ordu ile ilgili ne dedi? Ayrıntılar için Karadeniz için stratejik eylem planı konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

Türkiye'deki müteahhit sayısı 27 Avrupa ülkesinin 4 katı

Müteahhitlik sektörünün Türkiye'de babadan oğula aktarılan zanaat olarak aktarılan niteliği bugün görmezden gelinmesi imkansız  bir "müteahhit enflasyonu" olgusu doğurdu. Sektörün çatı kuruluşları "müteahhitlik" mesleğinin yasalarla düzenlenmesi yolunda ısrarlarını sürdürürken, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu -İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, ulaşılan düzeyin korkutucu boyutlarına bir kez dikkat çekti.

Avrupa'nın 27 ülkesinin 4 katı kadar müteahhit Türkiye'de

Finansal Kurumlar Birliği İstanbul Ticaret Merkezi Ege Salonu'nda gerçekleştirilen LEASING ve KOBİ'ler BİRLİKTE GÜÇLÜ YARINLARA konulu ve İnşaat Sektörüne Leasing Desteği alt başlıklı buluşmada söz alan  İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye'de 330 bin müteahhidin faaliyet gösterdiğini söyledi. Tellioğlu bu rakamı '27 Avrupa ülkesindeki müteahhit sayısının toplamının 4 katı kadar' olarak nitelendirerek: "Müteahhitlik yasasının acilen çıkması gerek..." dedi. Türkiye'de inşaat sektörünün karışık olduğunu, kentsel dönüşüm ise istenen noktalara ulaşılamadığını belirten Tellioğlu: "İnşaat sektörü yorgun. Destek gerekiyor..." ifadelerini kullandı.  Tellioğlu, Türkiye'de faaliyetlerini sürdüren müteahhit sayısının fazlalığının sektörde konut stoku doğurduğuna da dikkat çekerek: "Makul kredilerle konut satışının önü açılmalı. Tapuda alıcıdan ve satıcıdan alınan verginin düşürülmesi gerekiyor.  Tapu harçları yüzde 1’e düşerse vatandaşta rahatlar. Ayrıca yabancı sermayenin de teşvik edilmesi lazım..." ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de ve Avrupa'da müteahhit sayısı

Yayınlanan son verilere göre Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdüren müteahhit sayısı 330 bin seviyesinde. Böylesine önemli bir düzeyin, rekabet, fiyat, finansman ve teslim gibi kritik hususlarda baskı yaratmaya başladığını gösteren araştırmalar, sadece İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı müteahhit sayısını 60 bin olarak gösteriyor. Buna karşın Almanya'da müteahhit sayısı 3 bin 800, Avrupa'nın bütününde ise 20 bin ila 30 bin arasında farklılık gösteriyor.

Sektör temsilcileri müteahhitlik yasasını bekliyor

Mütehhit enflasyonunun yarattığı baskının sektörün geleceğini tehdit eder düzeye ulaştığına dikkat çeken sektör temsilcileri de faaliyetleri düzenleyen müteahhitlik yasasının gerekliliğine defalarca dikkat çekmişti. Sürecin doğru bir denetim mekanizmasıyla sürdürülmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün de, sağlıklı denetim mekanizması ile "işini doğru yapmayanların" doğal seleksiyona uğrayacağını belirtmişti. Yenigün, iş tanımının doğru yapılması ve herkesin istediği gibi müteahhitlik mesleğini sürdürememesi gerektiğini de belirterek: "Biz Türkiye Müteahhitler Birliği olarak, bu mesleğin tanımının yapılması için çalışmalar yapıyoruz. Nasıl herkes mühendis, avukat olamıyor, müteahhitlik de öyle olmalı. Kimseye müteahhitlik yapamazsın, diyemeyiz. Sadece işlerini iyi yapanlar yapsın, diyoruz..." ifadelerini kullandı. 

 

Bakan Murat Kurum: Müteahhitlik için kriterler geliyor

 

Bağdat Caddesi'ni müteahhit enflasyonu vurdu... Ayrıntılar için Bağdat Caddesi Kentsel Dönüşümü konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

İflaslar kapıda

Geçtiğimiz aylarda konuyla ilgili bir değerlendirme yapan DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da, cebinde  parası olmadığı halde konut yapımına başlayan girişimcileri eleştirerek, işler yolunda gitmeyince sektörün bütününü tehdit eden bir manzarayla karşılaşıldığına dikkat çekmişti. Yılmaz, konunun acil biçimde düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu hatırlatarak: "Bu süreci doğru yönetmeliyiz. Aksi halde iflaslar olacak..:" ifadelerini kullanıştı. 


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR