
Türkiye'de işsizlik, 2015 yılının bütününde 10.3 düzeyinde gerçekleşti. İşsiz sayısı bir önceki yıla kıyasla 204 bin kişi arttı ve 3 milyon 57 bin kişi düzeyine ulaştı. TÜİK verilerinde "inşaat sektörünün" istihdamdaki payına yer verilmedi
Türkiye İstatistik Kurumu, 2015 yılının bütününe ilişkin İşgücü İstatistikleri'ni bugün kamuoyu ile paylaştı. Türkiye'de 15 yaş ve daha üstündekileri kapsayan değerlendirmeye göre işsiz sayısı 2015 yılı sonu itibarıyla 3 milyon 57 bine yükseldi.
Türkiye'de işsizlik gerçeği
- TÜİK verilerine göre ülke genelindeki işsiz sayısı 2015 yılı bütününde 204 bin kişi düzeyinde artış kaydetti. İşsizlik oranındaki artış 0.4 ile yüzde 10.3 seviyesine ulaştı.
- İşsizlik oranındaki artış kadınlarda yüzde 0.7, erkeklerde ise yüzde 0.2'lik artış gösterdi.
TÜİK Aralık 2015 işsizlik verilerine ulaşmak için tıklayın...
- Gençlerde işsizlik oranı: TÜİK verilerinin en dikkat çekici yönü ise genç işsizlik oranındaki artışın sürmesi oldu. TÜİK'e göre gençlerdeki işsizlik oranı artışı yüzde 0.6 puanlık artış gösterdi ve yüzde 18.5 seviyesine ulaştı.
- İstihdamda sektörel paylar: Toplam çalışan içindeki en yüksek sektörel pay ise hizmet sektöründe gerçekleşti. Toplam istihdamın yüzde 52.2'si hizmetler sektöründe çalışırken, yüzde 27.2'lik kısmın sanayi, yüzde 20.6'lık kısmı ise tarım sektöründe yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu 2015 verilerinde inşaat sektörünün toplam çalışan içindeki payı bilgisine yer vermedi.
- 2015 yılı içerisinde istihdam edilen kişi sayısı ise 688 bin düzeyinde arttı ve 26 milyon 621 bin kişiye ulaştı. Verilere göre istihdam artışı yüzde 0.5 düzeyinde arttı.
- İşgücüne katılım oranı: Artış yüzde 0.8 oldu ve yüzde 51.3 olarak gerçekleşti.
- İşsizlik oranının en yüksek olduğu şehirler: Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt.
- İstihdamın en yüksek olduğu şehirler: Tekirdağ, Edirne, Kırklareli
İşsizlik oranı tarihi düzeye geriledi
İnşaat sektöründe istihdam düştü
İşsizlik rakamları yılın en iyi seviyesinde
Referandum sonrasında ekonomiden ilk sinyal kötü geldi
İşsizlik tarihi seviyede: İnşaatın istihdama katkısı geriledi
İşsizlik rakamları zirveye ulaştı
İşgücü istatistiklerinde kötümserlik derinleşiyor
TÜİK rakamlarının gizlediği gerçek işsizlik: 6 milyon ve daha fazlası
TOKİ'nin borç bitirme kampanyası Salı günü başlıyor
Tapu ifraz harcı 2018