Arazi nedir? Arazi toplulaştırma, arazi vergisi nedir? Arazi vergisi nedir, nasıl ödenir? Hepsi ve daha fazlası bu yazımızda!
En basit tanımıyla arazi, herhangi bir yeryüzü veya toprak parçasıdır.
Arazi nedir, toplulaştırma nasıl yapılır? Arazi vergisi nasıl ödenir? tüm detaylarıyla bu yazımızda derledik.
Arazi, sınırı yüz ölçümü kordinatları belli olan ve tapu kayıtlarında bağımsız bölümlere sahip olarak kayıt edilen taşınmazlar olarak kabul edilmektedir. Her bir taşınmazın bağımsız bir kaydı mevcut olup her bir arazinin ve eğer kat mülkiyeti ve ya kat irtifkına geçmiyor ise bağımsız bir bölümde kaydı mevcuttur. Sınırı belli olan yüz ölçümü belli olan her bir taşınmaz parçası arazi niteliğindedir.
Verim elde edilemeyen, özellikle ekim için kullanıma uygun olmayan ve birden fazla çiftçi veya şahsa ait olan arazi parçalarının toplulaştırılıp verimli hale gelecek şekilde, muntazam ölçümlerle bir araya getirilmesi ve düzenlenmesi uygulaması arazi toplumlaşmasıdır. Gelişmiş ülkelerde sıkça uygulanır. Burada asıl amaç en küçük arazi parçasından dahi en üst düzeyde verim elde edebilmektir.
Arazi vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan tüm arsa ve araziler için ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Arazi vergisini arazinin maliki ya da intifa hakkı sahibi olan kişi öder. Bir arazide paylı mülkiyete sahip olanlar, sahip oldukları hisse oranında sorumludur. Elbirliği mülkiyet var ise malikler müteselsilen sorumludur. Arazi vergisi, mülkiyetinde anlaşmazlık olan arazi için kullanım hakkı olmayanlar tarafından ödenmişse, karar tarihinden itibaren 1 yıl içinde başvurmaları koşuluyla bu kişilere iade ve ret olur.
Araziler üzerinde taşınmaz inşa edilmesine, imar çalışmalarına, yerleşimlere devlet ve belediyeler tarafından izin verilmez. Arazinin imara açılması söz konusu olsa da imara açılan toprak parçası arazi olmaktan çıkarak arsaya döner. Arsa ve arazi arasındaki ayrım Emlak Vergisi Kanunu'nun 12. maddesinde yer alıyor. Kanuna göre her arsa bir arazi niteliği taşır ancak her arazi bir arsa değildir. Ancak belediyelerin imar müdürlükleri tarafından alınan kararlar ile araziler imara açılabilir ve arsaya dönüştürülebilir.
Miri arazi, Osmanlı Devleti döneminde savaş ve fetihler sonucu kazanılan toprakların fethi yapan ya da savaşa giden kişilere verilen ancak mülkiyetinin devlete ait olduğu topraklara deniliyordu. Miri arazilerde yaşayanlar kiracı olarak yaşıyorlardı ve bu toprakların gelirinden devlete verdi ödüyorlardı.
Mülkiyeti hazineye ait olan arazilere hazine arazileri denir.
Hazine arazisi nedir, satışı nasıl yapılır? gibi sorunların yanıtlarını 'Hazine arazisi nedir?' yazımızda bulubilirsiniz.
2b araziler, kadastro tarafından orman sınırları dışına çılarılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilerdir. Yani, orman özelliğini yitirmiş, hazine adına orman alanları dışına çıkarılmış ve çıkarılan arazilerdir.
Osmanlı'da halkın elinde olan ve mülkiyeti halka ait olan topraklara mülk arazi denilirdi. Bu topraklar sahiplerinin mülkiyeti altında olurdu ve kişiler bu toprakları istedikleri gibi kullanırlardır.
Gelirleri cami, medrese, hastane, imarethane, han ve hamam gibi topluma hizmet veren kuruluşların masrafları için ayrılmış arazilere vakıf arazi denir. Vakıf arazilerinin alınıp satılması kesinlikle yasaktır ve vergiden muaftırlar.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde