Arazi nedir? Arazi toplulaştırma, arazi vergisi nedir? Arazi vergisi nedir, nasıl ödenir? Hepsi ve daha fazlası bu yazımızda!
En basit tanımıyla arazi, herhangi bir yeryüzü veya toprak parçasıdır.
Arazi nedir, toplulaştırma nasıl yapılır? Arazi vergisi nasıl ödenir? tüm detaylarıyla bu yazımızda derledik.
Arazi, sınırı yüz ölçümü kordinatları belli olan ve tapu kayıtlarında bağımsız bölümlere sahip olarak kayıt edilen taşınmazlar olarak kabul edilmektedir. Her bir taşınmazın bağımsız bir kaydı mevcut olup her bir arazinin ve eğer kat mülkiyeti ve ya kat irtifkına geçmiyor ise bağımsız bir bölümde kaydı mevcuttur. Sınırı belli olan yüz ölçümü belli olan her bir taşınmaz parçası arazi niteliğindedir.
Verim elde edilemeyen, özellikle ekim için kullanıma uygun olmayan ve birden fazla çiftçi veya şahsa ait olan arazi parçalarının toplulaştırılıp verimli hale gelecek şekilde, muntazam ölçümlerle bir araya getirilmesi ve düzenlenmesi uygulaması arazi toplumlaşmasıdır. Gelişmiş ülkelerde sıkça uygulanır. Burada asıl amaç en küçük arazi parçasından dahi en üst düzeyde verim elde edebilmektir.
Arazi vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan tüm arsa ve araziler için ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Arazi vergisini arazinin maliki ya da intifa hakkı sahibi olan kişi öder. Bir arazide paylı mülkiyete sahip olanlar, sahip oldukları hisse oranında sorumludur. Elbirliği mülkiyet var ise malikler müteselsilen sorumludur. Arazi vergisi, mülkiyetinde anlaşmazlık olan arazi için kullanım hakkı olmayanlar tarafından ödenmişse, karar tarihinden itibaren 1 yıl içinde başvurmaları koşuluyla bu kişilere iade ve ret olur.
Araziler üzerinde taşınmaz inşa edilmesine, imar çalışmalarına, yerleşimlere devlet ve belediyeler tarafından izin verilmez. Arazinin imara açılması söz konusu olsa da imara açılan toprak parçası arazi olmaktan çıkarak arsaya döner. Arsa ve arazi arasındaki ayrım Emlak Vergisi Kanunu'nun 12. maddesinde yer alıyor. Kanuna göre her arsa bir arazi niteliği taşır ancak her arazi bir arsa değildir. Ancak belediyelerin imar müdürlükleri tarafından alınan kararlar ile araziler imara açılabilir ve arsaya dönüştürülebilir.
Miri arazi, Osmanlı Devleti döneminde savaş ve fetihler sonucu kazanılan toprakların fethi yapan ya da savaşa giden kişilere verilen ancak mülkiyetinin devlete ait olduğu topraklara deniliyordu. Miri arazilerde yaşayanlar kiracı olarak yaşıyorlardı ve bu toprakların gelirinden devlete verdi ödüyorlardı.
Mülkiyeti hazineye ait olan arazilere hazine arazileri denir.
Hazine arazisi nedir, satışı nasıl yapılır? gibi sorunların yanıtlarını 'Hazine arazisi nedir?' yazımızda bulubilirsiniz.
2b araziler, kadastro tarafından orman sınırları dışına çılarılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilerdir. Yani, orman özelliğini yitirmiş, hazine adına orman alanları dışına çıkarılmış ve çıkarılan arazilerdir.
Osmanlı'da halkın elinde olan ve mülkiyeti halka ait olan topraklara mülk arazi denilirdi. Bu topraklar sahiplerinin mülkiyeti altında olurdu ve kişiler bu toprakları istedikleri gibi kullanırlardır.
Gelirleri cami, medrese, hastane, imarethane, han ve hamam gibi topluma hizmet veren kuruluşların masrafları için ayrılmış arazilere vakıf arazi denir. Vakıf arazilerinin alınıp satılması kesinlikle yasaktır ve vergiden muaftırlar.
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
Büyük Ada’nın Mimari Yapıları
Prens Adaları olarak adlandırılan İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğü Büyükada’dır.
Kaya City Residence'da tapular hemen teslim
Yüzde 80 yeşil alan olarak tasarlanan Kayacity Residence projesinde banka kredisi ile satışlar devam ederken tapular da hemen teslim ediliyor
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
İnşaat Demiri Fiyatları
İnşaat Demiri Fiyatları 3 bin 220 TL ile 3 bin 285 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar demir cinsine göre değişebilmektedir. İnşaat demir fiyatları, demir fiyatları ne olur?, demir fiyatları neden artıyor? hepsi ve daha fazlası haberimizde...
Cumhuriyet tarihinin en önemli yasası
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, 'Kentsel Dönüşüm Yasası cumhuriyet tarihinin en önemli yasası' dedi
Noter Vekalet Ücreti 2019 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2020'ye kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
Uygulama İmar Planı Nedir?
Uygulama imar planı ve Uygulama imar planı ölçeği nedir? Planlar hangi ölçeklerde yapılır? Detaylar bu yazımızda!
Nevbahar Üsküdar’da büyük teslim kampanyası!
Kalyon Holding’in ilk markalı konut projesi Nevbahar Üsküdar’da büyük teslim kampanyası başladı. Önümüzdeki ocak ayında teslimlerin başlayacağı projede yüzde 10 peşin, yüzde 20 indirim, yüzde 0.74 vade oranı var. Üstelik, konut tesliminden sonra tam 1 yıl
Kentsel dönüşümde kira yardımı 36 aydan 48 aya çıkıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘100 bin Sosyal’ konut projesinde koronavirüs tedbirlerini aksatmadan 28 Nisan’da kura çekimlerine yeniden başlayacaklarını açıkladı. Kurum ayrıca, “Kentsel dönüşümde kira yardımını 36 aydan 48 aya çıkartıyoruz” ded