
İmar Barışı Bağımsız Bölüm sayısı, kat mülkiyeti ve bölüm listesi nedir? sorularının detaylı cevapları bu yazımızda!
Bağımsız bölüm; inşaatı bitmiş ve kullanıma hazır hale gelmiş bir binanın ayrı bölümlerine denir. Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş yerlerde gayrimenkulün ayrı ayrı ve kullanılmaya elverişli olan ve her biri kat mülkiyeti kütüğünde ayrı sayfaya tescil edilen konut, dükkan ya da mağaza gibi ölümlere deniyor.
İmar Barışı 2018 yazımızdan "İmar Barışı Bağımsız Bölüm" hakkındaki tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 2. Maddesi'nde bağımsız bölüm tanımı şöyle yapılıyor; “Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütününe anagayrimenkul; yalnız esas yapı kısmına anayapı; anagayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu Kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine bağımsız bölüm; bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti ve bu hakka sahip olanlara kat maliki denir.”
Ana gayrimenkulün kullanılmaya uygun kısmına bağımsız bölüm denir. Kapıcı odası, sığınak, asansörler ve merdivenler bağımsız bölümler olarak kabul edilmez. Herhangi bir bağımsız bölüm birden fazla kişiye ait olabilir. Bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti ve hak sahibi olanlara kat maliki denir. Bağımsız bölümlerin başkasına devri ya da kiralanması durumunda, eklentiler ve ortak yerlerde devredilmiş ya da kiralanmış olur. Bağımsız bölüm kullanımı için yapılmış olan odunluk, kömürlük, su ve elektrik saatı, garaj yerleri eklentilerdir. Bağımsız bölümün sahibi aynı zamanda bu eklentilere sahip olur.
Kat mülkiyeti kanununa göre kat maliklerinden herhangi biri tüm kat sakinlerinin imzası ve izni olmadan ana mülk üzerinden ortak alanlara ait bölümlerde tadilat işlemi yapma hakkına sahip değildir. Kendi bağımsız alanında yapmak istediği değişiklikler ve tadilat işlemlerinde de yapıya zarar verici hal ve hareketin içine giremez. Tavan, taban ve duvar gibi birbirine bağlı bölümlerde mülk sahiplerinin tamamının izni olması durumunda genel yapıya zarar vermeyecek düzenlemeler yapma hakkına sahiptir.
Bağımsız bölümlerin mülkiyeti tapu kütüğüne tescil edilir ve ayrı bir taşınmaz niteliğindedir. Bağımsız bölümler üzerinde, mülkiyet ve diğer maliklerin hakları ile bağdaşmayan irtifak hakları kurulamaz. Bağımsız bölümlerin devir ya da kiralanması durumunda ise bölümle ilişkili ortak yerler ve eklentiler devredilmiş olur. Bağımsız bölüm paydaşları kendi paylarını satabilir. Bu gibi durumlarda paydaşlar öncelikli satın alma hakkına sahip olurlar. Bu hakka ise şufa hakkı denir.
Şufa hakkı ile ilgili detaylı bilgi için 'Şufa Hakkı Nedir?' konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.
Her bağımsız bölümüne listelenerek nitelik, pay, büyüklük ve eklenti gibi bilgilerin gösterildiği listeye bağımsız bölüm listesi denir. Liste hazırlanınca malik ya da malikler tarafından imzalanır.
İmar barışı bağımsız bölüm başvurusu genellikle bina yapılırken sığınak ya da otopark gibi kullanımlar için açılan alanların sonradan meskene dönüştürülmesi, balkon ya da teras kapatma yapılması, bağımsız bölümlerin birleştirilmesi gibi durumlarda yapılır.
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
Ankara İstanbul hızlı tren durakları (YHT durakları)
Ankara İstanbul hızlı tren YHT durakları nerelerde? Bu duraklara ulaşım nasıl sağlanıyor? Hızlı tren hangi saatlerde kalkıyor? Tüm bu soruların yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.
Noter Vekalet Ücreti 2019 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2020'ye kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Vialand giriş ücreti ne kadar? (İsfanbul)
650 milyon dolar yatırımla Eyüp’te gerçekleştirilen ve içerisinde birçok eğlence ünitesinin yer aldığı Vialand Giriş Ücreti 2018 yılında güncellendi. Buna göre İsfanbul - Vialand giriş ücreti en düşük 89 TL’den başlıyor.
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde
Anadolu Yakası metrobüs durakları
İstanbul'un bir ucundan diğer ucuna kadar aktarmasız gidebileceğiniz toplu ulaşım aracı metrobüsün Anadolu Yakası durakları nereler? İşte Anadolu Yakası Metrobüs Durakları...
Eyüp Piyer Loti teleferik fiyatı!
Eyüp Piyer Loti teleferik fiyatı listesini sizler için araştırdık. İşte teleferik keyfi sunan o fiyatlar…