Araplar Türk projeleri için sıraya girdi

Bu yıl 30’un üzerinde firmayla Dubai’ye çıkarma yapan Türk firmaları yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu. Birçok firmaya ortaklık teklifi gelirken, Araplar fuardaki Türk projelerinde çok sayıda daire satın aldı

Araplar Türk projeleri için sıraya girdi

10.10.2013 / Bülent Yoldaş / Posta Gazetesi

Dubai’de devam eden dünyanın en önemli gayrimenkul etkinliklerinden Cityscape Global Fuarı’nda Türk firmalara yoğun ilgi geldi. Yatırımcı, mimar ve tasarımcılara ev sahipliği yapan fuarda, Türk projeleri uluslararası yatırımcılardan tam not aldı. Birbirinden prestijli projelerle Cityscape Dubai 2013’e katılan firmalardan bazıları ortaklık teklifi alırken, bazıları ciddi satışlar gerçekleştirdi.

Ağaoğlu’dan dev stand

Geçen yıl fuarın en çok ilgi gören firması Ağaoğlu İnşaat bu yıl da büyük bir standla fuardaki yerini aldı. Arap yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği Ağaoğlu, hem bireysel alıcılar hem de yatırımcılara projelerini anlattı. Maslak 1453 projesinin yanı sıra diğer projelerini de görücüye çıkaran Ağaoğlu, ‘Invest in İstanbul’ sloganıyla dev bir istanbul maketi hazırladı. Makette tüm projelerinin tanıtımını yapan Ağaoğlu, yeni projeleri hakkında da yabancılara bilgi verdi.

Vadistanbul’dan 100 milyon dolarlık hedef

Artaş, Keleşoğlu, Aydınlı ortaklığıyla hayata geçirilen Vadistanbul projesinin otel, alışveriş ve ofisten oluşan ikinci adası Dubai’de tanıtıldı. Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Vadistanbul’un ikinci adasında 175 bin metrekare ofis alanı bulunuyor. Yabancı yatırımcılarla görüşmelerimiz oluyor. Mipim fuarında 20 milyon dolarlık konut satışı yapmıştık, burada Mipim’in üzerine çıkacağız. Burada görüştüğümüz yatırımcıları İstanbul’a davet edeceğiz ve 100 milyon dolarlık satış yaparız. Konut fiyatlarımız 3 bin dolar civarındaydı, ofis metrekarelerimiz ise 3 bin 500 dolar.” Avrupa Konutları markasıyla gerçekleştirecekleri yeni projelerinden de söz eden Çetinsaya, Topkapı’daki Kale projelerinde 600 konutun yer aldığını, bu konutlar için 1.800 talep aldıklarını söyledi. Avrupa Konutları Tem 2’de ise 414 daire yer aldığını ve bu dairelerin büyük çoğunluğunu lansman yapmadan sattıklarını söyleyen Çetinsaya, sınırlı sayıda 3+1 ve 4+1 dairelerin kaldığını kaydetti. Çetinsaya, Gaziosmanpaşa’da 220 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm yapacaklarını, projenin adının da Tem 3 olacağını belirtti.

Katar’dan ortaklık teklifi

İlk projesiyle Avrupa’dan ödülle dönen Gürallar Yapı, Cityscape fuarında yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu. Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, Katarlı iki yatırım grubuyla görüştüklerini söyledi. Karayel, bu grupların Türkiye’de proje ortak proje yapmak istediklerini vurgulayarak, “Bu grupların Körfez ülkeleri, Rusya, İngiltere ve Gürcistan’da yatırımları bulunuyor. Yatırım ölçekleri yok” dedi. İstanbul’un yabancılardan yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Karayel, “Biz ofis projesi yapmamıza rağmen yabancılara satışlar yaptık. Bu grupları Türkiye’ye getirirsek büyük yatırımları da çekmiş oluruz. Bir finansman desteğine ihtiyacımız yok ama onlarla ortak proje yapabiliriz” diye konuştu. Arapların Türkiye’deki projelerde lokasyona önem veridklerini anlatan Karayel, “Yeni proje geliştirirken, bu duruma dikkat etmek gerek. Bir de Araplar balkonlu ve geniş evler istiyor. Biz de buna dikkat ediyoruz” dedi.

Kuveytlilerle sıcak temasta

Türkiye’nin önde gelen firmalarından biri olan Dumankaya da fuarda yabancılarla sıcak temas kurdu. Körfezli yatırımcıların projelerine yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Barış Dumankaya, “Projelerimize gelen yoğun talep nedeniyle bu fuara katılmaya karar verdik” dedi. Yabancıların özellikle Horizon projesine ilgi gösterdiğini dile getiren Dumankaya, yatırımcılarla da görüşmeleri yaptıklarını söyledi.

Dumankaya, bu kapsamda Kuveytli yatırımcılarla görüştüklerini belirterek, “Bu grup İstanbul’a yatırım yapmak istiyor. Bu kapsamda yeni projeler geliştirebiliriz” dedi. Dumankaya, yabancı yatırımcıların blok halinde gayrimenkul almak istediklerini de vurgulayarak, “İlk kez yurtdışında fuara katıldık ve iyi ilgi görüyoruz. Burada sıcak satış da yapıyoruz” diye konuştu.

İş GYO, 3 yeni projeye başlayacak

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Dubai Fuarına hem kurumsal hem bireysel yatırımcının katıldığını belirterek yatırımcıların artık İstanbul'u iyi tanıdığını söyledi. İş GYO'nun 3 yeni projeye başlayacağını bunlardan birincisinin Kartal projesi olacağını 2014'ün ilk ayında lansmana çıkacaklarını aktaran Tanes, "Bu projede 300 bin metrekare inşaat alanı olan projede ticari konut ve ofis projesi olacak. Konut ve ofislerin belli miktarda ya da toplu şekilde yabancılara satabiliriz. İlk kez bu projede yabancılara satış yapmış olacağız" dedi. Fuarda ayrıca İstanbul Finan Merkezi'ni ilk kez üç boyutlu tanıttıklarını belirten Tanes, buradaki projelerinin İstanbul Finan Merkezi'nin tam ortasındaki 60 bin m2'lik alanda yükseleceğini dile getirdi. Dubai'de son olarak Tuzla E5 yolu üzerinde İş Bankası için yaptıkları teknoloji merkezi ve bu kompleks içinde yer alan otel ve ticari alanları tanıttıklarını dile getiren Tanes, bu projenin de 2015 sonunda bitirileceğini sözlerine ekledi.

Yabancılar Türkiye’de işletme peşinde

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı fuarı verimli geçirdiklerini belirterek, “biz bir gün erken geldik. 4-5 yabancı firmayla görüşmeler yaptık. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye büyük ilgisi var. Alımdan ziyade ortak iş yapmak isteyenler de bulunuyor. Bunların bize yönelik teklifleri var. Projelerin otel ve alışveriş merkezlerinin işletmeleriyle ilgileniyorlar” dedi. Kabadayı özellikle son 15 gündür Türkiye’deki satışlarda ciddi bir artış gözlemlediklerini, bayram sonrasında bunun artarak devam etmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Torunlar GYO: Yabancılar Dubai’ye geri döndü

Torunlar GYO, toplam yatırım tutarı 2.2 milyar doları bulan Torun Center ve Mall Of İstanbul projelerini Dubai’de tanıttı. Fuara zaten var olan müşterilerine projelerine tanıtmak ve marka bilinirliğini artırmak için katılan Torunlar GYO’nun,  müşterilerin yüzde 25’i yabancı. 35 farklı ülkeden Mall Of İstanbul’dan daire satan Torunlar GYO yetkilileri, 2008 krizinden sonra yatırımcının bu fuarla sektöre geri döndüğüne dikkat çekti.

Birleşik Arap Emirlikleri şeyhine 22 daire sattı

Bursa'daki 6 bin konutluk 40 projenin ardından İstanbul'da 2,400 konutluk İstanbul Prestige Park projesine başlayan Bakyapı'nın, buradaki 22 konutunu Birleşik Arap Emirlikleri'nden Rasel Hayme Emirliği şeyhi Ahmed Al Humeyd bin Qasımi satın aldı. Şirketin Beylikdüzü'ndeki projesinden Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar büyükelçileri ve bakanlarının da konut satın aldığını açıklayan Bakyapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ferhat Bakgör, Mart'ta satmaya başladıkları Prestige Park projesinin yüzde 70'ini elden çıkardıklarını açıkladı. Bu satışın yüzde 5'ini yurtdındaki alıcılara sattıklarını kaydeden Bakgör, sattıkları1,800 daireden 350 milyon TL'ye yakın gelir elde ettiklerini söyledi. Dubai'deki fuarda da em az 100 konut satımı için ön anlaşma yapmayı planladıklarını kaydeden şirket yöneticisi, Bursa'da da 41. Proje için kolları sıvadıklarını açıkladı. Bu projenin dünya tanıtımını Dubai'de yapan şirket Hürriyet havalimanı yanında 918 konutluk projeye iki ay içinde başlayacak. "Ayrıca yıl bitmeden İstanbul Avrupa Yakası için en az bir yeni proje daha açıklayacağız." diyen Bakgör, bu projelerin şekillenmesinde Arapların talebinin de etkili olacağını kaydetti.

Quasar İstanbul,  Cityscape’de  4 kategoride yarışıyor

Viatrans-Meydanbey ortaklığında Mecidiyeköy’de inşa edilen Quasar İstanbul, Cityscape Dubai 2013 fuarında on iki kategoride verilen ödüller için 4 kategoride yarışıyor. Ticari ve Karma İşlevli proje kategorisinde Mozambik ve Katar'la yarışan Quasar İstanbul, bu akşam düzenlenecek törende ödül almayı hedefliyor. İstanbul Mecidiyeköy’deki tarihi Likör Fabrikası’nın arazisinde yükselecek olan Quasar İstanbul’un Fairmont rezidanslarından daire alanlar, projenin bitimini beklemeden dünyada 71 noktada bulunan Fairmont rezidans ve otellerinden yararlanabilecek.

Garanti Koza, göletli 700 daireyi tanıttı

Garanti Koza, Esenyurt’ta hayata geçirdiği Koza Park projesinden 700 daireyi Dubai’de uluslararası yatırımcıların beğenisine sundu. 4 blokta 2.700 dairenin yer aldığı projeden 1 yıl içinde 2.000 konut sattıklarını söyleyen Garanti Koza Reklam Pazarlama Müdürü İrem Kaçan, “Daha önce projeden yabancılara 20 milyon dolarlık satış yaptık. Bu fuarda ise projenin üst katlarında kalan 700 daire satışa çıkardık. Projede 30 dönüm alanda kurulan Türkiye’nin en büyük yüzme göletini yaptık.  Ayrıca 63 adet tenis kortunda sahip olan projede dünyanın en büyük tenis akademisi olacak. Projede bir de  yelken akademisi kurulacak. Ortadoğulular’ın ilgi göstermesi beklenen projede fiyatlar 121 bin-900 bin dolar arasında değişiyor” dedi.

Çinli ve Rus yatıırmcılardan ortaklık teklifi alıyor

KLK Yapı, Büyükçekmece’de  göl manzaralı 44 villadan oluşan Valle Lacus projesini Dubai’de müşterilerinin begenisine  sundu.  KLK Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Atakan Kulak, 45 milyon dolarlık projenin butik olması nedeniyle yabancıların ilgisini çektiğini kaydederek, “Fiyatları 1.5 milyon dolar ile 1.8 milyon arasında olan projeden 6 adet daireyi yabancılara sattık. 24 ayda projeyi bitirip teslim etmeyi planlıyoruz” dedi. Arap, Rus ve Çinli yatırımcılardan ortaklık teklifi aldıklarını söyleyen Kulak,  kasım ayında ise 450 konutluk yeni projeyi satışa çıkaracaklarını duyurdu.

Eroğlu İnşaat'a 700 konutluk teklif

Dubai'deki Cityscape 2013 fuarının en büyük ikinci katılımcı ülkesi Türkiye Arapların ilgi odağı oldu. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları Türk firmalardan blok ve proje satın almak istedi. Bunun için ön anlaşmalar dahi imzalandı. Bu tekliflerden birini de Eroğlu İnşaat aldı. Cityscape Dubai fuarına ilk kez bu yıl katılan Eroğlu Gayrimenkul, Skyland ve Harmony Towers projelerini tanıttı.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Seyrantepe’de yer alan karma proje Skyland İstanbul’daki konutların yüzde 30’unu ofislerin de yüzde 15’ini sattıklarını ifade eden Eroğlu, “Körfez’e bireysel satış yapıyorduk, daha fazla ilgi çekmek için fuara katıldık” dedi. Eroğlu, Skyland İstanbul’da yer alan otel için de Körfez’den bir otel zinciriyle de görüştüklerini söyleyerek  Skyland projesinin tamamına bir yatırımcıdan teklif aldıklaını açıkladı.

GYODER  Cityscape’de

Cityscape 2013’e katılan Türkiye’nin gayrimenkul platformu GYODER, Türkiye’deki en doğru yatırımın sırlarını uluslararası yatırımcılarla paylaşıyor. Yabancı ülke vatandaşlarına gayrimenkul almanın önünü açan Mütekabiliyet Yasası sonrası Türk şirketlerinin gözünü körfeze çevirdiğini belirten GYODER Başkanı Aziz Torun: “Bu yıl Dubai’deki Cityscape 2013 fuarına 34 şirketimiz katılarak 1734 metrekare alanda ülkemizi temsil ediyor. GYODER olarak biz de uluslararası yatırımcılara Türkiye’deki en doğru gayrimenkul yatırımını nasıl yapacaklarını anlatıyoruz” dedi.

“Karma projeleri inceliyorlar”

Cityscape Global Fuarı’na Mecidiyeköy’de yükselen ve Avrupa’nın ilk Trump markalı projesi Trump Towers İstanbul’da katıldı. Fuarla ilk kez yurtdışında projeyi sergilediklerini söyleyen Trump Towers Genel Müdürü Bülent Kural, “Trump markası dünyadaki bilinirliği ve prestiji ile yabancıya yakın geliyor. İlgiden memnunuz. Körfez yatırımcısı, İstanbul’un merkezindeki karma projeleri inceliyor. Projenin tamamlanmış olması da onlar için önemli bir tercih. Trump Towers İstanbul da kendi lokasyonunda hemen oturuma hazır tek karma proje. Yabancı yatırımcılar dolar ve altından ziyade Türkiye’de gayrimenkul yatırımını tercih ediyorlar. Bu noktada İstanbul’u ise kendileri için ‘ güvenli limanlardan biri’ olarak tanımlıyorlar” diye konuştu.


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR