Gayrimenkulde 2013’e damga vuran olaylar

Özel Haber: Emlakwebtv 2013'te gayrimenkul sektörüne damga vuran olayları derledi

2013 yılında gayrimenkul sektörünü doğrudan ilgilendiren başta yasal düzenlemeler olmak üzere birçok önemli olay yaşandı. İşte kronolojik olarak gayrimenkule 2013’te damga vuran olaylar şöyle sıralanıyor.

1 Ocak Konutta KDV belirsizliği sona erdi. Buna göre 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren, yapı ruhsatının alındığı tarihte, konutun üzerinde bulunduğu arsanın birim metrekare vergi değeri bin lira ve üzerinde olan konutların tesliminde yüzde 18 vergi oranı uygulanmaya başlandı.

11 Ocak DKY inşaat, Ataşehir’in Yeni Sahra Bölgesi’nde, vatandaşları kentsel dönüşüm konusunda bilgilendirmek amacıyla kentsel dönüşüm ofisi açtı. Emlak Konut GYO ise Avcılar Kapadık’ta yer alan arsalarını arsa karşılığı gelir paylaşımı ile 20 Şubat’ta ihaleye çıkaracağını açıkladı.

15 Ocak Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Gelişen Kentler Zirvesi İzmir etkinliği yapıldı. Zirvede, kamu ve özel sektör temsilcileri İzmir’in yatırım fırsatları ve potansiyelini anlattı.

16 Ocak Fikirtepe imar planı askıya çıktı. Kadıköy Belediyesi, Fikirtepe ve Çevresi Uygulama İmar Planı'nın yeniden askıya çıkarıldığını duyurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise  kentsel dönüşümün finansmanını açıkladı. Bakan Bayraktar, 2B gelirinin yüzde 90'a kadar olan kısmının kentsel dönüşüme ayrılmasının planlandığını belirtti.

18 Ocak İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Gezi Parkı’nın yerine 1940 yılında yıkılan Topçu Kışlası’nın yeniden yapılmasıyla ilgili projeyi uygun bulmayarak oybirliğiyle reddetti.

21 Ocak Kiptaş, Eyüp Alibeyköy’de ihaleye çıkardığı Finanskent 2. Etap arsasının ikinci oturumunu 23 Ocak 2013’te gerçekleştireceğini duyurdu.

23 Ocak Kiptaş Finanskent 2. Etap ihalesinde ikinci oturum yapıldı. Torunlar Gıda teklifini 1 milyar 475 milyon liraya çıkararak, en yüksek teklifi veren şirket oldu.

28 Ocak Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 5 Ekim 2012 tarihinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, Esenler Havaalanı Mahallesi’ndeki 113. bina yıkım çalışmalarını yerinde izledi.

30 Ocak Tuzla Belediyesi’nin Tuzla Marina projesinin ihalesi gerçekleştirildi. İhaleye Bayraktar İnşaat, Kalyon İnşaat ve Gür Yapı katıldı. İhaledeki en yüksek teklif 120 milyon 750 bin lira ile Bayraktar İnşaat'tan geldi. Aynı tarihte Dap Yapı, Burgu Kule, Tango Kule ve Dalga Kule projelerinin işletmesi için uluslararası otelcilik zinciri Rotana ile anlaşma imzaladı.

31 Ocak Başakşehir ihalesine 2 teklif geldi. Emlak Konut GYO tarafından düzenlenen Başakşehir 3. Etap ihalesinde Makro İnşaat-Akyapı İnşaat Ortaklığı ve Özkar İnşaat-Özülke İnşaat Ortaklığı teklif verdi.

5 Şubat Başakşehir 3.etap ihalesi sonuçlandı. Başakşehir 3.etap ihalesi, 723 milyon satış toplam geliri, yüzde 28 şirket payı gelir oranı ve 202 milyon 440 bin TL şirket payı geliri ile Özkar İnşaat-Özülke İnşaat Ortaklığı’nın oldu.

7 Şubat Fi Yapı’nın Esenyurt’ta hayata geçirdiği 1048 konutluk Fi-Life projesi , Esenyurt’a ait yeni imar düzenlemesi doğrultusunda yıkılmaya başlandı.

13 Şubat 2B arazilerinde satış dönemi başladı. Orman vasfını kaybetmiş araziler için satış ve iade işlem süreci start aldı.

14 Şubat Kanal İstanbul’un etüt çalışmaları başlarken, projenin ihalesinin 2013’ün ilk çeyreğinde olmasının planlandığı açıklandı.

28 Şubat Taksim Topçu Kışlası'nda nihai karar verildi. Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Taksim Gezi Parkı'na yapılması planlanan Topçu Kışlası’na onay çıktı.

1 Mart Beşiktaş Stadı için imzalar atıldı. Beşiktaş ile IMG Doğuş konsorsiyumu arasında yeni İnönü Stadı’nın detaylarını da kapsayan 10 yıllık protokol imzalandı.

3 Mart Ağaoğlu, Dubai temsilciliğini açtı. İlk yurtdışı temsilciliğini Dubai’de açan Ağaoğlu, körfez sermayesini İstanbul’a yatırıma çağırdı.

28 Mart Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, haksız kazanç doğurduğu gerekçesiyle turizm tesisi ruhsatı bulunan fakat konuta dönüştürülüp satılan tüm projeleri durdurduğunu açıkladı.

28 Mart Emlak Konut GYO “İstanbul Ataşehir Batı Bölgesi 1. Kısım 6. Bölge Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” ihalesinin 1. Oturumu yapıldı. İhaleyi 525 milyon 500 bin liralık teklifle Tahincioğlu Gayrimenkul-Kozken İnşaat kazandı.

5 Nisan Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği sahil şeridinin genişliği ve yapılanma koşullarını yeniden düzenledi. Buna göre, kıyılarda ilk 50 metreye kadar yapılaşmaya izin verilmeyecek.

6 Nisan Kentsel dönüşümün ikinci büyük dalgası Gaziosmanpaşa’da yapılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle başlatıldı.

12 Nisan Gayrimenkul sektörünün beklediği yabancıya oturma izni çıktı. Türkiye’den gayrimenkul alan yabancılara 1 yıllık oturma izni verilecek, gayrimenkulü elinde bulundurduğu sürece de bu süre yenilenecek.

3 Mayıs Türkiye'nin en büyük ihalesi olan 3. havalimanı inşaatı ihalesini 22 milyar 152 milyon euro ile Cengiz-Kolin-Limak-MAPA- Kalyon ortak girişim grubu kazandı.

20 Mayıs Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'ye ait Salıpazarı Liman Sahası'nın 30 yıl süreyle "işletme hakkı verilmesi" yöntemiyle özelleştirilme ihalesi nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 702 milyon dolar ile Doğuş Holding verdi.

2 Temmuz Ulaştırma Bakanlığı 'nın düzenlediği YİD modelli Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde Doğuş Holding, Sembol-Ekopark İnşaat-Fine Otelcilik OGG ve Cengiz-Taca-Galeri İnşaat teklif verdi.

28 Ağustos Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı ile Fikirtepe'de emsal 4 olarak kesinleştirildi. Bu karar ile birlikte tüm çalışmalar kaldığı yerden devam edecek ve projeler satışa devam edecek.

13 Eylül İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Taksim yayalaştırma projesi kapsamında sürdürdüğü trafiği yeraltına alma çalışmaları tamamlandı. Taksimde trafik bugün itibariyle yerin altından akmaya başladı. Aynı tarihte 15 Şehir Hastanesi için imzalar atıldı. 14 ilde kurulacak hastanelerin inşasına başlandı.

18 Eylül Emlak Konut GYO'nun Hoşdere 2. Etap kapsamında satışa çıkardığı 119 bin 756 metrekare arsanın ihalesinde ilk oturum tamamlandı.

26 Eylül Avcılar için kentsel dönüşüm başladı. Buna göre Avcılar’da mahalleler en çok 50 dönümlük adalara yapılacak ve adalar diğerlerine kapalı girişleriyle siteye dönüşecek.

27 Eylül İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ulaşım projelerini açıkladı ve “Her yerde metro, her yere metro olsun. Bu hedefi koyduk” dedi.

27 Eylül Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Esenler’de Türkiye’nin ilk özel teşebbüs eliyle yürütülecek kentsel dönüşüm çalışmalarına start verdi.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) yerleşkesine yapılacak olan yaklaşık 2 km uzunluğundaki tünel planını onayladı.

8 Ekim Ortadoğu’nun en önemli gayrimenkul fuarı olarak anılan Dubai Cityscape 2013, 200 farklı ülkeden 25 bin ziyaretçiye kapılarını açtı. Türkiye 36 gayrimenkul firmasıyla fuarda yer aldı.

29 Ekim “Asrın projesi” olarak nitelendirilen Marmaray, Cumhuriyetin 90. Yıldönümünde hizmete açıldı.

4 Kasım Emlak Konut GYO, paylarının ikincil halka arzı gerçekleştirmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulundu.

11 Kasım Tüketiciye yeni haklar getiren, maketten konut satışında da düzenlemeler yapılan, Tüketicinin Korunması Yasası, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Aynı tarihte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm laboratuvarı açıldı.

20 Kasım Kırsalda da dönüşüm başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm çerçevesinde depreme dayanıklı ve yöresel mimariye uygun köyler inşa edilmesi için ilk olarak Karadeniz Bölgesi'nde başlattıkları proje çalışmasının tamamlandığını söyledi.

5 Aralık CNR Holding kuruluşu Sine Fuarcılık tarafından düzenlenen CNR Emlak 2013 Fuarı, Türkiye’nin önde gelen konut projelerini bir araya getirdi.

10 Aralık GYODER, Türkiye gayrimenkul sektörünün gündemini belirleyen en önemli platform olan Gayrimenkul Zirvesi’nin 13’üncüsünü “Zirve Burası” konseptiyle gerçekleştirdi.  

17 Aralık İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri kamu ihalelerinde fesat ve rüşvet operasyonu başlattı. Operasyon kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Oğuz Bayraktar da gözaltına alındı.

25 Aralık Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar görevinden ve milletvekilliğinden istifa etti. Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce oldu.

 


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

DAP Yapı’dan ‘Hababam’ sıcaklığı’nda Validebağ Konakları

DAP Yapı’dan ‘Hababam’ sıcaklığı’nda Validebağ Konakları

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Haciz Nedir?

Haciz Nedir?

İzale-i Şuyu Nedir? İzale-i Şuyu Davası Nasıl Açılır?

İzale-i Şuyu Nedir? İzale-i Şuyu Davası Nasıl Açılır?

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR