İmar Barışı'nda başvurular beklentinin altında

İmar Barışı'nda uzatma kararlarına rağmen başvurular beklentinin altında kaldı. Bakan Murat Kurum son olarak 10.5 milyon kişinin süreçten faydalandığını söyledi

İmar Barışı'nda başvurular beklentinin altında

 İmar Barışı'nda kısa sürede 14 milyon başvuru hedefi tutmadı. İlk olarak 31 Aralık 2018 olarak belirlenen süre başvuruların ve elde edilen gelirlerin beklenenin altında kalması sebebiyle Haziran ayına uzatılmıştı.

Uzatılan süreye rağmen beklenenin altında

Konuyla ilgili son açıklama Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan geldi. Bakan Kurum,  İmar Barışı'ndan faydalanan kişi sayısını 10.5 milyon olarak duyurdu. Iğdır'da Veli Ünlü'yü makamında ziyaret eden Kurum: "İmar Barışı'ndan yaklaşık 10 milyon 500 bin kişi yararlandı." dedi. Murat Kurum yalnızca Iğdır'da Yapı Kayıt Belgesi için başvuran kişi sayısının 23 bin 500'ü bulduğunu belirterek: "Zübeyde Hanım Bulvarı'nda 120 dönümlük alanda kentsel dönüşüm planlıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Yeni yılda sadece 1 milyon kişi başvurdu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat 2018 yılının son günlerinde yaptığı açıklamada 9.5 milyon kişinin başvuru yaptığını bildirmişti. Son açıklamayla birlikte 2019'un 3 aya yakın döneminde 1 milyon kişinin başvuru yaptığı görüldü. Hükümet ilk İmar Barışı hedefini 15 milyon başvuru olarak duyurmuş, ancak beklenenin altında başvuru olunca süre 31 Aralık'tan Haziran 2019'a uzatılmıştı. 

Antalya'da en yüksek İmar Barışı başvurusu Manavgat'tan

Antalya'da İmar barışı başvuruları tüm hızıyla sürüyor. Kent genelinde en yüksek başvurunun Manavgat'tan yapıldığı açıklandı. İlçenin toplam başvurular içindeki payı yüzde 13.2 olarak duyuruldu. 

İlçe ilçe Antalya'da İmar Barışı başvuruları

Manavgat'ın ardından en yüksek başvuruya Kepez, Alanya, Muratpaşa, Serik ve Kemer'de rastlandı. Antalya'nın ilk 5 ilçesi, başvuru oranı ve başvuru rakamları şöyle:

- Manavgat: Yüzde 13.2'lik pay ve 19 bin 152 adet

- Kepez: Yüzde 12.7'lik pay ve 18 bin 427 adet

- Alanya: Yüzde 9.4'lük pay ve 13 bin 641 adet

- Muratpaşa: Yüzde 7.8'lik pay ve 11 bin 320 adet

- Serik: Yüzde 6.5'lik pay ve 9 bin 435 adet.

İzmir'den çarpıcı İmar Barışı rakamları: Yüzde 70'i riskli bina

İmar Barışı'ndan yararlanmak amacıyla İzmir genelinde yapılan başvuru rakamlarında çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  İzmir'den 793 bin başvuru  yapıldığını belirterek: "İzmir genelinde 1 milyon konut var.Dolayısıyla yüzde 70-80'inin İmar Barışı'na başvuru yaptığını görüyoruz." dedi.

Binaların yüzde 70'i riskli

Riskli alan ve bina tespiti yapılan Bakanlığın Genel Müdürlük ve İl Müdürlüğü Çerçevesinde 1 milyon binanın risk derecesinin de farklı olabileceği üzerinde duran Bakan Kurum:" Ama yüzde 70'inin riskli bina ve alandan oluştuğunu görüyoruz." şeklinde konuştu. 

İmar Barışı'na dahil edilen öngörünüm bölgesinden 150 milyon gelir bekleniyor

Yapılan son yasal düzenlemelerle İmar Barışı'na dahil olan Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nden beklenen gelir tahmini 150 milyon TL olarak açıklandı. Toplam 14 dönüm büyüklüğündeki 40 mahalllenin dahil olduğu yasal değişiklik ile birlikte toplam 14 bin binanın yeni süreçten faydalanması hedefleniyor.

150 milyon TL ek gelir

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tektaş İmar Affı UZmanı ve İnşaat Mühendisi Hakan Çatalyaka, yapılan değişiklikle 150 milyon TL'lik gelir hedeflendiğini söyledi. 2018 yılının son aylarında gerçekleştirilen düzenleme ile Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar ilçelerinin öngürünüm bölgesinde sayılan ama deniz görmeyen alanların kapsam içine alındığını hatırlatan Çatalyaka: "Yürüttüğümüz çalışmalara göre kapsam içine alınan bina sayısı 14 bin. Bu binalardan devlete gelir kaydedilecek toplam yapı kayıt bedeli ise 150 milyon TL seviyesinde..." dedi. 

İmar Barışı ödemelerinde 2019 tarifesi

İmar Barışı Başvuruları, 1 Ocak'tan itibaren süren teknik güncellemelerin ardından yeniden başladı. Uzmanlar çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte başlayan Yapı Kayıt Belgesi Başvurularında arsa ve arazi birim değerlerinin 2019 yılının esas alınacağını belirtti. 

Arsa ve arazilerde yüzde 11.8 artış

Yeni tarifeye ilişkin değerlendirmede bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yapılan düzenleme ile yapı sınıfı bedellerinin değişmediniği, buna karşın cadde ve sokak rayiç değerlerinin yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde arttığını belirterek:

"Arsa ve arazilerinin 2019 yılı vergi değerleri, 2018 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (%23,73/2) %11,865 (on bir virgül sekiz yüz altmış beş) oranında artırılması suretiyle bulunan değer oldu. Buna göre 2018 yılında rayiç değeri 3.000-TL olan arsa için 2019 yılında bu değer 3559,5-TL olarak esas alınacak. Yeni yıla ait ait arsa birim değerleri, ilgili belediye müracaat ile ya da belediyenin internet siteleri üzerinden arsa rayiç sorgulamaları ile öğrenilebilir" ifadelerini kullandı.

İmar Barışı'nda 9.6 milyon başvuru, 16.5 milyar gelir

İmar Barışı'nda beklenen düzeye ulaşılamaması nedeniyle 15 Haziran'a kadar başvuru sürelerinin uzatılması kararını alan Hükümet, bu sürede hedeflerini tutturmayı amaçlıyor. Gelinen son nokta hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da: "Bu zamana dek 9 milyon 698 bin 238 vatandaşımız başvuruda bulundu." dedi. Vatandaşların yapı kayıp belgesine başvurularının sürdüğünü söyleyen Kurum: "Bu başvurulardan bugüne dek 16 milyar 500 milyon TL gelir elde edildi." dedi

2018'in son haftasında 14 milyardı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı'nda sürenin dolmasına bir kaç gün kala elde edilen geliri açıklamıştı. Bugün itibarıyla 9 milyon 500 bin kişinin imar barışı için başvuru yaptığını söyleyen Kurum: "Toplamda yaklaşık 14 milyar TL'lik bedel ödendi." ifadelerini kullanmıştı. 

Murat Kurum: Beklenenin altında

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı'na başvuruların beklentilerin altında kaldığını söyledi. 2018'in bitmesine bir kaç gün kala ulaşılan toplam başvuru sayısının 9.5 milyona ulaştığını söyleyen Bakan Kurum: "Toplamda beklentimiz 14-15 milyon vatandaşımızın İmar Barışı'ndan yararlanması yönündeydi. 31 Aralık'a kadar da zamanımız var. Belki başvurular artabilir." dedi. 

Geçen hafta 9 milyondu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, 14 Aralık 2018 tarihli TBMM Genel Kurulu'nda imar barışına ilişkin soruları yanıtladı. 9 milyon vatandaşın imar barışı başvurusunda bulunduğunu açıklayan Kurum, "Yaklaşık 8 milyon 300 milyon ödeme yapıldı. Bu barıştan 13 milyon vatandaşımızın yararlanmasını bekliyoruz. Bu barış 31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapıları ilgilendiriyor" diye konuştu. 

15 milyona yaklaşması bekleniyordu

Dünya Şehircilik Günü'nde İmar Barışı'ndan başvuru beklentisinin 15 milyona yaklaşması hedefinin altını çizen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, başvuru beklentilerini revize etti. 

15 milyondan, 10 milyonun üstü revizyonu

Murat Kurum İmar Barışı için 31 Aralık 2017 tarihine dek yapıların başvuru olanağının bulunduğunu ve bu tarihten sonra gerçekleştirilecek yapıların yararlanamayacağının da altını çizerek: "Bizim beklentimiz 14 milyon vatandaşımızın imar barışından faydalanması. Şu ana dek imar Barışı'na başvuru sayısı 9 milyona yaklaştı. Aralık sonuna kadar devam edecek. İnşallah 10 milyon seviyelerine gelip aşacaktır, diye düşünüyoruz." dedi. 

Başvurular 9 milyonu bulmadı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı mali sonuçları hakkında kamuoyuna bilgi verdi. Türkiye genelinde İmar Barışı'nı başvuru yapan kişi sayısının 8 milyon 900 bin düzeyine ulaştığını belirten Murat Kurum: "Gelir olarak da yaklaşık 7 milyar 511 milyon TL gelir söz konusudur." ifadelerini kullandı. 

6.5 milyon yeni başvuru

Açıklamasında Kanal İstanbul, yabancıya konut satışı ve yürütülen diğer projeler hakkında bilgi veren Bakan Kurum: "İmar Barışı süresinin 31 Ekim'de tamamlanmasını örgörüyorduk. Ancak 31 Aralık'a kadar uzattık. İmar Barışı uygulamasından bugüne dek 8.5 milyon vatandaş istifade etti. Bunun 15 milyon kişiye çıkmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı. 

İmar Barışı'na 6.5 milyon yeni başvuru bekleniyor

Başvuru yapanların evleri değerlendi

İmar Barışı'na dahil olan taşınmazların değerlerinin yüzde 20 ila 30 arasında güçlendiğini söyleyen Tapu.com kurucu ortağı Emre Şahin, imar barışına uygun tapuların kazanma fırsatı sunduğuna işaret etti. Kamunun İmar Barışı hedefinin 13 milyon yapı olduğunu, buna karşın bugüne dek 8 milyon 150 bin konuttan gelen 5.1 milyar TL'lik sınırda kalındığına işaret eden Şahin: "Ancak bu uygulama sadece devlete kazanç sağlamıyor. Asıl kazancı tapu sahiplerinin elde edeceğini düşünüyoruz, bugüne kadar imar barışından faydalanan tapuların piyasa değerleri üzerinden işlem yapmaya uygun hale gelerek ortalama yüzde 20-30 oranında değerlendiğini gözlemlemekteyiz." ifadelerini kullandı. 

Yasal aykırılıklardan kurtulma ve değer artışı

Emre Şahin, bir takım taşınmazların imar barışı sonrasında yasallaşan statüsüyle beraber değerini yükselttiğini de vurgulayarak: "Eskiden kusurlu durumda olan tapunun imar barışı sayesinde en azından yasal aykırılıklarından kurtulduğunu ve bunun da değer artışı sağladığını görmekteyiz” şeklinde konuştu. Açıklamasında ruhsatsız ya da ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla çok sayıda binaya yasal kimlik kazandırılacağını ve krediye uygun yapı sayısında ciddi bir artış gözükeceğini de belirten Şahin: "İmar barışı ile yasal statü kazanacak olan yapılar ipoteklerde değerinden işlem görecek ve krediye de uygun hale gelerek satış işlemleri daha kolay gerçekleşecek" dedi. 

 

İmar Barışı'na giren taşınmazlar yüzde 20-30 değerlendi

 

6 milyon başvuru, 5 milyar gelir

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı sürecinde son aşamada gelinen başvuru ve gelir düzeyini açıkladı. İmar Barışı'nda şu ana kadar 6 milyonun üzerinde vatandaşın başvuruda bulunduğunu söyleyen Murat Kurum: "5 milyar TL'ye yaklaşan bir bedel ödendi." şeklinde konuştu. 

İmar Barışı ile ne elde ettik?

İmar Barışı sürecinde başvuruların 31 Aralık tarihinde bittiğini ve devletin vatandaş ile barışması gibi önemli bir zorluğun halledildiğini söyleyen Murat Kurum: "Elektiriğini, suyunu, doğalgazını bağlayamayan vatandaşlarımıza bir kolaylaştırma sunduk. Bu bir hat değil elbette. Vatandaşlarımız yoğun bir ilgi gösterdi ve talep halen devam ediyor." ifadelerini kullandı.

İmar Barışı'nda süre uzatılacak mı?

İmar Barışı'na en yüksek katılım İzmir'den

İmar Barışı başvuruları için son tarih olan 31 Ekim 2018 yaklaşırken, başvuru adedi ve elde edilen gelirlerle ilgili veriler de netleşmeye başladı.  Elde edilen son bilgilere göre İmar Barışı'na en yüksek başvuru İzmir'den geldi.Kaçak yapılaşma ve çarpık kentleşme düzeyi ile İstanbul ile yarışır bir seviyede olan İzmir'de başvuruların 700 milyon TL'lik bir gelir yarattığı belirtiliyor. 

İzmir'den rekor katılım

8 Haziran itibarıyla başvurulara açılan İmar Barışı'na en yüksek katılım İzmir'den geldi. Edinilen son bilgilere göre Türkiye genelinde başvuru sayısının 5 milyonu aştığı uygulamada, İzmir'den yapılan başvuru sayısı da 600 bini geçmiş durumda. İzmir genelinde yapılan bu başvurulardan gelde edilen gelir ise 700 milyon TL düzeyinde. İzmir genelinde ise en yüksek başvuru oranı Buca ve Bornova'da yaşandı. Bu iki kentin toplam içindeki payı yüzde 30 seviyesinde. 

 

İmar Barışı'na en yüksek katılım İzmir'den

Murat Kurum'un son açıklamaları

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı başvurularıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ülke genelinde bugüne dek yapılan başvuru sayısının 6.3 milyon kişiye ulaştığını söyleyen Kurum, ulaşılan bedelin de 4.1 milyar TL seviyesinde olduğuna dikkat çekti

6.3 milyon başvuru, 4.1 milyar TL gelir

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sivas'ta İmar Barışı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye genelinde bugüne dek 6.3 milyon kişinin başvuru yaptığını ve 4.1 milyar TL gelir elde edildiğıini söyleyen Murat Kurum: "Sives genelinde başvuru sayısı 37 bin 403. Yapı kayıt belgesi alan vatandaş sayısı da 5 bin civarında. Bunun karşılığında da yatırılan bedel 16 milyon TL." ifadelerini kullandı.  Bakan Murat Kurum, diğer taraftan sürenin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin bir soruya da:  "Şu anda uzatma düşüncemiz yok. 31 Ekim'de yeniden değerlendireceğiz." şeklinde konuştu

İmar Barışı'nda hedeflenen rakamlara ulaşılamadı

İmar Barışı'na başvurular 31 Ekim tarihinde sona erecek. Buna karşın uzmanlar sürenin uzatılmasının ekonomiye büyük bir katkı sunacağına dikkat çekiyor. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, 10 milyon civarında başvuru beklendiğini hatırlatarak: "İmar Barışı 13 milyondan fazla yapıyı kapsıyor. Bu kapsamda 8 ila 10 milyon arasında başvuru bekliyorduk. Ancak edinilen bilgiye göre henüz söz konusu rakamlara ulaşılamadı" dedi. 

 

İmar Barışı'na en yüksek katılım İzmir'den

 

Son dönemde yoğunluk uyarısı

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, İmar Barışı sürecinde 13 milyon yapının başvurusunun hedeflendiğini ve bugüne dek milyonlarca yapının başvurusuna karşın istenen seviyeye henüz ulaşılamadığını söyledi. 20 Eylül'de yürürlüğe giren düzenleme sonrasında yoğunluğun daha da artma ihtimalinin güçlendiği vurgulayan Yüksel: "Son ay içinde ciddi bir yoğunluk yaşanacağını düşünüyoruz. Vatandaşlarımıza, bu sebeple başvurularını son günlere bırakmamaları önerisinde bulunuyoruz." ifadelerini kullandı. 

 

İmar Barışı'nda hedeflenen rakamlara ulaşılamadı

 

İmar barışında hedef tutmadı

Tektaş İmar Barışı Uzmanı ve İnşaat Yüsek Mühendisi Hakan Çatalkaya, İmar Barışı başvurularının bugüne dek 5 milyonu aştığını ve 3 milyar TL'lik bir ödeme düzeyine ulaşıldığını belirterek: "İmar Barışı'nadn 13 milyon başvuru ve 50 milar TL'lik gelir bekleniyordu. Hedefin yalnızca yüzde 35'ine ulaşıldı" dedi

50 milyarlık hedef hala mümkün

Çatalkaya, bugün itibarıyla 3 milyar TL'ye yakın bir gelirin ekonomiye kazandırıldığını ve bu rakamların hedeflenenin fazlasıyla altında gibi durduğuna işaret ederek: "Başvuru süresi bir yıl daha uzatılırsa hedeflenen rakamlara ulaşılabilir." şeklinde konuştu. Kanun içinde bir yıl daha uzatılabilir ibaresinin bulunduğunu ve başvuru süresinin uzatılmasının ekonomiye önemli bir katkı sunacağını belirten Çatalkaya: "Çok uzun geçirilen bir tatil dönemi, ekonomik durgunluk ve okul dönemi rakamların bu seviyede kalmasında önemli bir rol oynadı..." şeklinde konuştu. 

 

İmar Barışı'nda 6.3 milyon başvuru, 4.1 milyar TL gelir

 

İmar Barışı geliri geçen hafta 2.8 milyar TL düzeyindeydi

İmar Barışı'na başvurular çığ gibi büyüyor. Başvurularla ilgili son durumu açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, başvuru sayısının 5 milyonu aştığını söyledi.

5 milyon 160 bin başvuru, 2.8 milyar TL gelir

19 Eylül 2018 tarihi itibarıyla İmar Barışı'na başvuru yapan vatandaş sayısı 5 milyonu aştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, net başvuru sayısını 5 milyon 160 bin olarak açıklarken elde edilen gelirin de 2 milyar 800 milyon TL seviyesine ulaştığı bilgisini verdi. 

 

İmar Barışı'ndan elde edilen gelir 2.8 milyar TL'ye ulaştı

 

Temmuz'da başvuru rakamları neydi

8 Haziran 2018 tarihinde başlayan İmar Barışı'ndan vatandaşların yararlanabilmesi için 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvuruda bulunmaları ve 31 Aralık 2018 tarihine kadar imar barışı ödemelerinin yapmaları gerekiyor. 

İlk 3 ayda 4 milyondan fazla başvuru

Her geçen gün ilginin arttığı İmar Barışı'nda ilk 3 ayda elde edilen gelir ise 3,6 milyarı geçti. Başvurulardan elde edilen gelir 1 milyar 643 milyon 280 bin TL'ye ulaştı. İmar Barışı'na başvuruda bulunanların sayısı ise henüz 3 ay dolmadan 4 milyon 141 bin 52 kişi oldu. 

Başvuruların çoğu konut için yapıldı

Başvuruların 3 milyon 654 bin 601'i konut, 376 bin 27'si ticari yapı, 110 bin 300'ü tarımsal yapı ve 124'ü güneş enerjisi santrali için yapıldı. 

 

İmar Barışı'ndan elde edilen gelir 1.6 milyar TL'ye ulaştı

 

10 gün önce 3.1 milyondu

İmar Barışı Başvuruları ve elde edilen gelirle ilgili belli periyotlarla bilgi aktaran Murat Kurum, vatandaşların imar barışından 31 Ekim'e kadar yararlanabileceğini belirtmişti. Murat Kurum geçen hatfa yaptığı değerlendirmede, "Bugüne kadar bununla ilgili 3 milyon 158 bin başvuru oldu. İzmir'de de 275 bin başvurumuz var ve yaklaşık 1 milyar lira da hazineye kaynak sağlanmış oldu.'' dedi. 

İzmir'deki yapı stokunun yüzde 65'i riskli

İzmir'den gelen başvuru sayısının yüksekliğini de değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ''İzmir'deki yapılara baktığımızda 2,5 milyon yapımız var ve bu yapı stokunun yaklaşık yüzde 65'i de riskli. Bu başvuru sayısının yüksek olmasının en önemli sebebi de budur diye düşünüyoruz. Bugünkü gündemimizde bu riskli yapı stokuyla alakalı Bakanlığımız olarak hızlı, pratik kararlar alıp uygulamaya nasıl geçebiliriz, açıkçası tüm genel müdürlüklerimizle buradayız yapılması gerekenler neyse bunların kararlarını burada alıp hayata geçirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

İmar Barışı'ndan kimler yararlanabilir? Ayrıntılar için İmar Barışı'ndan Kimler Yararlanabilir? konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

Kanun sadece 2017 sonuna kadar yapılan binaları kapsıyor

Bakanlığa bağlı kurumların ilçelerdeki sorunların çözümleri ile ilgili yerinde incelemeler yapacağını ve bu çözümlere en kısa zamanda ulaşılacağını belirten Kurum, imar barışı ile ilgili denetimlerin yapıldığı ve İmar Barışı'nın yeni kaça yapı yapma kanunu olmadığının altını çizdi. Kanunun sadece 2017 sonuna kadar yapılan yapıları ilgilendirdiğini söyleyen Kurum,  ''Buradan bütün belediye başkanlarınıza duyuruyorum, kesinlikle yeni bina yapılmaması noktasında hassasiyetlerini göstermelerini kendilerinden rica ediyorum. Buna ilişkin ekiplerimiz yine sahadalar bizim tabiat varlıkları alanlarında, çevre koruma alanlarında yeni yapı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Yeni yapılan yapılarla ilgili kanuni işlem neyse gereğini yapacağız" dedi.

 

İmar barışında başvuru sayısı 3.1 milyona ulaştı

 

Bilgi verirken tapu hakkını kaybetmeyin

İmar Barışı'na vatandaşların yoğun ilgisi devam ederken, uzmanlardan da başvuru süreciyle ilgili uyarılar gelmeye devam ediyor. İstanbul Zirve Yapı Denetim ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Akpınar, Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşların bu süreçten sonra kat mülkiyetli tapuya geçiş yapabileceklerini vurgulayarak: "Vatandaşların başvuru esnasında verdikleri bilgiler binaların proje-ölçüm çalışmaları ile örtüşmemesi durumunda tapu hakkını yitirmelerine yol açabilir." şeklinde konuştu

13 milyon yapıda ruhsat sorunu var

Akpınar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye genelinde 13 milyona yakın yapıda ruhsat sıkıntısı yaşandığını ve bu sebeple de İmar Barışı'nın yürürlüğü girdiğini vurgulayarak, imara aykırı ya da mülkiyet sorunu çözülmemiş yapıların kayıt altına alınması için gerekli yasal düzenleme ihtiyacından doğduğunu belirtti.

Tapu hakkı yitirilebilir

Bu düzenleme ile birlikte istisna tutulan alanlar harçi imar ve mülkiyet sorunu olan tüm yapılara yasallık kazandırılmasının da amaçlandığına dikkat çeken Akpınar:

"Vatandaşlarımız Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isterse kat mülkiyetli tapuya geçiş yapabilecek. Bunun için de mevcut binanın projesinin çizilmesi gerekiyor. Bundan dolayı da mühendislik, yapı denetim büroları ile iş birliği yapılması mümkün. Binanın projesinin çiziminin ve onay alınmasının ardından kat mülkiyeti tapusunu vatandaşlar alabilecek. Ancak bu esnada vatandaşları başvuru esnasında verdiği bilgilerde doğruluk aranacak. Bu bilgiler proje-ölçüm çalışmalarıyla örtüşmezse tapu hakkı yitirilebilir." ifadelerini kullandı. 

 

İmar barışında başvuru sayısı 3.1 milyona ulaştı

 

İmar Barışı başvurularında son durum

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı'nda gelinen son noktaya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Yapı Kayıt Belgesi almak üzere yapılan başvuru adedinin rekor bir düzeye ulaştığını söyleyen Bakan Kurum: "Başvuru sayısı bir ay gibi kısa sürede 2.5 milyon adedi aştı." dedi. Murat Kurum, bu başvurulardan elde edilen geliri ise 659 milyon 506 bin 741 TL olarak açıkladı. 

İmar Barışı tarihi hakkında bilgi almak için Türkiye'de çıkarılan İmar Afları konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

133 bini aşkın yapıya "yapı kayıt belgesi" verildi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum İmar Barışı kapsamında bugüne dek 2.5 milyonu aşkın başvuru sonrasında 133 bin 64 yapı için Yapı Kayıt Belgesi verildiğini söyledi. Bu başvurular sonrasında 650 milyon TL'nin üzerinde bedelin hesaplara aktarıldığını dile getiren Murat Kurum:

"İmar Barışı'nda başvuru sayısı bir ay gibi çok kısa bir sürede 2.5 milyonu aştı. 2 milyon 614 bin 570 adede ulaşan başvurulardan 2 milyon 340 bin 450 adedi konut niteliği taşıyor. Ticari nitelikli bina sayısı ise 223 bin 428 adet düzeyinde. Başvuran binalardan 50 bin 611 adedi ise tarımsal yapılar ve 81 adedi ise güneş santrallerinden oluştu." yorumunda bulundu. 

659 milyon 506 bin 714 TL gelir elde edildi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugüne kadar yapı sahiplerince 133 bin 64 yapı için verilen bedeli ise 659 milyon 506 bin 741 TL olduğunu belirterek: "Bakanlık olarak bu kaynağı vatandaşlarımız için en verimli şekilde kullanacağız." ifadelerini kullandı. 

En çok başvuru İstanbul, İzmir ve Konya'dan

Başvuruların yoğunluğu hususunda da son gelen bilgileri aktaran Murat Kurum, en çok ilginin İstanbul, İzmir ve Konya'dan geldiğini belirtti. Kurum, İstanbul'dan 484 bin, İzmir'den 242 bin, Konya'dan ise 156 binin üzerinde başvuru aldıklarını vurgulayarak: "Bu kentlerimizi sırasıyla 124 bin 639 adet başvuruyla Kocaeli, 123 bin 39 başvuruyla Bursa, 93 bin 344 başvuruyla Ankara ve 76 bin 605 adet başvuruyla Gaziantep izliyor." ifadelerini kullandı. 

Eski bakan Özhaseki'den başvuru niteliği açıklaması

Eski Bakan Mehmet Özhaseki de konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu. Özhaseki, "Başvuruların yüzde 49'u, yani yarısı bir-iki katlı yapı sahiplerince, yüzde 39'u ise üç-yedi katlı yapı sahipleri tarafından yapıldı. Bu sorunun giderilmesi noktasında bu başvurular memnuniyet vericidir. Bu ilgi böyle oldukça iskan sorunu olan vatandaşımız kalmayacaktır." diye konuştu. 

Ankaralılar ilgi göstermedi, İstanbul ve İzmir'den başvuru yağdı

İmar Barışı'na en yoğun ilgi ise beklendiği gibi İstanbul'dan geldi. 2 milyona yakın kaça yapının var olduğu tahmin edilen İstanbul'dan yapılan toplam başvuru sayısı 330 bin seviyesini bulurken, İzmir ikinci sırada yer aldı. İzmir'den imar barışı için yapılan başvuru sayısı bugüne dek 172 bin adet seviyesine ulaştı. Başkent Ankara'da ise imar barışına ilginin çok düşük olduğunu belirten yetkililer, diğer taraftan Konya, Bursa ve Kocaeli kentlerinden de yoğun ilginin gelmekte olduğu bilgisini veriyor. Konya'dan yapılan başvuru sayısı 133 bin, Bursa'dan yapılan başvuru sayısı 88 bin, Kocaeli'den yapılan başvuru sayısı ise 87 bin 500 adet seviyesinde. 

Günde 100 bin başvuru

Türkiye genelinde milyonlarca ruhsatsız ve kaçak nitelikli yapının "yapı kimlik belgesi almasına olanak tanıyaca "imar barışı" uygulaması vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışına günlük başvuru adedinin 100 binler seviyesinde oludğuna dikkat çekerek sürecin sonunda 40 milyar TL'ye yakın bir gelir beklendiğini söyledi. 

 

54 bin yapı için Yapı Kayıt Belgesi verildi

 

Hedef 40 milyar TL

31 Ekim'de sona erecek İmar Barışı uygulamasına vatandaşların yoğun bir ilgi gösterdiğini belirten Bakan Özhaseki, bu ilginin imar barışının ne denli doğru bir karar olduğunu gösterdiğine işaret etti. Özhaseki çok kısa bir süre önce yaptığı hesapta toplam başvuru sayısının 1 milyon 650 bin adet seviyesinde ölçüldüğünü hatırlatarak: "Günlük ortalama müracat 100 bin sevyiesinde. Vatandaş devletle barışmak istiyor." şeklinde konuştu. 

Kentsel dönüşüme aktarılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, vatandaşlar yapı kayıt belgesi ile binalarını yasal hale getirmenin keyfini yaşarken, hükümetin de bu parayı kentsel dönüşüme yönlendirme hedefinin olduğunu belirterek: "Vatandaşımız bedelleri yılın sonuna kadar yatırabilcek. Biz de sene sonunda elimize geçen paranın 30-40 milyar TL civarında olmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Uyarı: Süre uzatılmayacak

Vatandaşların İmar Barışı uygulamasına ilgisi giderek büyüyor. 8 Haziran 2018 tarihinde başlayan süreç, bugün 1 milyon 500 bin barajına doğru ilerliyor. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş 8 Haziran'dan bu yana geçen süre içinde İmar Barışı başvurularının 1 milyon 300 bin düzeyine ulaştığını söyledi. Başvurular 31 Ekim tarihine kadar yapılabilecek

İlk müracaatlar basit yapılardan

Müsteşar yardımcısı Demirtaş, bu süreçte basit yapıların müracaatının daha yoğun olduğuna da dikkat çekerek: "Halihazırda bağımsız bölüm için ortalama ödenecek rakam 2 bin 500 TL'ye çıktı. Ama bu rakamın ilerleyen dönemde ortalama 5 bin TL'yi kadar çıkacağını düşünüyoruz." dedi. 

Süreler uzatılmayacak, taksit yapılmayacak

Vatandaşların imar barışı ile ilgili belirlenen takvime de dikkat etmeleri gerektiğini ve belirlenen son tarihin uzatılmayacağını da vurgulayan Demirtaş: "Ödemeler ise yıl sonuna kadar yapılabilecek. 31 Aralık'a kadar 6 ay daha var." şeklinde konuştu. 

Bakan Özhaseki de büyüyen talebe dikkat çekmişti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, fırsattan yararlanmak isteyen vatandaşların rekor başvuru düzeyine ulaştığını belirterek: "Vatandaş başvurusunu yaptıktan sonra konutlarda yüzde 3, iş yerlerinde ise yüzde 5 oranındaki bedelini de yatırdığında belgesine kavuşacak, böylece kaçaklık durumundan, devletle ihtilaflı olmaktan ve cezalardan kurtulacak" diye konuştu. 

3 günde 270 bine ulaşılmıştı

İmar Barışı için yasal başvuru süresinin başlamasıyla vatandaşlar  e-devlet kanalı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine yönelmiş ve ciddi bir yoğunluğun oluşmasına yol açmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, tahmin edilen rakamlara yaklaşıldığını ve tespitlerin doğru çıktığnıı belirterek 3-4 günlük süre içinde 270 bin bağımsız birimin devletle barışmak için başvuruda bulunduğunu söylemişti. 

10 günde 500 bin başvuru

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre vatandaşların İmar Barışı için başvuruların Ramazan Bayramı süresince de devam etti. İmar Barışı düzenlemesi kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alınması amacıyla e-Devlet üzerinden yapılan başvurular ilk tarih olan 8 Haziran'dan günümüze dek önemli bir toplama ulaştı. 8 Haziran ile 15 Haziran tarihleri arasındaki ilk 1 haftalık sürede 450 bin başvuru seviyesine ulaşıldığı açıklanırken, bu sürenin 18 Haziran 2018 tarihi itibarıyla 500 bin başvuru barajını aştığı tahmin ediliyor. 

Başvurular bayram süresince de devam etti

İmar Barışı başvurularına vatandaşların yoğun ilgisi bayram süresince de devam etti. Ramazan Bayramı'nın yalnızca ilk gününde gerçekleştirilen başvuru sayısı 88 bin kişi olarak ölçüldü. Böylece yalnızca Bayramın birinci günü olan 15 Haziran Cuma itibarıyla toplam başvuru sayısı da 448 bin 234 kişiye ulaştı. Böylece Ramazan Bayramı'nın bitimine dek başvuruların 500 bin barajını aştığı tahmin ediliyor. 

 

İmar Barışı Başvuruları 1 Milyonu Aştı

İmar Barışı hakkında kritik soruların yanıtları 

- Son başvuru tarihi ne zaman?
- Başvurular nasıl yapılacak?
- Yapı Kayıt Belgesi Bedeli Nasıl Hesaplanacak?
- İmar Barışı'ndan sağlanan gelir nereye harcanacak?
- Yeni bir imar barışı gelecek mi?
- Yapı Kayıt Belgesi alırken nelere dikkat edilmeli?

Bu soruların yanıtı için "İmar Barışı'nın temel ilkeleri" haberimizi inceleyebilirsiniz

İmar Barışı Başvuruları 1 Milyonu Aştı

Hangi binalar imar barışından yararlanamayacak?

İmar Affı'nın istisnaları

İmar Affı uygulamasındaki istisnai hal hakkında da bilgi veren Başbakan Binali Yıldırım, başka bir vatandaşın arazisine gidip haksız şekilde bina yapan bir vatandaş için İmar Barışı usüllerinin işlemeyeceğini belirterek: "Arsa sahibi rıza göstermedikçe bizim devlet olarak yapacak bir şeyimiz var. " şeklinde konuştu. Başbakan Binali Yıldırım ayrıca Çanakkale şehitliğinin korunması ve tarihi yarımada gibi alanlarda da istisna İmar Barışı hükümlerinin işe yaramayacağını belirterek: "Bu alanların dışında tüm bu imar aykırılıkları sorunları yasa ile çözülmüş olacak. Vatandaşlarla el sıkışarak kardeşçe yolumuza devam edeceğiz. Bu asanın kentsel dönüşüm ile ilişkili tarafları da var. Bu sayede kentsel dönüşümün de önü açılmış olacak. Yapı kayıt belgelerine de öncelik sağlanmış olacak. " dedi. 

 

İmar Barışı Başvuruları 1 Milyonu Aştı

İmar barışından sonra yeni yasalar geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, çok yakında kentsel dönüşümü kolaylaştıracak yasaların geçerlilik kazanacağını söyledi. İmar Barışı düzenlemesinin esas olmadığını vurgulayan Bakan Özhaseki: "İmar Barışı çalışmalarımızın ilk kapısıydı. Arkasından da imar yasaları geliyor. Sonra da kentsel dönüşümü kolaylaştıracak yasalar yapılacak." dedi.  İmar Barışı ve kentsel dönüşüm hamlesi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Özhaseki, Kamuoyunda "İmar Barışı" olarak isimlendirilen 'Yapı Kayıt Belgesi' verilmesine ilişkin olarak "Devletin vatandaşla ihtilafları sona erecek" diyen Bakan Özhaseki, diğer taraftan da ekonomik bir değerin oluşacağını dile getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: "Yönetmelikler yayımlanmaya devam ediyor. Cuma günü itibarıyla da müracaatlar alınmaya başlanacak." ifadelerini kullandı. 

İmar Barışı başvuruları 500 bin barajını aştı

Görevini yapmayanlara gözdağı

Başbakan Binali Yıldırım, atılan adımların bir milat niteliği taşıdığını ve takiben bu tür teşebbüslere izin verilmeyeceğini dile getirerek: "Görevini layıkıyla yapmayan olursa bunlar da ağır bedeller ödeyecek. Yasada bununla ilgili olarak da düzenlemeler yaptık." şeklinde konuştu.

İmar Barışından yayla evleri de yararlanacak... Ayrıntılar için tıklayın...

İmar Barışı Başvuruları 1 Milyonu Aştı

Başbakan'dan çağrı: İmar barışı için acele edin

Son haftalarda Türkiye gündeminin en önemli maddelerinden biri olmaya devam eden İmar Barışı'yla ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım'dan vatandaşlara önemli bir çağrı geldi. Müracaatların en kısa sürede yapılmasının önemine işaret eden Başbakan Binali Yıldırım, geç kalınması halinde köklü sorunların çözülmeden kalmaya devam edeceği uyarısında bulundu.

İmar Barışı Başvuruları 1 Milyonu Aştı

Yanlış beyan varsa başa bela olur

Bu süreçte yalan yanlış bir beyanın yapılması halinde sürecin zora gireceğini söyleyen Mehmet Özhaseki: "Yanlış bir beyan yapılırsa, resmi işlemler başladığında bela olur. O halde işlem geçersiz olur. Toplamda 40-50 milyar TL düzeyinde bedel toplanacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu. Bakan Mehmet Özhaseki, İmar Barışı düzenlemesinde üç istisna bulunduğunu, bunlarında Boğaziçi ön görünümü, Sultanahmet Çevresi ve Gelibolu Yarıdaması olduğunu da hatırlatarak: "Asıl yasa bu değil. Bu yapmak istediklerimizin ilk ayağıydı. Bunu takiben imar yasaları geliyor. Sonra da kentsel dönüşümü kolaylaştıracak yasalar geliyor." şeklinde konuştu.

İmar Barışı Döneminin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki kimdir?

İmar Barışı Başvuruları 1 Milyonu Aştı

Başbakan'dan vatandaşa çağrı

İmar Barışı birlikte 13 milyon haneyi çok yakından ilgilendiren bir düzenlemeye imza atan hükümetten vatandaşlara 'acele edin' çağrıları gelmeye devam ediyor. Son olarak Ankara'da bazı çevre projelerinin açılışında söz alan Başbakan Binali Yıldırım, İmar Barışı kapsamından yararlanmak isteyen vatandaşlara acele edin çağrısında bulundu. İmar düzenlemesiyle birlikte vatandaşların yıllardan beri sürmekte olan kangrenleşmiş sorunu çözme yolunda önemli bir adım atmış olduklarını belirten Yıldırım: "13 milyona yakın haneyi, büyük bir kitleyi ilgilendiren  imarla ilgili sorun, yaptığımız düzenleme ile birlikte inşallah tamamen ortadan kalkmış olacak..." şeklinde konuştu. 

 

İmar Barışı Başvuruları 1 Milyonu Aştı

 


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

İmar Barışı'nda yeni uzatma yok

İmar Barışı'nda yeni uzatma yok

Murat Kurum: 'İmar Barışı binanın sağlam olduğu anlamına gelmez'

Murat Kurum: 'İmar Barışı binanın sağlam olduğu anlamına gelmez'

İmar Barışı'ndan kimler yararlanabilir? 40 yeni mahalle...

İmar Barışı'ndan kimler yararlanabilir? 40 yeni mahalle...

İmar Barışı Banka Kredileri: TEB'den kredi desteği

İmar Barışı Banka Kredileri: TEB'den kredi desteği

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR