Kim korkar faiz artışından

Döviz kurlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle olağanüstü toplantı kararı alan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından faize sert müdahale geldi. Ekonomistler ve inşaatçılar, faiz artırımının konut kredilerine ve konut piyasasına etkisinin sınırlı o

Kim korkar faiz artışından

30.01.2014 / Posta Gazetesi 

Salı gecesi olağanüstü toplantı kararı alan Merkez Bankası'ndan faize sert bir müdahale geldi. 1 haftalık repo faizi yüzde 4.5'tan yüzde 10'a çıkarıldı. Ekonomistlere göre bu faiz artışı kredilere bu kadar yansımasa da krediler ve mevduat faizlerine yıllık 1-1.5 puan artışa yol açacak.

 

Ekonomist Uğur Gürses faiz artırımının 1 haftalık repoda yüzde 4.5'tan yüzde 10'a, gecelik borç verme faizininde yüzde 7.75'ten yüzde 12'ye yükselmesinin tüketici, konut, taşıt kredileri ve mevduat faizlerine etkisinin sınırlı olacağını belirtti. Piyasanın Merkez Bankası'nın bir önceki kararında yer alan ek parasal sıkılaştırma günlerinde uyguladığı yüzde 9 faizini fiyatladığını belirten Uğur Gürses, "Merkez Bankası ağırlıklı olarak yüzde 10 olan 1 haftalık repo faizinden fonlama yapılacağını açıkladı. Ayrıca tüketici kredi faizleri de son Merkez Bankası verilerinde yükselmişti. Piyasalar yüzde 9'luk faizi fiyatlıyordu. Fonlamada yüzde 1-1,5 artış, kredi ve mevduat faizlerine de 1-1.5 puanlık artışa yol açacak” dedi.

 

Konut kredilerine daha önceki yükselişlerin çok yansımadığını belirten Uğur Gürses, bu alanda 1,5 puanlık bir yıllık faiz artışının yaşanabileceğini belirtti. Bu artışların kısa vadeli nakit kredi kullananları olumsuz etkileyeceğini belirten Uğur Gürses "Ticari kredi kullananları etkileyebilir. Değişken faiz ile kredi kullananlar da olumsuz etkilenir ama örneğin konutta bu tip kredi kullananların oranı çok az. Bankaların mevduat faizleri de artacak. Bu mevduat sahipleri için iyi haber anlamına geliyor. Kur artışını bıçak gibi kesilmiş olması ticari işletmeleri faiz artışına göre daha çok nefes aldıracak diye düşünüyorum" diye konuştu.

 

Öte yandan inşaat sektörünün güçlü oyuncuları Merkez Bankası tarafından yapılan faiz artışının konut kredisi faizlerini keskin bir şekilde yükseltmeyeceği görüşünde. Bu artışın kısa ve uzun vadede sektörü olumsuz etkilemeyeceğini söyleyen inşaatçılar, Türkiye’nin geleceğinden umutlu olduklarını vurguladılar.

 

Süleyman Çetinsaya: ‘Konut satışları azalmaz’

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, önümüzdeki süreçte konut kredisi faiz oranlarında bir miktar artış yaşanabileceğini ancak bunun çok keskin bir yükselme olmayacağını ifade etti. Konut satışlarında ise herhangi bir azalma beklemediklerini söyleyen Süleyman Çetinsaya, “Konuta gerçekten ihtiyacı olan vatandaşların bu durumdan etkileneceğini düşünmüyoruz. Gayrimenkul her zaman güvenli bir yatırım aracıdır ve bu durum değişmeyecektir” dedi. 

 

Uğur Dumankaya: ‘Özel kampanyalar çoğalacak’

Merkez Bankası kararının kısa vadede konut kredisi faiz oranlarını yükselteceğini söyleyen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, bu dönemde gayrimenkul geliştiricileri tarafından yapılacak özel kampanyaların sayısının artacağını, üreticilerin kendi vadeli sistemlerini kullanacaklarını dile getirdi. İndirimlerinde artabileceğine değinen Uğur Dumankaya, aslında yatırımcılar açısından avantajlı bir döneme girildiğini ifade etti. Uğur Dumankaya ayrıca konut satışlarında bir azalma yaşanacağını beklemediklerini belirterek, “Türkiye’nin büyük bir potansiyeli var. Yabancı yatırımcılara da satışlar artıyor. 2008 yılında da böyle bir süreç yaşadık ancak atlattık. Bunu da atlatacağız. Orta ve uzun vadede bir problem oluşacağını düşünmüyorum” dedi.

 

Turgay Tanes: “Keskin artışlar beklemiyoruz”

Konut kredisi faiz oranlarının son zamanlardaki ekonomik dalgalanmayla birlikte 1.1’lere geldiğini belirten İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Merkez Bankası’nın faiz artışının oranları bir miktar daha yükseltebileceğini söyledi. Bu artırımın konut kredisi kullanmak isteyen insanları endişeye sürükleyebileceğini de sözlerine ekleyen Turgay Tanes, “Bu dalgalanmanın verdiği belirsizlik bir takım etkiler yaratacaktır, fakat bunun çok keskin bir olumsuzluk yaratacağını düşünmüyorum” dedi.

Merkez Bankası kararının konut satışları üzerindeki yansımalarını da değerlendiren Turgay Tanes, “Konut satışlarında da çok keskin bir düşüş yaşanmayacaktır. Önümüzdeki seçim süreci, ekonomik ve politik dalgalanmaların biraz etkisini hissedecek olsak da tüm bu süreçlerin sonlanmasıyla birlikte yılın son çeyreğinde inşaat sektörü olarak önümüzü görmeye başlayacağımıza inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

 

İnanç Kabadayı: “Kendimizden fedakarlık yapacağız”

Merkez Bankası’nın faiz artırımını olumsuz karşılamadıkları gibi bu artışın konut kredisi oranlarına direk yansımayacağını düşündüklerini söyleyen EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “Sadece ılımlı bir artış olacaktır. Biz kendi adımıza zam yapma yoluna gitmeyeceğiz” dedi. Faiz oranlarındaki artışı kendilerinden fedakarlık yaparak, absorbe edeceklerini de sözlerine ekleyen İnanç Kabadayı, “Tüketici tarafında maliyeti artıracak bir karar olsa da, projelerimizde zaten özel oranlar sunuyoruz. Bu oranları müşterilerimize sunmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. 

 

Nazmi Durbakayım: “Kötünün İyisini Seçmek”

Döviz artışı ve kredi faizlerinin artışı şeklinde iki olumsuz senaryo ile karşı karşıya kalındığını belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sektörün en büyük endişesinin belirsizlik olduğunun altını çizdi.  Faiz artışını kötünün iyisi şeklinde değerlendiren Nazmi Durbakayım “Konut ihtiyacı olanlar da, yatırım yapmak isteyenler de yatırım yaparken önlerini görmek ister, bu nedenle belirsiz bir kur dalgalanması yerine makro ekonomiyi zorlayacak faiz artışını tercih etmek zorunda kalıyoruz. Bizi bu seçeneğe yönlendiren diğer bir sebep ise 2004’de yaşadığımız deneyimlerimiz. Zira o yıllarda konut kredi faiz oranları günümüzden daha fazlaydı. Yüzde 1,6-1,7 aralığındaki faiz oranlarına rağmen sektörümüzün en çok satış yapıldığı bir dönem yaşandı. Çünkü insanlarımız önlerini görebiliyordu” değerlendirmesini yaptı.

 

Cenk Hayırlıoğlu: ‘Artış senetli satışa zorlar’

Merkez Bankası'nın faiz artışından sonra etkilenen konut kredileri için finansmanı güçlü olan gayrimenkul geliştirici firmaların kendi kampanyalarını oluşturacaklarını kaydeden Viaport Venezia Satış&Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu, "Faiz artışı konut sektörünü senetli satışa zorlar" dedi. Artışla birlikte özellikle yerli iç piyasada finansmanı güçlü olan firmaların banka kredisine alternatif olan vade farksız taksitlendirme planları ve senetlendirme üzerine kampanyalar oluşturacaklarını belirten Hayırlıoğlu, “Döviz kurlarında sağlanacak istikrar sonrasında faizlerin tekrar gevşemesini bekliyoruz. Yatırım ibresi ağırlıklı gayrimenkule dönecek” diye konuştu. Merkez Bankası’nın şok faiz artışının, altın, döviz ve gayrimenkul yatırımcılarını tedirgin ettiğinin altını çizen Hayırlıoğlu, “Yaz aylarından beri altında yaşanan düşüş, dövizde de yaşanan faiz indirimiyle birlikte piyasalarda şok etkisi yarattı. Şimdi ise akıllara dolar kurunda yaşanan yükselişten faydalanan yabancı yatırımcıların ne yapacağı sorusu geldi. Yabancı yatırımcı 2014’ün yıldızı olacak. Dövizdeki düşüşün yurtdışı yabancı müşterinin alımlarını etkilemeyeceğini düşünüyorum. Mevcut konjonktürdeki döviz kurları yabancı için “hemen al” fırsatı veriyor” diye konuştu.

 

“Bir miktar yavaşlama olabilir”

Merkez Bankası’nın dün gece gerçekleştirdiği faiz artırımı kararından sonra konut kredisi faiz oranları arttı. Faizdeki artışı değerlendiren DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, konut kredi faiz oranlarının yüzde 1 seviyelerinde olduğunu belirterek, "Şu anda kış ayları nedeniyle satışların yavaş olduğu bir dönemdeyiz. Faiz artışı bu geçiş dönemine denk geldi” dedi. Faizdeki artışın bir miktar yavaşlama getirebileceğini vurgulayan Ali Dumankaya “Alım yapacak vatandaş da daha seçici olacaktır ve doğru projeleri tercih edecektir. Konut satışları 2013'te 1.1 milyon seviyesine çıkmıştı, bu yavaşlamayla 2014'te 900 bin - 1 milyon seviyesine gelebilir. Seçimlerin ardından konut satışlarının canlanacağını düşünüyorum" diye konuştu.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

CNR Emlak Fuarı 11-14 Eylül’de düzenlenecek

CNR Emlak Fuarı 11-14 Eylül’de düzenlenecek

Suudi Prens Emlak Fuarı’na geliyor

Suudi Prens Emlak Fuarı’na geliyor

Tema İstanbul yeniden Emlak 2014’te

Tema İstanbul yeniden Emlak 2014’te

Terra Ataşehir’de dönüşüm avantajı

Terra Ataşehir’de dönüşüm avantajı

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR