Türkiye’yi Mipim’de özel sektör sırtladı

Fransa’nın Cannes kentinde bu yıl 25’incisi düzenlenen uluslararası gayrimenkul fuarı Mipim’de Türkiye’yi özel sektör firmaları temsil etti

Türkiye’yi Mipim’de özel sektör sırtladı

14 Mart 2014 / Posta Gazetesi

Fransa’nın Cannes kentinde bu yıl 25’incisi düzenlenen uluslararası gayrimenkul fuarı Mipim’e katılan Türk firmaları yine ilgi görmeyi başardı. Quasar İstanbul projesi yabancı fonlardan ilgi görürken, NEF ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da açılış gecesine sponsor oldu.  Dünya ile boy ölçüşen projelere imza atan Türkiye’nin tanıtım ve sunum konusunda ise hala kat etmesi gereken epey bir yol olduğunu Mipim bir kez daha açığa çıkarttı. Moskova, Brezilya, Londra, Paris  gibi kentlerin projelerinin sergilendiği ülke çadırları dikkate alındığında İstanbul gibi bir değere sahip olan Türkiye’nin potansiyellerini daha iyi sergilemesi gerekiyordu. Türkiye’yi özel sektör firmalarının temsil ettiği Mipim, bir kez daha uluslararası yatırımcı ve fonların başta İstanbul olmak üzere Türkiye’ye olan ilgisini gösterirken, bu ilginin yatırıma dönüşmesi için bakanlık, odalar ve belediyeler ile özel sektörün ortak bir stratejiyle hareket etmesi gerektiğini ortaya koydu.

Quasar’ın 120 milyonluk ofisine talip var

Viatrans-Meydanbey ortaklığıyla Mecidiyeköy eski likör fabrikasının yerine inşa edilen lüks karma proje Quasar İstanbul’un 120 milyon değerindeki ofisleri yabancı yatırımcının ilgi odağı oldu. Bugüne kadar projenin yüzde 70’ini yabancılara sattıklarını söyleyen Viatrans-Meydanbey Ortak Girişim Grubu  İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, “120 milyon dolardan satışa çıkardığımız ofislerimize özellikle yabancı yatırımcıdan ilgi büyük. Dünyanın tek satış ofisine sahip Fairmont Türkiye’den satın alma yapmak istiyorlar. BDT ülkelerinden özellikle ilgi var. Toplu alım yapmak isteyen fonlar var. Çok ilgilendiler, nisanda belli olur sonuçları. Yakında Türkiye’ye gelecekler, biz de inceleyeceğiz” dedi. Projedeki rezidanslarda bir yılda yüzde 20 satışa ulaştıklarını belirten Özkan şöyle konuştu:

“Dolar bazlı fiyatlarımızı ocakta artırdık, satış hızlandıkça fiyatlar artacak. Teslim sonrası yüzde 30’nu satacağız, teslime daha zamanımız var. Dünyaca ünlü otel zinciri Fairmont’un kiralama sistemi nedeniyle Orta Doğulu ve Rus yatırımcıların ilgisini görüyoruz. Quasar”ı bize satın diyen fonlar var. Kurumsal yatırımcılar da daha fazla, Japon da var İngiliz de var. Burada marka bilinirliğimiz artıyor, değerimizin geldiği noktayı gösteriyoruz. 25 senede Londra, New York gibi merkezlerde olacağız. Londra daha ön planda. Oraların altyapısı burada hazırlanıyor.”

Nef galaya Türkiye’nin adını yazdırdı

Fuarın katılımcılarından biri olan Nef, MIPIM’in 25. yıl açılış gecesini düzenleyerek Türkiye’nin uluslararası arenadaki tanıtımına büyük katkıda bulundu. Nef ev sahipliğinde Intercontinental Carlton Otel’de gerçekleştirilen MIPIM 2014 açılış gecesine uluslararası yatırımcılardan dünyaca ünlü mimarlara çok geniş bir yelpazede birçok isim katıldı. Nef‘in kuruluşundan itibaren Türkiye’ye değer katacak farklı projeler geliştirmeye özen gösterdiklerini belirten Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, “Mipim’in 25’inci yıl açılış gecesinde binlerce katılımcıya ev sahipliği yapma fırsatını bu sene ikinci kez elde ettik. Türk gayrimenkul sektörünün önemli bir oyuncusu olarak, sektörün şampiyonlar ligi olarak adlandırılan bu açılışa Türkiye imzasını attığımıza inanıyoruz” dedi.

Mimarlar fuara damga vurdu

Gelecekteki şehirlerin vizyonlarını belirleyen projelerin sergilendiği dünyaca ünlü Mipim fuarına Türk mimarlık şirketleri damgasını vurdu. Geçtiğimiz yıllarda daha çok Türk müteahhitlerinin katılımıyla dikkat çeken fuara bu yıl mimarlık firmaları çıkartma yaptı. Son yıllarda yurtdışında sağlık, kongre merkezleri,  ticaret alanları gibi pek çok projeye imza atan ve aldıkları uluslararası ödüllerle adından söz ettiren Türk mimarları, Mipim’de yabancıların da ilgisini çekti.

Fuarda stantlarıyla yer alan mimarlık şirketleri arasında DS Mimarlık, Evrenol Architects, Öncüoğlu-ACP Mimarlık, Tabanlıoğlu Mimarlık,  Era Mimarlık, HMK Mimarlık fuarda yerlerini aldı.

Yaptıkları projelerle uluslararası nitelikte bir firmaya dönüşen Tabanlıoğlu  Mimarlık'ın  ortaklarından Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, “Mimarlık  Türkiye’de konuşulur olurken, mimarlık firmalarımız da artık entelektüel birikimlerini ihraç eder hale geldi. Bugün Doha ve Dubai gibi ülkelerde ofisler açtık. Afrika’da  daha önce 2 tane kongre merkezi yaptık. Gelen tekliflerle şimdi üçüncüsüne başlıyoruz. Fuarda Dubai merkezli Emar’dan teklif aldık. Yakında onlarla da görüşme yapacağız ” dedi.

‘Mipim’de ülke olarak varolmalıyız’

Geçtiğimiz yıl Mipim’den iki ödülle dönen Architects’in Kurucusu mimar Mehpare Evrenol, “Bu fuar trendlerin nasıl gelişeceğinin fotoğrafını çekmesi açısından önemli. Ankara, İzmir gibi kentsel dönüşüm şehirleri projelerle gelmeliydi. Yurt dışı firmalar da ciddi katılım var. Kuzey ülkeleri ve Almanya’nın her bölgesinden ciddi katılım var. Mimarlar Odası, Büyükelçiler, Belediye Başkanları gibi devletin her kademesinden katılımcı mimarlara destek var. Biz ise tek başımıza katılıyoruz. Leblebi gibi dağınık duruyoruz” diye konuştu.

Bu fuarda Türk mimarlarının daha fazla görünür olması için devlet yetkililerinin de fuarda yer alarak destek vermesi gerektiğini vurgulayan Evrenol, “Başarı için sadece şahısların çabası yetmiyor” dedi.

ATO’dan Ankara’nın en yüksek binası

Fuara heyetle katılan ATO Başkanı Salih Bezci, fuarda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kentlerin tanıtımı ve markalaşması açısından MIPIM’in önemine vurgu yaptı ve Ankara’daki projelerini MIPIM’de dünyaya duyurmayı hedeflediklerini söyledi. Ankara’ya  275 metre yüksekliğindeki ATO binasını yapacağız ve bu bina Türkiye’nin en yüksek binası olacak’’ diyen Salih Bezci, bu yeşil binada seyir terasları, sergi salonları gibi kamuya açık alanlar da olacak’’ diye konuştu. Bezci, Ankara’ya toplam inşaat alanı 175 bin metrakarelik bir AVM’nin de temelini attıklarını ve yaklaşık 2 yıl sonra hizmete açılacağını vurguladı Bezci, Ankara’da 100 bin metrekarelik fuar alanı inşaatının da başladığını belirtti.

Öğrenci yurdu açın önerisi

Fuarda Türkiye’den devlet adamları, gayrimenkul sektörünün önemli isimleri ve uzmanların konuşmalarıyla düzenlenecek 11 oturumun 3 tanesi fuarın ilk günü gerçekleştirildi. 2014 sonrası ’’ Türkiye’yi neler bekliyor’’ başlıklı oturumda yabancı katılımcılara Türkiye’de  gayrimenkulde ofis ve mixused projelerin artacağı, perakende ve turizm sektörünün de büyüyeceği aktarıldı. Sayısı az olan öğrenci yurtlarının da yabancı yatırımcı için bir fırsat olacağı vurgulandı.

Kentsel dönüşümün konuşulduğu oturumda ise 7.6 milyon konutun önümüzdeki 20 yılda 400 milyar dolarlık bir bütçe ile dönüşeceği aktarıldı. Oturumda nüfusun % 72’sinin deprem bölgesinde yaşadığı Türkiye’deki kentsel dönüşümün önemi vurgulandı.

20 firma görücüye çıktı

MIPIM’de Brezilya ve Rusya ile birlikte Onur ülke olarak yer alan Türkiye’den 18 firma ve iki ticaret odası standla katılırken, 450 kişide fuara ziyaretçi olarak katıldı. Fuarda geçen yıl olduğu gibi bu yılda fuarın açılış kokteylinin sponsorluğunu Nef üstlendi.  Bu fuarda yer alanlar arasında İstanbul Ticaret Odası, Ankara Ticaret Odası, TİM Seramik Tanıtım Grubu, Tema İstanbul, CNR Holding, Gaya Grup, NEF, Esas Gayrimenkul, Odak Grup, Bakyapı Grup, Amstar, Emlak Konut, Tabanlıoğlu Mimarlık, Era Mimarlık, Evrenol Architects, Karaoğlu Peyzaj- DS Mimarlık, Öncüoğlu-ACP Mimarlık, Viatrans A.Ş Meydanbey Ortak Girişimi, IMS Proje Yönetimi ve Danışmanlık, Proplan Proje Yönetimi ve Danışmanlık yer alıyor.

Esas 3 AVM tanıttı

İstanbul’da Kurtköy ve Maltepe’de projeler gerçekleştiren Esas Gayrimenkul, Mipim’de yeni projelerini tanıttı. Türkiye’nin 10 iline yatırım yapmayı hedefleyen Esas Gayrimenkul, Kocaeli, Bolu ve Çanakkale’deki alışveriş merkezi projelerini görücüye çıkardı. Esas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Köseoğlu, “Yatırımlarımıza devam ediyoruz” dedi.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

CNR Emlak Fuarı 11-14 Eylül’de düzenlenecek

CNR Emlak Fuarı 11-14 Eylül’de düzenlenecek

Suudi Prens Emlak Fuarı’na geliyor

Suudi Prens Emlak Fuarı’na geliyor

Tema İstanbul yeniden Emlak 2014’te

Tema İstanbul yeniden Emlak 2014’te

Terra Ataşehir’de dönüşüm avantajı

Terra Ataşehir’de dönüşüm avantajı

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR