Taşı yaşatacak tasarımlar ödülleriyle buluştu

‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasında, Anadolu’da 4 bin yıldır sayısız eserde kullanılan doğal taşlar, tasarımcılar ve öğrenciler tarafından yeniden yorumlandı

Taşı yaşatacak tasarımlar ödülleriyle buluştu

27 Mayıs 2013 / emlakwebtv
“Türk doğal taşları” markasını tüm dünyaya duyurmak için tasarımı ve tasarımcıları destekleyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), ikinci kez düzenlediği doğal taş tasarım yarışmasının kazananlarını açıkladı. 290 projenin yarıştığı ‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasında profesyonel ve öğrenci kategorilerinde toplam 9 proje, Suada’da gerçekleştirilen törenle ödüllendirildi. Profesyonel kategoride, geleneksel Türk Hamamı konseptini, duşlara taşıyan Ceyhun Akın’ın Turkish BATHroom projesi birinci olurken, öğrenci kategorisinde Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden Burak Koçak Joiner projesi ile birincilik ödülünü kazandı.

Ödül törenine; mimarlar, tasarımcılar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin ev sahipliğini yaptığı ödül törenine, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer ile Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ve Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Kasapoğlu, ünlü tasarımcılar Aziz Sarıyer, Ayşe Ege, Ece Ege, mimar Gökhan Avcıoğlu, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Genel Merkez Başkanı Ayberk Yağız ile mimarlar, tasarımcılar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Türk doğal taşları özgün ve üretilebilir eserlerle buluştu
Hayatın olduğu her yerde doğal taş kullanımını artırmaya yönelik özgün projelerin başvurduğu ‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasında, 250’nin üzerinde renk ve desen çeşitliliğine sahip Türk doğal taşları, tasarımcılar ve öğrenciler tarafından yeniden yorumlandı. İMİB’in gelenekselleştirmeyi hedeflediği yarışma ile Türk mimar ve tasarımcıların doğal taşı sahiplenmesi ve sanayicilerin tasarıma yatırım yapmaları amaçlanıyor.

Yarışma kapsamında tasarımcılar ve öğrencilerden lobi, otel odası, banyo ve mutfak gibi iç mekanlar ile konut, villa, ofis, otel binası için dış cephe kaplamalarında doğal taş ile günlük yaşamda kullanılabilecek, üretilebilir ve özgün projeler tasarlamaları beklendi. Eserlerin seçiminde; doğal taş kullanımını artırıcı, özendirici ve özgün olup olmadıkları gibi kriterler de arandı. Yarışmanın seçici kurulunda, çok değerli akademisyenlerin yanı sıra mimarlar, tasarımcılar, sektör temsilcileri ve İMİB üyeleri yer aldı. Bu yıl öğrenci kategorisine KKTC’de okuyan öğrenciler de başvurdu.

9 proje ödüle layık görüldü
‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasında bu yıl 9 ödül dağıtıldı. Yarışmanın profesyonel kategorisinde, birinci Ceyhun Akın’ın Turkish BATHroom projesi, ikinci Ceyhun Okan Sekban’ın Nature projesi, üçüncü Şenol Doğan’ın DotSphere projesi oldu. Gürhan Bilget’in Suzan projesi ise mansiyon ile ödüllendirildi. Öğrenci kategorisinde ise Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden Burak Koçak Joiner projesi ile birinci, Marmara Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden Burak Şenkardeşler Chimera’s Tone projesi ile ikinci, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Gözde Nalçacı da Public Stone projesi ile üçüncü oldu. Öğrenci kategorisinde Uludağ Üniversitesi Mimarlık bölümünden Alper Gönül ve Reha Can Yılmaz’ın Sto Piksel projesi ile İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden Esra Yağdır Çeliker’in Mermer Bahçe projesi mansiyon ödülüne layık görüldü.

Özer: “markalaşmak için tasarım şart”
Ödül töreninin açış konuşmasını yapan İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, tasarımın doğal taş sektörü için önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Türk doğal taş sektörünün markalaşması için tasarım şart. Biz de buradan yola çıkarak Türk doğal taşlarının mimarlar ve tasarımcılar tarafından daha yakından tanınması ve kullanılmasını sağlamak, doğal taşların farklı tasarımcı ve mimarların elinde değişik kullanım alanlarının olabileceğini göstermek için ‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasını düzenledik. Bu yıl profesyonel kategoride 188, öğrenci kategorisinde ise 102 proje yarışmamıza başvurdu. Her geçen yıl yarışmamıza olan katılımın artması bizleri sevindiriyor.”

Özer: “Türk tasarımcılarına önemli görev düşüyor ”
Türk doğal taş sektörünün 170’in üzerinde ülkeye ihracat yaptığına dikkat çeken Mehmet Özer: “Bugün Türk doğal taşlarıyla Kabe’den Beyaz Saray’a kadar dünyanın birçok yerinde sayısız önemli projede karşılaşabilirsiniz. “Türk Doğal Taşları” dendiğinde gurur duyulan, bizim dünyanın peşinden koştuğumuz değil, onların bizim peşimizden koştuğu ürünler sunabilmek en büyük arzumuz. Bunun için de en önemli görev Türk tasarımcılarına düşüyor. Tasarımcılarımız ve mimarlarımız doğal taşları ne kadar sahiplenir, yaptıkları eserlerde farklı ve özgün formlarda kullanırlarsa ülkemizin sahip olduğu zengin doğal taş kaynaklarının markalaşması için o kadar önemli bir adım atılmış olacak. Aynı şekilde sektör temsilcilerimizin de tasarımı ve tasarımcıları desteklemesi gerekiyor. İMİB olarak biz de bu amaçtan yola çıkarak ‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasını düzenleyerek sanayicilerle tasarımcıları bir araya getirdik” diye konuştu.

‘TURKISH BATHroom’ projesiyle Türk hamamı artık duşlarınızda
İMİB’in düzenlediği ‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasında profesyonel kategoride birincilik ödülünü Ceyhun Akın ‘TURKISH BATHroom’ projesiyle kazandı. Geleneksel Türk Hamamı’na gönderme yapan tasarım, ev ve otel kullanımına uygun bir duş sistemi sunuyor. ‘TURKISH BATHroom’ projesinde kullanılan doğal taşlar ve kurna hamam atmosferini evlerine taşımak isteyenler için modern ve farklı tasarım... İsteyenlerin hamamda olduğu gibi pirinç tasla oturup su dökerek banyo yapmasına olanak veren tasarım, aynı zamanda hamam atmosferinde duş almak isteyenlere de sesleniyor.

Şelale ferahlığı ‘Nature’ ile evinize taşınıyor
‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasının ikincisi Ceyhun Okan Sekban, ‘Nature’ projesinde doğadan ilham almış. Yaşamın yoğun temposunda bir anlık sakinlik arayanlar için tasarlanan Nature projesinde, mermerden yapılmış lavabo, şelaleden akan su görüntüsü veriyor. Ev ve oteller için tasarlanan ‘Nature’ projesi, hareketli sensör yardımı ile su akışını sağlarken form suya şeklini veriyor.

Doğal taş ‘DotSphere’ ile mobilya’ya dönüştü
Şenol Doğan’ın ‘DotSphere’ adlı tasarımı, profesyonel kategorinin üçüncüsü oldu. ‘DotSphere’ klasik sandalyelerden sıkılan, farklı ve modern bir görüntü peşinde koşanlar için tasarlandı. Şenol Doğan, tasarımında taşın kütlesine rağmen hareket yeteneğini yitirmediğini gösteriyor. ‘DotSphere’ taşın farklı malzemelerle ve uygun bir tasarımla hem mimari bir obje hem de kullanışlı bir mobilya olabileceğini gösteriyor.

‘Suzan’ ile terapi zamanı
İMİB ‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasının profesyonel kategorisinde mansiyon ödülünü ‘Suzan’ projesiyle Gürhan Bilget kazandı. Romalılar döneminden beri su terapilerine verilen ad SPA - ‘Sanitas Per Aquam’ yani ‘Sudan Gelen Sağlık’ı Türk Hamamı’nda yer alan göbek taşı ile buluşturan ‘Suzan’ projesi, ısı ve su püskürtme sistemi ile terapi yapılmasına olanak sağlıyor. ‘Suzan’ projesi, hamam kültürüne uygun olarak akan suyu tutmuyor ve yatık formuyla suyun akıp gitmesine izin veriyor.

‘Joiner Projesi’nde mermer ve ahşap bir arada
Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden Burak Koçak’ın ‘Joiner’ projesi, yarışmanın öğrenci kategorisinde birincilik ödülünü almaya hak kazandı. Mermeri ahşapla buluşturan Burak Koçak, yaptığı tasarımda tek bir ana modül ile tabureye, masaya, sehpaya, kitaplığa ve hatta aydınlatma elemanına dönüşebilen modüler bir tasarım ortaya çıkardı.

‘Chimera’s Tone’ ile kışın sıcacık yazın serin doğal taşlar
Doğal taşların her daim soğuk hissi veren özelliğine çözüm üreten Marmara Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden Burak Şenkardeşler, öğrenci kategorisinde ikinci oldu. Doğal taşların ısı iletiminin yüksek olduğundan yola çıkan Burak Şenkardeşler, ‘Chimera’s Tone’ isimli tasarımında, doğal taşların arasından geçen ısı iletimi yüksek boruları odadaki radyatöre bağladı. Böylece kış için zeminin ısınmasını sağlayarak doğal taşı yaz-kış kullanışlı hale getirdi.

Hem kütüphane hem sandalye hem de rehber: Public Stone
İMİB ‘Taşı Yaşatan Tasarımlar’ yarışmasında üçüncülük ödülünü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Gözde Nalçacı ‘Public Stone’ tasarımıyla kazandı. Gözde Nalçacı, kamusal alanda insanların dinlenme, bekleme, oturma, okuma, haberdar olma gibi ihtiyaçlarına aynı anda cevap verebilecek “çok amaçlı” bir projeye imza attı. Andezit taşından yaptığı tasarımda, farklı ihtiyaçlara uygun çeşitli boşluklar oluşturdu. Bu boşluklar sayesinde eser, sokak kütüphanesine, oturma alanına, afiş duvarına ve turistler için rehberlerin konulabileceği bir alana dönüştü. ‘Public Stone’ meydanlar, park ve bahçeler dahil her türlü kamusal alana uyum sağlayabilen, hava şartlarına dayanıklı ve minimum düzeyde bakım isteyen bir ürün. Ayrıca içine yerleştirilen spotlarla, akşamları da kullanılabiliyor ve sadece kendini değil, çevreyi de aydınlatıyor.

‘Sto Piksel’ ile reklam dünyasına yepyeni bir açılım
Uludağ Üniversitesi Mimarlık bölümünden Alper Gönül ve Reha Can Yılmaz’ın ‘Sto Piksel’ adlı projesi öğrenci kategorisinde mansiyon ödülüne layık görüldü. ‘Sto Piksel’ projesi, binaların cephelerine reklam için uygulanan bir sistem. Kare yüzeyli taşlardan oluşan sistemle, dış cephelerde firmaların logosu, sloganları, ürün görselleri oluşturuluyor ve böylece 3 boyutlu reklam olanağı sağlanıyor. Reklamın gölge ve ışıkla oluşturduğu etki de artırılıyor. Sto Piksel sistemi, her yeni reklamda maliyet gerektirmeden cephedeki taşların farklı kademelendirilmesiyle de değişebiliyor.

Mermer’den bir bahçe
Öğrenci kategorisindeki diğer mansiyon ödülü ise İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden Esra Yağdır Çeliker’in ‘Mermer Bahçe’ projesine geldi. Minimum kaynak tüketimini hedefleyen tasarımda, kompozit alüminyum ve doğal taş cephe kaplamada kullanıldı. Doğal taşla bitki kasetlerinin birleştirildiği tasarım, farklı karakteriyle dikkat çekiyor.

77 bin 500 tl ödül dağıtıldı
Tasarımlarıyla doğal taşın farklı kullanım alanlarını ortaya koyan yarışmacılara İMİB tarafından bu yıl 77 bin 500 TL ödül dağıtıldı. Yarışmanın profesyonel kategorisinde, birinci gelen tasarımın sahibi 20 bin TL, ikinci 15 bin TL, üçüncü 10 bin TL, mansiyon kazanan projenin sahibi 5 bin TL ödül kazandı. Öğrenci kategorisinde ise birinci tasarım 10 bin TL, ikinci 7 bin 500 TL, üçüncü 5 bin TL ve mansiyon kazanan iki proje sahibi de 2,500 TL’lik ödülün sahibi oldu.

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Bahçe mobilyası seçiminin püf noktaları

Bahçe mobilyası seçiminin püf noktaları

Antre Dekorasyon Önerileri: Evinizin Girişini Nasıl Dekore Etmelisiniz?

Antre Dekorasyon Önerileri: Evinizin Girişini Nasıl Dekore Etmelisiniz?

En güzel bahçe dekorasyonu önerileri

En güzel bahçe dekorasyonu önerileri

Yatak Odası Dekorasyon Örnekleri

Yatak Odası Dekorasyon Örnekleri

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR