Kanal İstanbul güzergahı

Kanal İstanbul Son Güzergahı: Nereden geçiyor, neden yapılıyor, haritada gösterimi ve tanıtım filmi ile bu yazıda tüm detaylı bilgileri bulabilirsiniz!

Kanal İstanbul güzergahı


Türkiye kamouyunu yıllardır meşgül eden Kanal İstanbul güzergahı bugün netleşti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, mega projenin izleyeceği kesin yolu düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Proje Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu Koridoru üzerinde hayata geçirilecek. Projenin toplam uzunluğu ise 45 kilometre olacak. 

Kanal İstanbul güzergahı 

Güzergah, Küçükçekmece, Sazlıdere, Durusu Hattı yani yaklaşık 45 kilometrelik bir alan olarak belirlendi. 3. havalimanına göre konumu Küçükçekmece'den girişi olarak belirlendi.

Güzergaha köprüler yapılacak 

Kanal İstanbul'a Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçip Avrupa istikameti üzerinden geçen bir köprü yapılacak. Sazlıbosna Karayolu geçişine bağlı bir yol olacak. Kesim 7 denilen bir köprü olacak. Halkalı-Kapıkule bir demiryolu kaynaklı köprü geçişi yapılacak. 

Yıllardır ülke gündemini meşgul ediyordu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'çılgın proje', 'rüya proje' ve 'asrın projesi' sıfatlarıyla kamuoyuna tanıtılan Kanal İstanbul projesinde tarihi bir gün yaşanıyor. Ülke kamuoyunu yıllardır meşgul eden ve yapay gayrimenkul hareketlerini tetiklemeyi sürdüren Kanal İstanbul Projesi'nin kesin güzergahı biraz önce açıklandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yapılan açıklamada Kanal İstanbul Projesi'nin Küçükçekmece'den başlayarak Sazlıdere üzerinden Durusu koridorunu takip edecek şekilde hayata geçirileceğini belirterek: "Kentsel dönüşüm de dahil, tüm etkileşimler dikkat alınarak 5 alternatif üzerinde çalışmalar ele alındı. En avantajlı olan 4. alternatif üzerinde karar kıldır. Güzergah 45 kilometreldir. 3. Havalimanı'na göre yapılan incelemede konum Küçükçekmece olarak belirlendi..." ifadelerini kullandı.  

Dikkatli araştırmalar yürütüldü

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Ağustos 2017 tarihinden bugüne sürdürülen itinalı çalışmalar sonrasında güzergahın netleştiğini, sayısal model çalışmaları, rüzgar ve dalga iklim izlenimleri, deprem riski değerlendirme faaliyetleri ve Kanal İstanbul'a entegre olacak diğer projelerin konumlarının hesaba katıldığını söyledi. Çevresel koşullar, sit alanları, hassa alanlar, maden alanları, yer altı ve yer üstü toprak ve su kaynaklarının da bu faaliyetler sırasında analiz edildiği üzerinde duran Bakan Arslan: "Kamulaştırma gibi etkenler de araştırıldı. Bu faaliyetler sonrasında da 5 farklı güzergah üzerinde çalışmalar yürütüldü..." dedi. 

Neden bu güzergah?

Diğer dört güzergahın elenerek mevcut güzergah üzerinde mütabakata varılmasının nedenlerini de açıklayan Bakan Ahmet Arslan: "Söz konusu güzergah boyunca tek bir yer altı suya dahi bulunmadı." ifadelerini kullandı. Ahmet Arslan, Kanal İstanbul projesi bünyesinde tsunami ve parametreler bazında da tüm veriler üzerinde detaylı çalışmaların yürütüldüğünü ve olumsuz bir etkilenim saptanmadığını da belirterek: "Bu doğrultuda 17 bin metrelik sondaj da 2017 yılı sonu itibarıyla tamamlanmıştır..?" ifadelerini kullandı. 

Kanal İstanbul güzergahı haritası şöyle; 

Kanal İstanbul güzergahı

 

Yapay Ada inşa edilecek mi?

Kanal İstanbul projesi kapsamında yapımı sıkça tartışılan Yapay Adalar konusuna da açıklık getiren Bakan Ahmet Arslan, Karadeniz'de çıkarılacak dolgu malzemelerden dolayı, lojistik merkez olarak kullanılabilecek bir proje alanı kurulabileceğini söyledi. Ahmet Arslan, buna paralel olarak Marmara Denizi'nde de dolgu nitelikli adalar konusunun da değerlendirileceğine dikkat çekerek: "Dolgu alanları, yapay adalarının büyüklükleri, sayıları, konumları gibi hususlar ön çalışmalara bağlı olarak verilmişti. Çok yakında bu konuda yürütülecek çalışmalarla konu netleşecek. Sizlerle böylece paylaşma şansı yakalayacağız..." dedi. 

 

Kanal İstanbul'a ulaşım nasıl olacak?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan diğer taraftan, Kanal İstanbul projesine ulaşım için planlanan alt yapı yatırımları hakkında da bilgi verdi. Buna göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden Avrupa yönüne devam edecek bir köprü, yine Sazlıbosna Karayolu üzerinde bir geçiş, kesim 7 olarak tabir edilen kesimde bir köprü ve Kapıkule ve Halkalı arasında çalışacak demiryola kaynaklı bir köprü geçişine yer verilecek. Projeye Marmaray'da olduğu gibi batırma tüple Küçükçekmece Gölü'nün altından geçiş planlanırken, proje kapsamında viyadük tipi geçişlere yer verilmeyecek. 

Kanal İstanbul güzergahı sonrası fiyatların yükseleceği ilçeler 

Herkesin merak ettiği 'Kanal İstanbul nereden geçecek?' sorusu yanıtlandı. Peki, Kanal İstanbul hangi ilçelerde konut fiyatlarını yükseltecek?

Marmara Denizi’ni Küçükçekmece Gölü’nden ayıran kıstaktan başlayarak, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam eden ve sonrasında Sazlıbosna Köyü’nü geçerek Dursunköy’ün doğusuna ulaşıp Baklalı Köyü’nü geçtikten sonra Terkos Gölü’nün doğusunda Karadeniz’e ulaşan alternatif güzergâhın İstanbul Boğazı’na alternatif su yolu “Kanal İstanbul Projesi” için en uygun güzergâh olduğu belirlendi.

Gelinen aşamada Kanal İstanbul projesinin geçeceği ilçeler şu şekilde belirlendi
- Avcılar: Projenin 3.1  kilometrelik kısmı Avcılar ilçesinde yer alacak
- Küçükçekmece: Kanal İstanbul Projesi'nin 7  kilometrelik kısmı Küçükçekmece sınırları içinde yer alacak
- Başakşehir: Mega projenin 6.5 kilometrelik bölümü Başakşehir ilçesi sınırları içinde yer alacak
- Arnavutköy: Projenin en büyük kısmı 28.6 kilometre ile Arnavutköy ilçesi sınırları içinde yer alacak. 

Konuyla ilgili yapılan açıklamada Kanal İstanbul projesi kapsamında gerçekleştirilecek tüm altyapı ve üstyapı çalışmalarının bu ilçeler sınırları içinde kalacağı belirtildi. 

60 milyar TL'lik çılgın proje

60 milyar TL yatırımla hayata geçirilmesi planlanan Kanal İstanbul projesinin inşaat aşamasında yaklaşık 5 bin kişinin, işletme aşamasında ise yardımcı tesisler de dahil olmak üzere toplam bin kişinin çalışması öngörülüyor. Mevcut durumda detay mühendislik çalışmaları devam eden yaklaşık 45 km uzunluğundaki Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos Gölü’nün doğusunu takip eden güzergâhın inşaatının 5 yılda tamamlanması ve bakımların yapılması kaydıyla ekonomik ömrünün 100 yıl olması öngörülüyor. 

Beş soruda Kanal İstanbul güzergahı 

Soru 1: Kanal İstanbul hangi ilçelerden geçecek?

Kanal İstanbul projesi İstanbul'un Avrupa Yakası'nda konumlanan 4 ilçeden pay alacak. Bu ilçeler Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy olacak. Önümüzdeki yıllar itibarıyla bu ilçelerde arsa ve konut fiyatlarının önemli ölçüde yükselmesi bekleniyor. 

Soru 2: Kanal İstanbul'un ilçelere göre yayılımı nasıl olacak?

Proje, büyük oranda Arnavutköy'den geçecek. Kanal İstanbul'un 28.6 kilometrelik kısmı Arnavutköy ilçesi sınırları içinde uzanacak. Diğer taraftan Avcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir ilçeleri ise daha mütevazi paylara sahip olacak. Kanal İstanbul'un 7 kilometrelik bölümü Küçükçekmece, 6.5 kilometrelik kısmı Başakşehir, 3.1 kilometrelik kısmı ise Avcılar ilçesinde yer alacak.

Soru 3: Kanal İstanbul'un net güzergahı ne olacak?

Kanal İstanbul projesi Marmara Denizi'nden Küçükçekmece Gölü'nü ayıran kıstan üzerinden biçimlenecek. Buradan Sazlıdere Baraj Havzası'na ulaşacak olan Kanal İstanbul, Kuzey'e doğru Sazlıbosna Köyü'ne ulaşacak. Sonrasındaki güzergah ise Dursunköy'ün Doğu kesiminden Baklalı Köyü'ne varacak. Kanal İstanbul Karadeniz'e Terkos Gölü'nün Doğu bölümünden hareketle ulaşacak. 

Soru 4: Kanal İstanbul'un ekonomiye katkısı ne olacak?

2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çılgın proje olarak lanse ettiği Kanal İstanbul toplamda 60 milyar TL'ye mal olacak. Ekonomik açıdan işletilebilirlik süresinin 100 sene olarak belirlendiği projede yaklaşık 5 bin kişilik bir istihdamın oluşturulması hedefleniyor. İnşaat faaliyetlerinin başlamasını takip eden 5 sene içinde ise Kanal İstanbul'dan gemi geçişinin başlaması hedefleniyor. 

Soru 5: Kanal İstanbul gayrimenkul fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Mega projenin özellikle geçeceği ilçeler olan Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir'deki taşınmaz fiyatları üzerinde ani bir sıçramaya neden olması bekleniyor. Bu etkinin düzeyi henüz kestirilemiyor, bununla birlikte güzergahın henüz belli olmadığı dönemlerde dahi fiyatların yukarı yönlü hareketi durdurulamamış, Hükümet temsilcileri de spekülatif fiyat hareketleri konusunda vatandaşları uyarmıştı. Önümüzdeki dönemde, söz konusu dört ilçenin, projeye yakınlık ve uzaklığı mertebesinde etkilenimi değişmek üzere arsa ve konut fiyatlarında artış bekleniyor. 

Kanal İstanbul Nasıl Olacak? 

Sosyal Medya’da yayımlanan Kanal İstanbul tanıtım filminde verilen bilgilere göre; Kanal İstanbul etrafında kurulucak yeni şehir 7.5 milyonluk nüfusuyla İstanbul’un içinde İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük kenti olarak kurulacak.

453 milyon metrekareye kurulacak

Tanıtım videosunda verilen bilgilere göre; Kanal İstanbul ve Yeni Şehir alanı 453 milyon metrekare büyüklüğe sahip olacak. Bu alanın 78 milyon metrekarelik bölümü havaalanı, 30 milyon metrekaresi Kanal İstanbul, 33 milyon metrekaresi Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekaresi yollar, 167 milyon metrekaresi imar parselleri, 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alanlardan oluşuyor.

146 milyon metrekare yeşil alan

Ayrıca yollara ayrılan alanın içinde 26 milyon metrekare agaçlandırılmış kaldırım refüj ve imara ayrılmış alanın içinde 83 milyon metrekare yeşile ayrılmış alan bulunacak. Böylelikle Yeni Şehir ve Kanal İstanbul projesinde toplam yeşil alan büyüklüğü 146 milyon metrekareye ulaşacak.

Kanal İstanbul’a 10 köprü

Küçükçekmece Gölü ve Sazlıdere Barajı’ndan geçerek ve Terkos Gölü’nün Doğusu’ndan Karadeniz’e kavuşan Kanal İstanbul’un 400 metre genişliği, 25 metre derinliği, Küçükçekmece göl geçişinde bin metre ila 2 bin 200 metre arasında değişen genişliği bulunacak. Kanal boyunca 5’i devlet karayollarını, 5’i ise kanalın her iki yakasını birbirine bağlayan her biri farklı bir dizyna sahip 10 köprü inşa edilecek.
Kanal boyunca her iki yaka da 100’er metre genişliğinde alanlar yeşile, parklara ve rekreasyona ayrılacak. Bu alanlara erişimi sağlayacak, her iki yakada 50’şer metre genişliğinde 8 şeritli sahil caddeleri ve bu caddelerin altına 150 bin araç kapasiteli otoparklar inşa edilecek.

Yenişehir’de ‘Serbest Bölge’ kurulacak

Küçükçekmece kıyısında, Karadeniz girişinde ve kanal güzergahında çeşitli yerlerde sergi, konferans, gösteri merkezi ve müze gibi birimleri barındıracak kültür merkezleri yapılacak. Kanal içinde yer alan haliçlerden birinde serbet bölge oluşturularak, Türkiye, Almanya, Amerika, Japonya, Çin, Hindistan, Fransa, Tayland, İtalya, Brezilya, İran, İspanya ve başka ülkelerin karekteristik mimarisini temsil eden yapılar inşa edilmesi planlanıyor. Bu yapıların alt katları restoran, üst katları ise home ofis olarak kullanılacak ve yapıların işletmesi ise yapı hangi ülkeyi temsil ediyor ise o ülke insanlarına yaptırılacak.

72 bin kişilik Merkez Camii

Kanal İstanbul’un Doğu Yakası’nın tam merkezinde, Merkez Camii ve Külliyesi inşa edilecek. Merkez Camii Külliyesi’nin içinde, kültür ve eğitim merkezi, Osmanlı çarşısı, aş evi ve apart otel yer alacak. İçinde ve avlusunda 72 bin kişi ibadet edebilecek.

Dünyanın 460 ‘harikası’ Yenişehir’e dikilecek

Kanal İstanbul’un çevresine kurulacak Yeni Şehir’de geleneksel mimari ile modern mimarinin uyumu hedefleniyor. Bu amaçla Kanal İstanbul’un her iki yakasında toplamda 46 kilometre olan yüksek rakımlı tepelerin üst noktası dünyadaki en yüksek yapı dizisine ayrılmış. Bu yapılar tepenin en yüksek noktasında 100 metre genişliğindeki imar parsellerinde 100 metre aralıklarla yerleştirimiş 460 yapı olarak inşa edilecek. Bu yapıların yükseleceği imar parselerinin her iki yanında ise 50’şer metre genişliğinde, 8 şeritli yollar yapılacak ve bu yolların altına 160 bin araçlık otopark inşa edilecek. Bu tepe noktadan Kanal’a doğru yer alan eğimli yamaçlarda ise 14 kattan 2 kata kadar azalan apartmanlar, teras evler ve villalar yapılacak.

Türkiye’nin tarihi yapıları klonlanacak

Kanal boyunca uzanan yeşil ve rekreasyon alanlarının uygun kısımlarında; Boğaz’da ve Türkiye’de yer alan tarihi geçmişiyle öne çıkan saray, yalı, konak gibi yapıların benzerleri inşa edilecek ve turizmin hizmetine sunulacak.

Kanal İstanbul projesi ilk açıklandığında güzergah neydi? 

Kanal İstanbul projesi 2014 yılında ilk açıklandığında 44 kilometre uzunluğunda ve 200 metre genişliğindeki kanalın güzergahının Yeniköy - Sazlıdere Barajı -Arnavutköy -Başakşehir - Küçükçekmece Gölü şeklinde olacağı söylenmişti.

Proje Bilgisi: Kanal İstanbul 


Proje Bilgisi: Kanal İstanbul

Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Çinlilerin Kanal şartı: Yarar varsa gireriz

Çinlilerin Kanal şartı: Yarar varsa gireriz

Deprem zayıf zeminlerde büyük can kaybına yol açacak

Deprem zayıf zeminlerde büyük can kaybına yol açacak

35 ilçeden 19'u Kanal Adası içinde kalacak

35 ilçeden 19'u Kanal Adası içinde kalacak

Kanal İstanbul İdaresi hangi kurumlardan oluşacak?

Kanal İstanbul İdaresi hangi kurumlardan oluşacak?

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR