İller Bankası, belediyelerin kentsel dönüşüm faaliyetlerinde aktif biçimde rol almasına olanak tanıyacak bir destek programı hazırladı. İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş tarafından açıklanan destek programı, belediyelere düşük faizli kredi temeli üzerinde yükselecek. Demirtaş söz konusu desteğin, alt yapı çalışmalarını tamamlayan belediyelerin üst yapı çalışmalarını kapsamayacağını açıkladı.
İller Bankası'ndan belediyelere destek
Kentsel dönüşüm faaliyetleri ve terörle mücadele sürecinde zarar gören beldelere destek kapsamında önemli projelerin hayata geçirileceğini söyleyen Demirtaş, destek programını "bir ilk" olarak niteledi. Demirtaş, belediyelere kredi desteği sunulacağını belirterek: "Bu halen uygulanmakta olan normal faizler üzerinden verilen bir kredi. Ancak buna belediyelerin yaklaşımı maliyet fazlalığından dolayı mümkün olmadı. Halen, gerek yurt içi gerekse yurt dışında kentsel dönüşüm ve deprem başlıklı fonlar üzerinden yürütülecek bir çalışmanın içindeyiz. Henüz netleşmedi, tamamlandığında Çevre ve Şehircilik Bakanımız tarafından açıklanacak…" dedi.
Destek programı kapsamında esas hedeflerinin düşük faizli, neredeyse sıfır oranına yakın ve uzun vadeli borçlanma olanağı yaratmak olduğunu da söyleyen Demirtaş:
"Belediyeleri kentsel dönüşüm alanlarının yenilenmesiyle ilgili daha aktif hale getirmeyi hedefliyoruz. Belediyeler bu krediyi İLBANK üzerinden temin edebilecek…" şeklinde konuştu.
Belediyelere kredi desteği süreci nasıl işleyecek
– İlk adım riskli alan ilan edilen yerlerde başlayacak. Her şehirde çöküntü alanları ve mühendislik hizmeti görmemiş bölgelerdeki binaların envanteri çıkarılacak ve müracaatlar alınacak. Böylece proje bazlı kredilendirmeler yapılacak
– Projelerde vatandaşların hakları korunacak. Belediyeler bir para aktarıp dönüşümü beklemek yerine belediyeler proje hazırlayacak ve hak sahipleriyle görüşülecek. Belediyeler vatandaşın katılımı halinde İller Bankası'na bildirecek. İller Bankası sürecin finansman boyutunda devreye girecek.











