Yazan 15:47 Haberler Görüntülenme: 435

Şehirleşmede asıl reform Haziran’da başlıyor

Şehircilik Şurası tarafından hazırlanan "Şehircilik Anayasası"nı değerlendiren Kentsel Dönüşüm Platformu Başkanı Prof. Öngören, kentleşmede oyunun kurallarının değiştiğini söyledi.  Öngören, geçtiğimiz hafta içinde kamuoyunun gündemine gelen Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği değişikliğiiçin fazla heyecanlanmamak gerektiğine de dikkat çekerek: "Asıl reform Haziran ayında başlayacak…" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebiyle Şehircilik Şurası'nda üç ay devam eden çalışmalar sonrasında hazırlanan raporarın "yapılaşma düzenindeki sorunlu alanları belirlediğini" ve Nisan sonunda "Şehircilik Anayasası"nın hazırlanmış olacağını söyleyen Öngören:"Bu rapor Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımı ile Mayıs sonu kamuoyuna açıklanacak. Asıl reform bu açılama sonrası Haziran’da başlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve tüm belediyelere rehber olacak.Tüm illerde ve ilçelerde imar planları yenilenecek. Kentsel dönüşüm de bu reformun en önemli aracı olacak." ifadelerini kullandı. 

Çarpık Kentleşme bir trilyon dolarlık maliyetli enkaz yarattı

Yaptığı değerlendirmede 1960-2000 yılları arasındaki çaprık kentleşme eğiliminin günümüz dünyasına abir trilyon dolarlık maliyeti olan şehir enkazı bıraktığını ve çarpık kentleşme enkazının normal yöntemlerle kaldırılamayacağını belirten Öngören: "Devletimiz çarpık kentleşmeyi ortadan kaldıracak ve depreme karşı dayanıklı yeni mahalleler ve semtlerin oluşacağı 10-15 yıllık bir acil eylem planı hazırlatıyor. Şehircilik Şurası’nda ülkenin önde gelen bilim insanları, sektör liderleri ve belediyecileri Şehircilik Anayasası’nı yazıyor. Haziran’dan sonra şehircilikte reform başlayacak” dedi. 

Şehirleşmede asıl reform Haziran'da başlıyor

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin avantajları Haziran'da sona eriyor

Öngören, yapılaşmaya yüzde 25 avantaj getiren Planlı AlanlarTip İmar Yönetmeği döneminin 30 Haziran'da sona ereceğini, bu doğrultuda da uygulamalardan faydalanan kişilerin taleplerini İdareyi konuyu hızla çözmeye yönlendirdiğini de vurgulayarak:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni Yönetmelik çalışması ile şehirlerimizde temel ve kalıcı bir yapılaşma düzeni getiriliyor. Geçici dönem sona eriyor. Yeni Yönetmelikte tüm belediyelerin uyacağı ortak yapılaşma düzeni olacak, kat bahçelerinin suiistimali ortadan kalkıyor, yapılaşmanın yataya yayılması için taban oturumu artırılacak, otopark yapımı zorunlu hale gelecek. Öte yandan illerde belediyeler bu Yönetmeliğe ters düşmeyecek şekilde kendi şehir özelliklerine göre bazı ek kurallar da getirebilecekler.” ifadelerini kullandı

Visited 435 times, 1 visit(s) today
Kapat