Yazan 12:34 Gayrimenkul ve Emlak Haberleri Görüntülenme: 626

Bankalar konut firmalarıyla çalışmak istemiyor çünkü…

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, bankacılık sistemi ile konut sektöründe faaliyet gösteren firmalar arasına mesafe girdiğini söyledi. Gayrimenkul sektöründeki kârlılığın düşük düzeyde seyrettiğini ve bu sebeple bankaların firmalarla çalışmak istemediğini dile getiren Timur: "Firmaların bilançolarına en fazla bankalar hakim. Böyle olunca bankalar gayrimenkul firmalarıyla çalışmak istemiyor. Peki neden? Çünkü öyle bahsedildiği gibi yüksek bir kârlılık yok…" dedi. Erden Timur, bu durumun bankaların gayrimenkul firmalarıyla çalışma noktasındaki çekingenliğini açıkladığına da dikkat çekerek: "Bir düşünün, sektörde hem ciro hem de yüksek kâr olsa, tam tersine, bankalar sizin peşinizden koşardı…" ifadelerini kullandı. 

 

Bankalar konut firmalarıyla çalışmak istemiyor çünkü...

Gayrimenkul sektöründe denetlenme zorunluluğu

Erden Timur, gayrimenkul sektörünün çok daha net kurallarla denetlenmesi gerektiğini ve sektördeki disiplinin artmasının ekonomik ve sosyal açıdan kritik önem taşıdığını belirterek: "Gayrimenkul üreticileri, toplumun tasarruflarına talip iştiraklerdir. Çok daha net kurallarla denetleniyor olmalı sektör. Elbette çok daha şeffaf bir sektör oluşturmalıyız…" dedi. Gayrimenkul sektöründe var olan verilerin kesinlikle teyit edildiği bir sistem oluşturulması gerektiğini ve bu yönde bir inisiyatif oluşturulması gerektiğini dile getiren Timur: "Çevreye saygı ve iş güvenliği gibi hususlarda nasıl belli başlı standartlara ihtiyaç duyuluyorsa, gayrimenkul sektöründe de şeffaflı hususunda benzer standartlara ihtiyacımız bulunuyor…" ifadelerini kullandı. 

Konut satışında OECD ülkeleri içinde ikinciyiz

Türkiye'de demografik özellikler bazında inanılmaz büyük bir pazar olduğuna ve bu pazarı doyurmak gerektiğine dikkat çeken Erden Timur: "Türkiye konut satış adedine göre Avrupa'da birinci. OECD ülkeleri arasında ise ABD'den sonra ikinci pazardan bahsediyoruz. Bu büyük pazarı doyurmak gerekse de envanter çalışması yapılmadığı için burada buna ihtiyaç var diyemiyorsunuz." ifadelerini kullandı. Timur, bu ihtiyacı doyurmak amacıyla pazarın çok hızlı büyüdüğünü ve aslında bu hizli nüfus artışının gerçekleştiği dönemlerdeki kitlenin de önce büyük bir hale halkı oluşturduğunu belirterek: "Sonra bu haneler ayrı evlere ayrıldı. Bu ise aşırı hızlı fiyatlanmayı beraberinde getirdi.  Sonrasında ise aşırı fiyatlanma meydana geldi." dedi. Halen mevcut durumda "düzeltme" tepkisinin verildiğini ve ihtiyaç eksenli tüketimin devam etitğini de dile getiren Nef İcra Kurulu Başkanı Timur: "Kamunun demografi çıkararak hangi bölgede ne yapmak gerektiğini belirlemesi mümkün." şeklinde konuştu. 

Bankalar konut firmalarıyla çalışmak istemiyor çünkü...

Gayrimenkul sektörünün temel problemi şeffaflık

Türkiye gayrimenkul sektörünün temel eksikliğinin "şeffaflık^olduğunu ve bu konuda atılacak adımların Türkiye ekonomisi ve sosyal yaşamı açısından önemli katkılar sunacağını belirten Erden Timur, firmanın başarısının altında da bu faktörün yattığını söyledi. Timur: "Sektörün en likit firmalarından biriyiz. Kazamızda her zaman 300-400 milyon TL nakdimiz var. 5 milyar TL'lik aktif büyüklükle sektörün liderlerinden biriyiz. Bunun altında ise şeffaflık ve disiplin yatıyor.Uluslararası denetim firması KPMG tarafından düzenli biçimde denetleniyoruz ve finansal raporlarımızı da KAP'ta yayınlıyoruz…" şeklinde konuştu. 

Visited 626 times, 1 visit(s) today
Kapat