Avrasya Tüneli'nde önceki gün alınan 26.5 oranındaki zam ile birlikte otomobiller için 21 TL'ye çıkan geçiş ücreti, Hükümetin müdahalesiyle yeniden geriledi. Geçiş ücretlerindeki artışı engelleme adına yüzde 18 olarak tahsis edilen KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesi ile birlikte otomobiller için geçiş bedelleri 19.2 TL'ye indi. Böylece zam oranı vatandaşa yüzde 15.66 olarak yansımış oldu.
3 gün arayla 3 farklı geçiş tarifesi
20 Aralık tarihinde hizmete açılan Avrasya Tüneli'nden geçişler yüzde 26.5 oranındaki zam ile birlikte, otomobiller için 21 TL, minibüsler için ise 31.50 TL olarak saptanmıştı. Kamuoyunda tartışmalara neden olan bu zam kararına müdahale eden Hükümet, geçiş bedellerinin içinde yüzde 18 olarak belirlenen KDV oranını yüzde 8'e düşürerek fiyatların vatandaşa daha düşük düzeyde yansımasını sağladı. KDV oranındaki indirimle birlikte zammın Avrasya Tüneli'ni kullananlara yansıması yüzde 15.66'ya düştü ve otomobiller için 19.2 , minibüsler için ise 28.8 TL olarak belirlenmiş oldu.
Zamdan Önceki Tarife: Otomobil Geçişi 16.60 TL – Minibüs Geçişi 24.90
Zamdan Sonraki Tarife: Otomobil Geçişi: 21 TL – Minibüs Geçişi 31.50 TL
KDV İndiriminden Sonrası Tarife: Otomobil Geçişi: 19.2 TL – Minibüs Geçişi 28.8 TL
Devlet gelirinden vazgeçti
KDV indirimiyle ilgili bilgi kamuoyuna Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından verildi. Projede fiyatların uluslararası nitelikli ihale olması nedeniyle döviz endeksli olarak belirlendiğini dile getiren Bakan Ahmet Arslan 2 Ocak itibarıyla döviz kuru esas alınarak Türk Lirası'na çevrimin gerçekleştiğini ve yeni fiyatların bu usülde belirlendiğini belirtti. Bakan Arslan 2018 yılı fiyatlarının bu doğrultuda belirlendiğini belirterek: "2 Ocak tarihi itibarıyla döviz kuru 2017'yi, sonra ise 2018 yılı esas alınıyor. Avrasya Tüneli'nde de böyleydi. 16.60 TL olan ücretler 21 TL olarak ön görüldü. Minibüsler de 31 TL 50 kuruşa yükselmiş oldu…" dedi.
Bakanlar Kurulu Kararı yolda
Konuyla ilgili olarak bir Bakanlar Kurulu Kararı'nın çıkarılması yönünde çalışmalara başladıklarını ve Avrasya Tüneli'nden geçişlerde yüzde 18 olarak belirlenen KDV'nin üyüzde 8'e düşürülmesi için adım attıklarını vurgulayan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: "KDV kısmı zaten devlete gidiyor. Yeni düzenleme ile birlikte otomobiller için 21 TL olan ücretin 19.20 TL'ye minibüsler için ise 31.50 TL olan ücretin 28.80 TL'ye düşürülmesi mümkün olacak…" ifadelerini kullandı.
Günde 45 bin araç geçiyor
Günde 68 bin 500 araç geçiş garantisinin sunulduğu Avrasya Tüneli'nde henüz bu geçiş düzeyine ulaşılamadı. Günde ortalama 45 bin aracın geçtiği projeden günde 33 bin aracın geçişi, sözleşme gereği işletmeci firmaya devlet tarafından ödeniyor. Bir kurum yetkilisi geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile 2017 kapsamında devletten 9 milyon araç geçiş garantisi karşılığında ücret alacaklarını belirterek: "Bunun karşılığı da yaklaşık 150 milyon TL. 2018 yılı sonuna kadar günde 68 bin rakamını yakalarız." ifadelerini kullanmıştı.











