Ankara'da toplu taşıma ağının en önemli parçalarından biri olması beklenen Başkentray için büyük gün yarın. Günde 550 bin kişiye yakın bir yolcu kapasitesine ulaşması beklenen mega yatırımın açılışı yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı bir törenle yapılacak. Şehirlerarası alanda hizmet verecek Yüksek Hızlı Tren seferlerinin de yararlanacağı hat ile birlikte yolculuk sürelerinin banliyolerde 10 dakika, yüksek hızlı tren seferlerinde ise 7 dakika kısalması bekleniyor.
Başkentray Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılıyor
Ankara toplu taşıma sisteminde büyük bir rol oynayacak Başkentray projesinin açılışın 12 Nisan 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete açılacak. Ankara Sincan-Kayaş arasında metro konforunda hizmet verecek banliyö hattı için gözler yarına çevrildi. Başkentray'a Ankaralıların kullanımına açacak tören yarın Kayaş Tren İstasyonu'nda gerçekleşecek.
Kayaş-Sincan 49 dakika
Başkentray projesinin hizmete alınmasıyla birlikte Kayaş ile Sincan arasında daha önce 59 dakikada kat edilen mesafenin 49 dakikaya düşmesi planlanıyor. Sefer periyotlarının başlangıçta 15 dakikada bir olacak şekilde planlandığı Başkentray'da, ilerleyen zamanlarda 5 dakikalık periyotlarda hareket gerçekleşecek. Yüksek Hızlı Trenlerin de yararlanabileceği altyapı sistemiyle oluşturulan hatta, Sincan ile Ankara arasındaki YHT süresi de 11 dakikaya düşecek. Bu süre daha öncesinde 17 dakika olarak ölçülüyordu.
Başkentray projesi
Yüksek Hızlı Tren seferleri ve banliyö işletmeciliği alanındaki iyileştirme hedefleri kapsamında geliştirilen Başkentray Projesi kapsamında, Ankara ile Kayaş arasında 4, Behiçbey ile Ankara arasında 6 ve Sincan Behiçbey arasında uzanan 5 hatlı sinyalli ve elektrikli yeni demiryolu inşası gerçekleşti. Projede, engelli vatandaşların kullanımına uygun 1 Yüksek Hızlı Tren Gari ve 23 de banliyö istasyonunun yapımı tamamlandı. Proje kapsamında vatandaşların sosyal olanaklarını karşılamayı hedefleyen yaşam alanları da oluşturuldu. Bu kapsamnad Lale, Sincan- Elvankent- YPT Gari, Etimesgut, Yenişehir, Cebeci, Kurtuluş, Kayaş ve Mamak gibi istasyonlara da kapalı ticari alanlar kuruldu.











