Malatya'da depremden sonra toplu yıkım kararı

Malatya'da son 20 günde arka arkaya meydana gelen depremlerden sonra hasar tespit çalışmaları başladı. Uzmanlar hasar alan yapıların yıkım işlemine tabi tutulacağını açıkladı.

Malatya'da depremden sonra toplu yıkım kararı

Malatya'nın Hekimhan ve Arguvan ilçelerinde son 20 günde meydana gelen farklı ölçekteki sarsıntıların ardından hasar tespit çalışmaları da hız kazandı. Büyüklükleri 3.0 ile 4.5 arasında değişen çok sayıda sarsıntı sonrasında yapılan incelemelerde 157'ye yakın binanın hasar gördüğü duyuruldu. Uzmanlar bu binaların en kısa sürede yıkım işleminin tamamlanacağını söyledi. 

Hasar raporları AFAD'a teslim edildi

Konuyla ilgili olarak ekiplerin çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, hasar tespit çalışmalarının sonuçları da ilgili makamlara iletilmeye başlandı. Arvuan'ın 9 mahallesinde 106, Hekimhan'ın 8 mahallesinde ise ağır hasar alan 51 yapı tespit edildi. Ağır hasarlı yapının raporlarının da İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na teslim edildiği açıklandı. 

Kartal'da hasar tespiti tamamlandı

Kartal'da yaşanan facianın ardından risk tespiti yapılan binaların yıkım işlemleri de tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 21 kişinin hayatını kaybettiği Yeşilyurt apartmanının çökmesinin ardından 9 binanın yıkımının da tamamlandığını da belirterek: "Temeller 2 hafta sonra atılacak." dedi.

Temeller ne zaman atılacak?

Fransa'nın Cannes kentindeki MIPIM etkinliğine katılan Murat Kurum, Kartal'da yaşanan facianın ardından sürdürülen çalışmalar ve gelecek planları hakkında da bilgi verdi. Kurum, 10 bina üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü ve bu binalardan 8'inin riskli olarak tanımlandığını belirterek: "Çöken bina ile 9 bina yıkıldı. Bölgede 100'e yakın bağımsız bölüm bulunuyor. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla çalışmalarımıza başladık. İki hafta sonra da temelleri atacağız. Vatandaşlarımızın mağduriyetini en aza indirmek, dönüşümdeki kararlılığımızı göstermek adına bu proje önemli..." şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanı'ndan vatandaşlara destek çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sancaktepe mitinginde riskli binaların tespiti konusunda vatandaşlardan destek istedi. İlçedeki tapu sorunun yüzde 95 oranında çözüldüğünü ve 3 bin 163 parselde tapuların teslim edildiğini söyleyen Erdoğan, Kartal'da yaşanan facianın tekrarlanmaması konusunda Sancaktepelileri de uyardı. 

Cumhurbaşkanı'ndan çağrı: Bize destek olun

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede çok sayıda riskli yapının tespit edildiğini ve yıkım işlemlerinin de tamamlandığını vurgulayarak: "Çok sayıda riskli konut ve iş yerinin yıkımını yaptık. Buradan sizlere sesleniyorum: "Bize yardımcı oun. Bakın kiranızı, her şeyinizi veriyoruz. Hak sahiplerine 1 milyar 440 milyon TL kira yardımı yaptık. Yeter ki bu evler boşalsın. Biz de buraları yıkalım: Gönüllülük esasına dayalı biçimde sizleri sağlam konutlara taşıyalım." dedi. 

İstinat duvarı çöktü, arkasından tarih çıktı

Mardin'in Merkez Artuklu ilçesinde 2. Abdülhamit döneminde inşa edilen Hükümet Meydanı'na ait bir istinat duvarının yağış sebebiyle zayıflaması ve sonrasında da çökmesi sonrasında tarihi bir kalıntı açığa çıktı. Uzmanlar açığa çıkan kalıntının, dönem fotoğraflarında "kubbeli bir yapı" olarak gözüken Muhammed El Gaze Mescidi'ne ait olduğunu tahmin ediyor. 

İstinat duvarı yıkıldı, tarih açığa çıktı

Yaşanan olayla ilgili değerlendirme yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Araştırma Görevlisi Emin Selçuk Taşar, olayın herkesi mutlu ettiğini belirterek: "Bu meydanın asli unsurunun keşfi demektir." şeklinde konuştu. Duvarın 2. Abdülhamit döneminde inşa edilen Hükümet Meydanı'ndaki istinat duvarında yağmur sebebiyle çatlaklar oluştuğunu ve duvarın bir kısmının da bu sebeple yıkıldığını belirterek: "Bu yapının izini aramıştık. Ancak bulamadık." şeklinde konuştu.

Kontrollü yıkım

Taşar, duvarın yağmurdan ötürü çatladığını ve bir bölümünün de kendiliğinden yıkıldığını vurgulayarak: "Akşama doğru da belediyenin ilgili ekipleri kontrollü şekilde yıkım yapınca mescidin beden duvarı ortaya çıktı." ifadelerini kullandı. 

Depremsiz  çöken şehir için deprem uyarısı

Kartal'da yaşanan çökme olayının ardından ülkenin dört bir yanından gelen sağlıksız yapı stoku haberleri, çökme riski taşıyan binaların varlığı ve istinat duvarlarının çöküşü büyük depreme hazırlanan mega kent İstanbul'un endişelerini daha da artırdı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, sağlıksız yapı stokunun yarattığı endişeye dikkat çekti. 

İstinat duvarlarındaki yıkım neyin habercisi?

Cemal Gökçe, istinat duvarlarındaki çökme olaylarının depremi bekleyen bir şehir için "kötü haber" niteliğini taşıdığını belirterek: "Bu istinat duvarları depremde de göçecektir." dedi. İstinat duvarlarının temel derinliğinin yeterli ölçüde açılmaması durumunda arkadan gelen yüke dayanamayacağına vurgu yapan Gökçe: "Arkasındaki yüke dayanamazsa çöker. Bir mühendislik yapısı olması gerekir. Kurallara uygun yapılmazsa yıkılır. Denetim mekanizmasını yeterli düzeyde kullanmazsanız, bu duvarlar yağan yağmurdan ve kardan etkilenirler. Yeterli ölçüde mühendislik kurallarına uyulmadan yapılmışsa isterse gökdelenin önünde olsun, duvarlar çökerler." ifadelerini kullandı. 

2 milyon insan evsiz kalacak

Cemal Gökçe Kuzey Anadolu fayının deprem üretmesiyle İstanbul konut stokunun yüzde 25'inin kullanılamaz hale geleceğine de dikkat çektiği açıklamasında: "Bu 2 milyon civarında bir vatandaşın evsiz kalması anlamına gelir." dedi. 

Kartal'da riskli binalar yıkılıyor

Kartal'da çok sayıda vatandaşın ölümüyle sonuçlanan Yeşilyurt Apartmanı'nın çökme olayı sonrasında bölgedeki riskli yapıların yıkım çalışmalarına da devam edildi. Bölgedeki riskli yapılardan biri olan Ünal Apartman'nın yıkım çalışmalarına başlayan ekipler kısa sürede çalışmayı tamamlayarak diğer binalara geçmeyi hedefliyor. 

Mersin'de faciayı dikkat önledi

Kartal'da yaşanan facianın bir benzerinin Mersin'de yaşanmasını vatandaşların dikkati önledi. Saat 05.00 sularında çöken binada yaşayan vatandaşlar öncesinde gelen çatırdama seslerini önemseyerek aldıkları önlem neticesinde herangi bir can kaybı yaşanmadı. 

Çevre binalar önlem amacıyla boşaltıldı

Çökmenin ardından bölgeye güvenlik ekipleri sevk edildi. Diğer taraftan önlem amacıyla çöken apartmanın yakınındaki diğer binaların da boşaltıldığı bilgisi verildi. 

Kartal'ın riskli mahallesinde tahliyeler tamam, yıkımlar başlıyor

Kartal'da facia ile sonuçlanan Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesi sonrasında bölgedeki diğer riskli binaların tespiti ve yıkım işlemlerine yakında başlanacağı açıklandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen 11 binadaki 160'a yakın hanede taşınma işlemlerinin tamamlandığını belirterek yıkım faaliyetlerinin de yakın zamanda başlayacağını söyledi. 

1-2 haftada tamamlanacak

Gürgen yıkımı gerçekleştirilecek binaların yerine TOKİ işbirliği ile konut ve iş yeri yapımının başlayacağını da hatırlatarak: "1-2 hafta içinde burada tespit edilen 11 binanın yıkımı tamamlanacak. Sonrasında ise proje çalışmaları başlanacak ve kısa zamanda hem yıkım hem de yapım işlemlerine başlamış olacağız." dedi. 

Toplu yıkım başlıyor

Kartal'da 21 kişinin ölümü ve 14 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Yeşilyurt Apartmanı'nın bulunduğu mahalledeki diğer riskli binaların kontrollü yıkımı için geri sayım başladı. Konuyla ilgil açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Vedad Gürgen 8 apartmanın yıkım planının yakında uygulanacağını söyledi.

Yunus Apartmanı yıkıldı, sırada diğerleri

Kartal Orhantepe Mahallesi'nde çok sayıda vatandaşın ölümüyle sonuçlanan Yeşilyurt Apartmanı'nın hemen yanında bulunan ve taşıdığı risk potansiyeliyle acil biçimde yıkımı gerçekleştirilen 10 katlı Yunus Apartmanı'nın dışındaki riskli binaların yıkımına yakında başlanacağını söyleyen Gürgen: "Bölgede 8 apartman daha yıkılacak. Dünden bu yana vatandaşlarımıza evlerni hemen taşımaları adına duyuruda bulunduk. Şu anda 3 günlük bir süre var." dedi.

Riskli binalardan taşınma başladı

Gürgen, riskli binalardan Nuri Bey Apartmanı'ndan ilk taşınmaların başladığını da belirterek: "Süreç profesyonel taşıyıcıların girişimiyle başlamış oldu. Ne kadar çabuk taşınırlarsa, bu binalardaki yıkım işlemleri de o kadar çabuk başlayacak." ifadelerini kullandı. 

3 gözaltı kararı

Kartal'da 21 kişinin ölümü ve 14 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Yeşilyurt Apartmanı'nın çökme olayıyla ilgili soruşturma sürüyor. Konuyla ilgili olarak 3 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Cumhuriyet Başsavcılığı Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi üzerinde bulunan Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesi ile ilgili soruşturma kapsamında 3 kişinin gözaltına alınması kararı aldı. Bu kapsamda inşaat projesini çizen S.Ç, teknik uygulama sorumlusu U.M. ile inşaatın denetiminden sorumlu inşaat teknikeri A. K. B. gözaltına alındı. 

Kartal'da blok yıkı: Riskli bina sayısı 8

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kartal'da çöken bina ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çökmenin yaşandığı bölgeye gelen ve incelemeler yapan Bakan Kurum ilk sürdürülen çalışmalar sonrasında 8 binanın daha riskli olduğunun anlaşıldığını ve yıkım çalışmalarının bu kapsamda sürdürüleceğini söyledi. Murat Kurum'un açıklamalarının ardından başlayan yıkım işlemleri bugün(11 Şubat 2019) sabah saatlerine kadar devam etti. 

Tahliye ve kira yardımı prosedürü

Bakan Kurum evlerinden tahliye edilecek vatandaşlara sunulacak yardımlar hakkında da: "Bakanlık olarak hem kira desteği sunacağız. Binaların yeniden yapımıyla ilgili olarak da TOKİ eliyle yapım sürecini sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı. 

Mimarlar Odası açıklaması: Göz göre göre çöktü

Kartal'da 11 kişinin yaşamını yitirdiği çökme olayıyla ilgili açıklamalarda bulununan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi  çok çarpıcı ayrıntılara dikkat çekti. Açıklamada binanın 1999 depreminde büyük hasar aldığı ancak çatlakların sıva ile kapatıldığı ve çökmeden hemen önce yaşanan sarsıntı sebebiyle insanların korkuyla dışarı çıktığı ancak bir süre sonra yeniden bina içine girdiklerinin saptandığı belirtildi.

TMMOB'nin çarpıcı raporu

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi  tarafından, Kartal Bölge Temsilciliği yetkililerinin olayın hemen ardından bölgeye gelerek yaptığı araştırmanın sonuçlarına dayanan basın açıklamasında şu vurgular dikkat çekti:

- Çöken yapı 1999 depreminde büyük bir hasar almıştı. Taşıyıcı sistemlerde oluşan çatlaklar da sıva ile kapatılmıştır.

- 1992 yılında 5 katlı yapı ruhsatına sahip biçimde inşa edilen bu binaya ruhsatı bulunmayan 3 kat eklenmiştir. 

- Çökme olayının yaşanmasından yaklaşık 1.5 saat önce binada çökme emareleri oluşmuştur. Büyük bir gürültü ile çatlaklar meydana gelmiştir

- Bu gürültü sebebiyle zemin kattaki atölyede çalışanlar dışarı çıkmıştır. Ancak bir süre sonra yeniden yapıya girmişlerdir.

- Binanın ıslak hacimlerinde kabarbalar yaşanmıştır. Taşıyıcı sistemler de çatlaklarla doludur. 

- Göçükte yapılan ilk gözlemlerde çöken binanın 1999 Marmara Depremine dayanamayan tüm binalarda rastlanan özellikler taşıdığı anlaşılmıştır. Etriye sıklığı, beton ve inşaat demiri kalitesi ve buna bağlı korozyonların saptandığı binanın düşey taşıyıcı sisteminin taşıma kapasitesini de yitirdiği tespit edilmişti. 

- Bölgede benzer nitelikler taşıyan 7 yapının daha boşaltıldığı anlaşılmıştır. 

Acı tablo 11 kişi yaşamını yitirdi

Kartal Cevizli mahallesindeki çöken binada yaşamını yitiren kişi sayısının 11'e yükseldiği açıklandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çöken binanın çevresinde yaptığı incelemeler sonrasında başsağlığı dileyen Soylu, yaşamını yitiren vatandaşların kimlik tespit çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

Başka riskli binalar da var

Kartal'da yaşanan ve 3 vatandaşın yaşamını yitirdiği, çok sayıda vatandaşın da yaralandığı bina çökme olayının ardından yapılan incelemeler çok daha vahim bir boyutu ortaya çıkardı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yıkılan binanın sağ tarafındaki 10 katlı Yunus Apartmanı'nın da riskli olduğunu söyledi. Bu açıklama bölgedeki riskli yapı stoku hakkında soru işaretlerine yol açtı. 

Riskli bina lazer yöntemiyle izleniyor. 

Yerlikaya Yunus apartmanı'nın bodrumuna bakanlarla birlikte girdiklerini ve kolonların temellerinde patlamalar tespit ettiklerini belirterek: "Hemen enkaz arama kurtarma çalışmalarındaki görevli arkadaşlarımızı görevlendirdik ve çevre sakinlerini sıkıntıya sokmamak için Çevre ve Şehicrilik Bakanlığımız binanın anlık hareketini izlemeye başladı. Binanın hareketini izliyoruz." şeklinde konuştu.

 

Erken müdahalenin önemi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yeni kentsel dönüşüm stratejisini duyurduğu gün acı bir olay yaşandı. İstanbul Kartal'da yer alan ve yaşı 50'ye yaklaşan bir bina kendiliğinden çöktü. Cevizli Mahallesi'nde gerçekleşen olay sonrasında kurtarma ekiplerinin yoğun biçimde arama kurtarma çalışmalarına katıldığı görüldü.

3 ölü var, 3 yaralının durumu kritik

Kurtarma çalışmalarının büyük bir hızla tamamlandığını ve enkaz altından 12 kişinin kurtarıldığını söyleyen İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, tüm çabalara karşın 3 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yerlikaya, yaralılardan 3 tanesinin durumunun da kritik olduğuna dikkat çekerek: "Tedavileri yoğun bakımda sürüyor" dedi. 


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Bakan Kurum'dan Ordu açıklaması:Önlemler faciayı engelledi

Bakan Kurum'dan Ordu açıklaması:Önlemler faciayı engelledi

Murat Kurum: Sarıyer'de mülkiyet sorunları çözülecek

Murat Kurum: Sarıyer'de mülkiyet sorunları çözülecek

Binanızın sağlamlığını ölçmede kullanabileceğiniz 7 kriter

Binanızın sağlamlığını ölçmede kullanabileceğiniz 7 kriter

İstanbul Valiliği 'afet riski' taşıyan alanların tespiti çalışmalarına başlıyor

İstanbul Valiliği 'afet riski' taşıyan alanların tespiti çalışmalarına başlıyor

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR