29.10.2013
Asya ile Avrupa yakasını boğazın altından birleştirecek Marmaray projesi için sona gelindi. Asrın projesi olarak nitelendirilen Marmaray açılışı Cumhuriyet’in 90. yılında yani bugün gerçekleştirilecek. Denizin altından her iki yakayı birleştirecek bölümünün uzunluğu 13.5 kilometre olan Marmaray’ın açılış törenine Japonya Başbakanı Shinzo Abe’de katılacak.
Marmaray istasyonları (durakları)
Toplam hat uzunluğunun 76.3 kilometre olduğu Marmaray’ın ilk etapta 13.6 kilometrelik bir bölümü devreye girecek. Bu ilk etapta faaliyete geçecek Marmaray istasyonları (durakları) ise şöyle olacak;
-Marmaray Kazlıçeşme durağı
-Marmaray Yenikapı durağı
-Marmaray Sirkeci durağı
-Marmaray Üsküdar durağı
-Marmaray Ayrılıkçeşme durağı
Marmaray güzergahı
Gebze ile Halkalı arasındaki yolculuk süresini 105 dakikaya düşürecek Marmaray, Kazlıçeşme durağından kalkarak, Yenikapı istikametine doğru yönelecek. Daha sonra Sirkeci istasyonuna geçerek, denizin altından Üsküdar Meydanı’na ulaşacak. Bu bölgede 90 derece güneye dönerek, Kadıköy’e yani Ayrılıkçeşme durağına gidecek.
Marmaray bilet fiyatları
İstanbul trafiğinin yükünün azaltılması planlanan projenin bilet fiyatları da belli oldu. Marmaray fiyatları tek yön için 1.95 TL olacak.
Marmaray metro bağlantısı
Anadolu Yakası’nın ilk metro projesi olarak Ağustos 2012’de faaliyete geçen Kadıköy – Kartal metro hattından Marmaray’a bağlantı sağlanacak. Marmaray’ın Ayrılıkçeşme (İbrahimağa) istasyonundan metro hattına geçiş sağlanacakken, 2015’te hizmete girecek Üsküdar – Çekmeköy metrosuyla da entegrasyonu sağlanacak.











