Nakliyeciler Sitesi’nde ne oldu neler oluyor?

İstanbul Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi’nde, İBB'nin yıkım kararı sonrası başlayan yıkım süreci tamamlandı. Tartışmalar ise sürüyor. Mülk sahipleri, sitede çalışan binlerce insan, arazi üzerinde proje yapacak şirket herkes, yıkımın sitenin taşınması ardı

Nakliyeciler Sitesi’nde ne oldu neler oluyor?

Zeytinburnu’nda yer alan 128 bin 521 metrekarelik arazi üzerinde kurulu bir kısmı İstanbul Nakliyat Ambarları İşletme Kooperatifi’ne (NAKO) ait Nakliyeciler Sitesi’nde 5 Ocak tarihinde direnişle karşılaşılan yıkım çalışmaları tamamlandı. 5 Ocak günü sabaha karşı 04:00 sıralarında başlayan yıkım çalışmaları, Nakiyeciler Sitesi’nde çalışanların direnişiyle karşılaşmıştı. Yıkıma direniş gösterenler, Zeytinburnu’ndaki Nakliyeciler Sitesi'nin Hadımköy’de yapılması taahhüt edilen yeni nakliyeciler sitesinin yapımının tamamlanmasının ardından yıkım işlemlerinin başlatılmasını talep etmişlerdi.7 Blokta 254 işyerinin bulunduğu Nakliyeciler Sitesi’nde sadece 17 ambarın çatısının yıkılacağının açıklanması üzerine anlaşma sağlanmış ve yıkım çalışmaları başlamıştı. Dün itibarıyla Nakliyeciler Sitesin’de bulunan 7 bloktaki 254 yapının tamamı yıkıldı ve arazi bir moloz yığınına dönüştü.

 

Nakliyeciler Sitesi’nde ne oldu, neler oluyor?

 

Nakliyeciler Sitesi’nin yerine ne yapılacak

Ambarlar arazisi olarak da bilinen Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi toplam 128 bin 501 metrekare büyüklüğe sahip. Yollar ve terk alanları düşüldükten sonra arazi içindeki tapulu arazilerin büyüklüğü ise 93 bin 500 metrekare. Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi içindeki tapulu alanın 30 bin 800 metrekaresi ise İstanbul Nakliyat Ambarları İşletme Kooperatifi’ne (NAKO) ait. NAKO’ya ait olmayan 62 bin 700 metrekare ise özel şahıslara ait. Suudi Arabistan merkezli  Al Qemam Grubunun şirketlerinden Akzirve Gayrimenkul, 2014 yılında NAKO’ya ait 30 bin 800 metrekarelik araziyi arsa karşılığı inşaat sözleşmesi yaparak portföyüne kattı. Akzirve Gayrimenkul, site içerisinde kalan özel şahıslara ait 62 bin 700 metrekarelik arazinin bir bölümünü sahiplerinden satın aldı, bir bölümüyle kat karşılığı anlaşma imzaladı.

Şubat 2017’de riskli alan ilan edildi

Akzirve Gayrimenkul tarafından proje geliştirilecek olan, Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi’nin yer aldığı araziyi de kapsayan alan 10 Şubat 2017 tarihli resmi gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın 23 Ocak 2017 tarihli ve 1068 sayılı yazısı üzerine 6 Şubat 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından alınan ve 10 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Riskli Alan ilanına ilişkin karar şu şekilde:

Kararı okumak aşağıdaki resme tıklayın

Nakliyeciler Sitesi’nde ne oldu, neler oluyor?

 

Akzirve Gayrimenkul tarafından Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi arazisi üzerinde inşa edilecek projeye Mart 2018’de inşaatına başlanması planlanıyor. Tabanlıoğlu Mimarlık imzasını taşıyacak projenin hazırlık çalışmaları sürüyor. Projede toplam inşaat alanının yüzde 85’lik bölümü konut olmak üzere, ofis ve ticari alanların yer alması bekleniyor. Projede kamunun kullanımına ayrılacak bölümlerin de yer alacağı açıklanmıştı. 1850 konut olmak üzere 2000 bağımsız bölümün yer alması beklenen projenin 2021 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.

 

Nakliyeciler Sitesi’nde ne oldu, neler oluyor?

 

1800’ü konut 2000 bağımsız bölüm yapılacak

Akzirve Gayrimenkul CEO’usu İbrahim Maasfeh, şirketin Bahçeşehir’de hayata geçirdiği Strada isimli projenin 2. Etabı’nın tanıtım toplantısında, Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi ile ilgili, “‘Nakliyeciler Sitesi’ olarak bilinen alanda 1850’si konut toplam 2 bin bağımsız birim inşa edeceğiz. Zeytinburnu’nda mart ayında satış ve inşaat başlar. Nakliyeciler taşınmaya başladı. Hak sahiplerinin bir kısmı ile kat karşılığı anlaştık, bazı alanları da satın aldık. Arsa bir kooperatife ait ve biz 245 kooperatif üyesine projeden daire vereceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Kooperatif üyelerine 150’şer metrekare daire 25 bin dolar çek

İstanbul Nakliyat Ambarları İşletme Kooperatifi’nin resmi internet sitesi http://www.ssnako.com un ‘Duyurular’ bölümünde yer alan NAKO Yönetim Kurulu ve Akzirve Gayrimenkul Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Ticaret AŞ imzalı duyuru belgeleri, Akzirve Gayrimenkul ile NAKO üyesi arazi sahipleri arasındaki kat karşılığı anlaşmaya ilişkin ipuçları veriyor. Sitede yer alan belgelerden (Belgelerin üzerine tıklayarak ayrıntılar görülebilir)Akzirve Gayrimenkul imzalı 05 Ekim 2017 tarihli duyuruda. NAKO ve Akzirve Gayrimenkul’ün hissedarı olduğu yani kat karşılığı sözleşme imzalan 3284 ada 55 parsel numaralı arsa ile ilgili 22 Eylül 2017 tarih ve 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 109, 110 ve 11 numaraları ile yapı ruhsatlarının çıktığı belirtiliyor.

Açıklamada NAKO’ya ait imarlı parsellerle ilgili hesaplamalar sonucunda yapılan Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi’ne bağlı olarak kooperatife net alan bazında 95 metrekare ile 104 metrekare arasında 244 adet daire verileceği belirtiliyor. Bu verilecek dairelerin satılabilir alan büyüklüklerinin ise 145 ile 150 metrekare aralığında olacağı vurgulanıyor.

Belgenin tamamını okumak için resme tıklayın

Nakliyeciler Sitesi’nde ne oldu, neler oluyor?

 

NAKO’nun web sitesinde yer alan diğer belgelerden, 13 Mayıs 2015 tarihli NAKO Yönetim Kurulu ve Kooperatif üyelerine hitaben Akzirve Gayrimenkul tarafından yapılan yazılı açıklamada “Bugün gelinen noktada 6306 Sayılı yasa kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde belirli muafiyetler elde edildiği, firmanın taahütü gereğince öngörülen 25 bin dolarlık çeklerin 10 gün içinde düzenleneceği bilgisi veriliyor. Araziye ilişkin 10 Şubat 2017 tarihli Resmi gazetede yayımlanan ‘Riskli Alan’ kararı üzerinden yeni muafiyetlerin doğup doğmadığı ya da firmanın Kooperatif üyelerine ek bir ödeme yapıp yapmadığı ya da yapıp yapmayacağı hakkında elimizde bir bilgi bulunmuyor.

Belgenin tamamını okumak için resme tıklayın

Nakliyeciler Sitesi’nde ne oldu, neler oluyor?

 

Nakliyeciler Sitesi taşınacak mı?

Nakliyeciler Sitesi'nin yeni bir yerde faaliyetine devam edeceği konuşuluyor. 5 Ocak tarihinde Nakliyeciler Sitesi’ne gelen yıkım ekiplerine karşı direnen site çalışanları, Nakliyeciler Sitesi’nde Arsa Karşılığı İnşaat Sözleşmesi yapan Akzirve Gayrimenkul’ün Nakliyeciler Sitesi taşınmadan yıkım yapılmayacağı sözü verdiğini, yıkımın sitenin taşınması ardından yapılmasını talep etmişlerdi. Çalışanlar, 2008 yılında Hadımköy/Deliklikaya’da 265 dönüm arsanın TOKİ tarafından Nakliyat Ambarları yapılması için İSNAK Kooperatifi adına kamulaştırıldığını da ifade ediyorlar.

NAKO’nun yine web sitesinden üyelerine ve kamuoyuna yönelik 9 Ekim 2017 tarihli yaptığı açıklamada da, şu ifadelere yer veriliyor: “Akzirve ile yaptığımız sözleşmenin önemli bir parçası olan yeni kurulacak sitenin arazisi için ise bu ay içerisinde iyi bir haber alacağımızı umuyoruz.
İş yeri arazisinin de alınması ile sözleşme kapsamında sizlere daha önce açıkladığımız gibi değişik seçenekleri değerlendirmeniz için gerekli yapı oluşmuş olacaktır.
Tüm bu süreçler hızlı bir şekilde gelişeceğinden sizlere bundan sonra sık sık bilgi vereceğimizi bildirir, iyi çalışmalar dileriz.”

Tüm açıklamalar gösteriyor ki, Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi’nin taşınması gündemdeydi ve birkaç ay içinde de bu yönde bir adımın atılması bekleniyordu.

 

NAKO, Akzirve, binlerce çalışan yıkıma karşı. Yıkımı kim istedi?

Akzirve Gayrimenkul yetkilileri bu konu hakkında açıklama yapmaktan kaçınırken, aldığımız kulis bilgilerine göre, Akzirve Gayrimenkul’ünde yıkımın sitenin taşınması ardından yapılmasını savunduğu, yetkililerle yıkımdan önce, yıkımın ertelenmesi için görüşmeler yaptığı doğrultusunda.

Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi’nde çalışan binlerce insan da yıkımın yapılmasının Site’nin taşınmasının ardından yapılmasını savunuyordu. Hatta bunun için gece yarısı kepçelerin önlerine yatmışlardı.

Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi’nin 30 bin 800 metrekaresine sahip 245 üyeli NAKO’da yıkıma karşıydı ve yıkımın hukuksuz olduğunu savunuyor. NAKO’nun web sitesinde 8 Ocak 2018 tarihli açıklama da yıkıma ilişkin şu açıklama yer alıyor: “Hepinizin bildiği gibi geçtiğimiz hafta sonu yaşanılan kanunsuz ve hukuksuz bir baskın yıkımla kırk yıllık sitemiz yerle bir edilmiştir.Hiçbir tebligat yapılmadan gerçekleştirilen bu kıyım tüm camiamızda derin bir üzüntüye sebep olmuştur. Bugün hukukçularımız ile yaptığımız toplantı neticesinde bir eylem planı oluşturulmuş olup bununla ilgili tüm belge ve bilgiler web sitemiz ve mail yoluyla en kısa zaman içerisinde (yarın veya bir sonraki gün) tüm camiamızla paylaşılacaktır.”

Peki hemen hemen tüm taraflar yıkımın Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi’nin taşınmasının ardından yapılması konusunda hem fikirken neden bu yıkım yapıldı?

Açıklamanın tem metnini okumak için resme tıklayın

Nakliyeciler Sitesi’nde ne oldu, neler oluyor?

 

Yasa ne diyor?

6306 sayılı Kanun’a göre, “riski yapı tespiti işlemi”ne karşı, bu işlemin tebliği tarihinden itibaren otuz gün içinde idari yargı merciinde dava açılması mümkün ise de, bu davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemeyeceğinden, “riski yapı tespiti işlemi”ne veya “yıkım işlemi”ne karşı dava açılması halinde dahi, riskli yapının yıktırılmasına ilişkin süreç işliyor.

Yasa, riskli bina tespitinin kesinleşmesinden sonra bu binaların yıktırılması için maliklere 60 günden az olmamak üzere süre verilmesini hükmediyor. Yine Yasa da, bu süre içinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edileceği, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek süre verilerek ve verilen bu süreler içinde maliklerce riskli yapılar yıktırılmaz ise, yıktırma işlemlerinin mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Taraflar yıkımın ertelenmesini talep etti, yasa hükümleri bu şekilde o hal de, Riskli Alan ilan edilmiş olan Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi’nin yıkım süreci, 6306 sayılı yasaya dayanılarak mülki amirlik olan İstanbul Valiliği talimatıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından mı gerçekleştirildi. Gerekli tebligatlar yapıldı mı? Bunları zaman içinde öğreneceğiz.

Peki binlerce insanın çalıştığı Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi’ndeki yıkım, taraflarca ve ilgili kamu kurumlarının süreci ortaklaşa bir diyalog süreciyle yürüterek, binlerce çalışanı mağdur etmeden Zeytinburnu Ambarlar Sitesi’nin yeni bir yere taşınmasıyla mümkün olamaz mıydı? Biz detaylı bir şekilde Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi konusunu ele almaya çalıştık. Takdir siz okuyucuların.

Firma Bilgisi: Tabanlıoğlu Mimarlık Firma Bilgisi: akzirve Firma Bilgisi: nako
Proje Bilgisi: Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi

Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR