Türkiye inşaat sektörünün en önemli sivil toplum kuruluşlarından TÜNELDER tarafından organize edilen Uluslararası Tünelcilik Sempozyumu sektör bileşenlerini bir araya getirdi. İki gün sürecek sempozyum, İstanbul Wyndham Grand Levent Hotel'de gerçekleştiriliyor.
Tünelcilik sektörünün büyük buluşması
Tünelcilik Derneği-TÜNELDER tarafından organize edilen Türkiye ekonomisine sunduğu dev katkıyla son dönem mega proje atağının en önemli parçalarından birini oluşturan tünelcilik sektörünün aktörlerini bir araya getiren Uluslararası Tünelcilik Sempozyumu, uluslararası katılımcıların da iştirakiyle başladı. Uluslararası platformda isminde söz ettiren konukların da sunumlarıyla zenginleşecek sempozyumda iki gün süresince Tünel yapımında kullanılmakta olan yeni teknikler, Dünyadaki yeni gelişmeler ve karşılaşılan zorlukların ele alındığı görüşmelere tanıklık edecek. Katılımcılar arasında Uluslararası Tünelciler Birliği Genel Sekreteri Olivier Vion da yer alacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarının desteğiyle
Türkiye'nin önde gelen müteahhit firmaları ve üreticilerinin katılım gsöterdiği buluşmada açılan stantlarda ziyaretçilere yeni ürünler tanıtılacak. Etkinliği Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yanı sıra, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü ve Devlet su işleri Genel Müdürlüğü'nün yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü de destek sunacak. Etkinlikle ilgili bir değelendirme yapan Tünelcilik Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuh Bilgin; düzenleyecekleri etkinlik ile Türkiye’deki tünelcilik yapımının geldiği noktaya dikkati çekmek istediklerini söyledi. Bilgin “Her yıl gerek düzenlediğimiz gerekse de katıldığımız uluslararası etkinliklerde Türkiye’nin tanıtımına ve de sektöre katkıda bulunuyoruz. Son olarak da “Tünelciliğin Zorlukları” olarak belirlediğimiz ana temayla, mekanik ve klasik tünelcilik uygulamaları ve çalışmaları ile uluslararası bilgi platformu olacak…" ifadelerini kullandı.
Tünelcilik faaliyetlerinin karşılığını alacağız
2019 yılına kadar sadece İstanbul’da açılacak Metro Tüneli uzunluğunun 400 km’yi aşacağının tahmin edildiğini, halengerçekleştirilmekte olan ve planlanan hidroelektrik projelerinin sayısının ise 1.700 adet olduğunu dile getiren Bilgin: "Bunların en az yarısında tünel bulunuyor. Tüm bunlara otoyol tünelleri, altyapı tünelleri ve demiryolu tünelleri de ilave edildiğinde önümüzdeki bir kaç sene içerisinde Türkiye’de tünelcilik faaliyetlerine ayrılacak bütçenin önemi ortaya çıkmaktadır. İstanbul’da yeni ihale edilen Metro tünel projeleri işin ne kadar büyük olduğunu göstermektedir, bunları şöyle sıralıyabiliriz. 1.Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı, 2.Kaynarca-Pendik-Tuzla Metro Hattı 3.Kirazlı-Halkalı Metro Hattı, 4.Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı, 5. Sancaktepe-Sultanbeyli-Çekmeköy Metro Hattı, 6. Gayrettepe-Üçüncü Hava Limanı Metro Hattı. Buna İstanbul Boğazında planlanan üç katlı karayolu ve raylı sistem tünelini de ilave edersek, işin büyüklüğü ortaya çıkmaktadır." şeklinde konuştu.











