Yazan 20:39 Haberler Görüntülenme: 551

Yapı Merkezi Afrika’daki demiryolu işinin yüzde 50’sini tamamladı

Yapı Merkezi, Etiyopya'da gerçekleştirdiği demiryolu inşaat projesinin yarısının tamamlandığını açıkladı. Yapı Merkezi Addis Abada Mali İşler Bölge Müdürü Murat Öcal, demiryolu projesinin 100 milyon nüfusa sahip Etiyopya'yı Cibuti Limanı'na bağlayacağını ve bu güne dek çok sayıda tünel ve köprü inşaatının tamamlandığını açıkladı. Doğu Afrika'nın en hızlı tren inşaatının 5 aşamadan oluştuğunu ve ilk aşama ihalesinin Yapı Merkezi tarafından hayata geçirildiğini açıklayan Öcal: "Projenin tamamlanması lie birlikte Kongo Demortaki Cumhuriyeti ve Uganda gibi ülkeler okyanusa bağlanacak. Hattın toplam uzunluğu ise 1224 kilometre…" dedi. 

Toplam 7 bin 200 kişi bu proje için çalışıyor

Projenin iki aşamalı olarak hayata geçirileceğini ve ilk aşamanın Awash ile Kombohcha kentleri arasındaki kısmı kapsadığını vurgulayan Öcal, ikinci aşamada ise Kombolcha ve Hara Gebaya kentlerine geçileceğini söyledi. Projenin yüzde 50'lik kısmının tamamlandığına da dikkat çeken Öcal: "Birinci aşamanın yüzde 83'ü, toplam projenin ise yüzde 50'lik kısmı tamamlandı. Yapılan test sürüşlerinde ise Etiyopya tarihinde bir ilke imza atıldı ve 100 kilometrenin üzerinde bir hıza ulaşıldı. Bu test sürüşüne Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn de iştirak etti…" ifadelerini kullandı. Öcal, projede 2 bin 200'ü Türk, 4 bin 600'ü ise lokal olmak üzere 7 bin 200 kişinin istihdam edildiği, 400 kişilik çalışan kesimin de diğer ülkelerden temin edildiğini söyledi. 

Etiyopya'nın bir ucunu diğerine bağlayacak

Öcal, Projenin Etiyopya ülkesini bir uçtan bir uca bağladığını ve Makale'de yaşayan bir tüccarın artık rahatlıkla ülkenin merkez kentlerine gelerek ürünlerini satabileceği bir potansiyel yaratacağını da dile getirerek, bu ülkenin farklı projeler için önemli bir potansiyel içerdiğine de dikkat çekti. Açıklamasında projenin 100 yıldan uzun bir süre hizmet verecek şekilde tasarlandığına da değinen Öcal: 'Fırsat olursa Etiyopya'da farklı demiryolu ve otoyolu projelerini alabiliriz. Bunu yapacak kapasite ve teknik ekibe sahibiz…" şeklinde konuştu. 

Yıllar sonra gururla anlatılacak proje

Projenin yalnızca Türkiye için değil, Etiyopya için de büyük önem taşıdığını ve projenin bu öneminin geçen yıllarla birlikte çok daha iyi anlaşılacağını da dile getiren Öcal, "Yıllar sonra halk, Yapı Merkezi, Etiyopya Demiryolları ve Türk-Etiyopyalı mühendislerin hizmetlerini gururla anlatacak…" yorumunda bulundu. Öcal, projenin Türk ve Etiyopyalı mühendislerin ortak çalışması ile koordineli olarak yürütüldüğünü ve Türk personel sayısının da yavaş yavaş azaldığını dile getirdi ve projenin Etiyopyalı uzmanlara temsil edilecek bir aşamaya ulaştığını dile getirdi.

 

Visited 551 times, 1 visit(s) today
Kapat