Ekonomik darboğazdan çıkmak adına, özelleştirme hamlelerine hazırlanan Yunanistan'da ülkenin en büyük liman yatırımının satışı gündeme geldi. Yunanistan'ın özelleştirmeden sorumlu, Yunanistan Varlık Kalkınma Fonu'nun Pire Limanı'nın yüzde 67'lik hissesini yabancılara satacağı öğrenildi. Yunanistan Varlık Fonu'nun internet sitesinden yapılan açıklamaya göre satış Çinlilere yapılacak.
Yunanistan'da dev satış
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada Çinli "Cosco Group Limited" şirketinin Pire Liman İşletmesi'nin yüzde 67'lik hissesini almaya yönelik girişimlere uygun şekilde hareket ettiği ve gerekli belgeleri zamanında teslim ettiğine vurgu yapıldı. Böylece Cosco Group Limited, tercih edilen yatırımcı statüsüne yükseldi. Sayıştay onayının ardından anlaşmanın imzalanacağı bilgisinin de aktarıldığı açıklama sonrasında yapılan haberlere göre, Cosco Group, ihalenin tek teklifini veren şirket oldu. Cosco'nun satış için 700 milyon Euro ödeme yapacağı, bu rakamın da yarı kısmının limanın geliştirilmesi için yapılacak yatırımlara ayrılacağı da gelen bilgiler arasında.
İşçilerden satışa itiraz
Özelleştirme süreci devam ederken satışa tepki gösteren liman işçileri de greve başladı. Dün Başkent Atina'nın Klafthmonos meydanında gösteri yapan işçiler, "Çinlilere Köle Olmayacağız!" sloganları attı ve olaysız doğaldı.
Tren hatları ile Yunanistan'ın Balkanlara açılan kapısı olarak görülen Pire limanı, ülke için stratejik bir önem taşıyordu. Yunanistan'ın önümüzdeki günlerde Selanik'te yer alan ikinci büyük limanını da satmaya hazırlandığı belitiliyor.











