Arnavutköy'de fiyat artışları sürüyor

İstanbul Havalimanı'nın açılışıyla birlikte yakın ilçe ve semtlerde fiyat artışları da belirgin hale gelmeye başladı. Arnavutköy'de son 1 yılda ortalama yüzde 14'lük değer artışı saptandı.

Arnavutköy'de fiyat artışları sürüyor

İstanbul Havalimanı'nın resmi açılışı ve ilk uçağın hareketi ile birlikte yakın bölge ve semtlerde fiyat hareketleri belirgin bir düzeye yükseldi.  Bu artıştan en çok etkilenen ilçelerin başında gelen Arnavutköy ilçesinde ise konut fiyatları son 1 yıl içinde ortalama yüzde 14'lük değer kazandı. 

Arnavutköy'de fiyat hareketleri

İstanbul Arnavutköy, yeni havalimanı projesinden en çok etkilenen ilçe olarak öne çıkıyor. Endeksa.com tarafından yapılan çalışmalar ilçede konut fiyatlarının son 1 yılda yüzde 13.69 oranında artış gösterdiğine işaret ediyor. Son 4 yıllık fiyat artışı ise yüzde 48'ler seviyesinde. 

İstanbul'da doğru konut yatırımı için İstanbul İlçelerinde Amortisman Süreleri konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

Arnavutköy'de fiyat artışları sürüyor

Arnavutköy mahallelerinde metrekare fiyatları

Yapılan araştırmalar ortalama konut büyüklüğünün 105 metrekare olduğu Arnavutköy'de metrekare satış bedellerinin 2.156 TL düzeyine ulaştığını gösteriyor. Amortisman sürelerinin ise 24 yıl olduğu ilçede en fazla değer kazanan mahalleler ise Haraççı, Hicret, Mustafa Kemal Paşa, Karlıbayır, Anadolu, Atatürk, İslambey ve Merkez oldu. Özellikle Haraççı'da son 1 yıllık değerlenmeler yüzde 26 olarak ölçülürken metrekare fiyatları da 2.175 TL oldu. Diğer mahallelerdeki artışlar ise şu şekilde:

- Hicret Mahallesi: Son bir yıllık fiyat artışı yüzde 17, metrekare fiyatları 2.651 TL
- Mustafa Kemal Paşa: Son bir yılda fiyat artışı yüzde 16, metrekare fiyatları 2.601 TL 
- Karlıbayır: Son bir yıllık fiyat artışı yüzde 16, ortalama konut metrekare fiyatları 2.308 TL
- Anadolu: Son bir yılda ortalama fiyat artışı yüzde 15, ortalama konut metrekare fiyatı 2.155 TL
- Atatürk: Konut metrekare satış fiyatları 1.969 TL, son bir yıllık fiyat arıtşı ise yüzde 11. 

Fiyat artışları devam ediyor

İstanbul'un 3. Havalimanı'nın resmi açılış tarihi yaklaşırken, mega projeye komşu ilçelerdeki fiyat artışları da devam ediyor. Araştırmalar özellikle Arnavutköy'de fiyat artışlarının devam ettiğini gösteriyor. Endeksa.com tarafından yapılan araştırmaya göre ilçede son 1 yıl içinde yaşanan artışlar yüzde 13.47 seviyesine ulaştı. 

Arnavutköy'de fiyat artışları sürüyor

Son 4 yılda yüzde 57'lik artış

Arnavutköy'de yaşanan ortalama fiyat artışları son 4 yıllık periyotta ise yüzde 57 olarak ölçüldü. İlçede ortalama konut büyüklüğünü 105 metrekare olarak ölçen Endeksa araştırması, metrekare satış fiyatlarının ise 2 bin 145 TL düzeyinde olduğuna işaret etti. Amortisman süresinin ise 24 yıl olarak saptandığı Arnavutköy'de yatırımın öne çıkan mahalleleri Hadımköy, Atatürk, Mustafa Kemal Paşa, Merkez, Haraççı ve Karlıbayır olarak gösterildi. 

 

Arnavutköy'de fiyat artışları sürüyor

 

En yüksek artış Hadımköy'de

Arnavutköy'ün mahalleleri içinde ise en yüksek artış Hadımköy'de yaşandı. Son bir yılda yüzde 20 değer kazanan Hadımköy'de metrekare satış fiyatları 2 bin 386 TL'ye çıktı. Atatürk Mahallesi'nde ise son 1 yıl içindeki konut fiyat artış oranı yüzde 15 olarak ölçülürken metrekare satış fiyatları 1.964 TL olarak belirlendi. Yine Karlıbayır'da son bir yıl içindeki yüzde 11 artışla 2 bin 242 TL'ye çıkan metrekare fiyatları Mustafa Kemal Paşa Mahellesi'nde 2 bin 376 TL olarak ölçüldü. Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde son 1 yıllık artış yüzde 10 olarak belirlendi. Arnavutköy'ün Merkez ilçesinde metkekare satış fiyatları son 1 yılda yaşanan yüzde 10'luk artışla 2 bin 292 TL'ye çıkarken, Haraççı Mahallesi aynı artış oranıyla 1985 TL/metrekare düzeyine ulaştı. 

Havalimanı'na komşu ilçelerde artış sürüyor

Türkiye'nin son yıllarda uygulamaya aldığı ve ülkeyi uluslararası havacılık sektörünün merkezlerinden biri haline getirecek İstanbul Üçüncü Havalimanı için geri sayım başlarken, çevre ilçelerde de konut fiyatlarındaki değerlenme eğilimi sürüyor. Fiyat artışından etkilenen ilçelerin başında da Çatalca, Eyüp ve Arnavutköy geliyor. 

Konut sektörü bölgede prim vaat ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3. Havalimanı bölgesinde 10 bin profesyonel için konut yatırımı yapılacağı yönündeki açıklamalarını takiben Emlak Konut-THY  Konut Projesi için imzaların atılması komşu ilçelerde konut değerlenmelerinin artış eğilimini güçlendirdi. Sahibinden.com tarafından yapılan açıklamada projenin tüm etaplarının tamamlanmasıyla dünyanın en büyük yatırımlarından biri haline gelecek İstanbul 3. Havalimanı'nın Çatalca, Arnavutköy ve Eyüp'te konut metrekare fiyatlarının artışına yol açtığına dikkat çekildi.

Havalimanına komşu ilçelerde son 4 yıla ait fiyat artışları

- Çatalca: Son 4 yıllık periyot içinde satılık konut metrekare fiyatları Çatalca'dayüzde 42.4 oranında artış gösterdi. İlçede metrekare fiyat ortalaması 2 bin 630 TL olarak belirlendi. Yine Çatalca'da metrekare fiyatları da yüzde 68.6 oranında yükseldi ve 10 TL olarak hesaplandı. 

- Arnavutköy: Son 4 yılda metrekare fiyatlarının yüzde 43 oranında yükseldiği Arnavutköy'de metrekare fiyatları da ortalama 2 bin 339 TL seviyesine ulaştı. Arnavutköyde kiralık konutların metrekare fiyatları da yüzde 12.9 oranında yükseldi ve 9 TL olarak hesaplandı.

- Eyüp: Havalimanına komşu bir diğer ilçe olan Eyüp'te de satılık konut metrekare fiyatlarının son 4 yıl içinde yüzde 11.2 oranında arttığı görüldü. Eyüp'de metrekare fiyatları 4 bin 38 TL'ye ulaşırken, kiralık konut metrekare fiyatları da ortalama yüzde 20.4 düzeyinde arttı. Metrekare kiralık bedelleri 18 TL olarak belirlendi.

 

Arnavutköy'de fiyat artışları sürüyor

 

İstanbul'un Üçüncü Havalimanı'ndan ilk sefer hangi kente yapıldı? Ayrıntılar için Üçüncü Havalimanı'ndan İlk Sefer haberimizi inceleyebilirsiniz.

Emlak Konut ve THY el sıkıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin seçim beyannamesi kapsamında açıkladığı "Üçüncü Havalimanı" çalışanları için 10 bin konutluk proje duyurusu sonrasında atılacak adımların ayrıntıları da belli olmaya başladı. Milliyet'te yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen Emlak Konut GYO ile Türk Hava Yolları arasında temel ilkelerde anlaşmaya varıldı. 

Emlak Konut'un arazileri mercek altında

Üçüncü Havalimanı projesi kapsamında istihdam edilen çalışanların barınma ihtiyacının karşılanması için bölgeye inşa edilmesi planlanan 10 bin konutluk proje için Emlak Konut GYO ve Türk Hava Yolları arasında anlaşma sağlandı. Projenin hayata geçirileceği bölgeyle ilgili olarak da Emlak Konut'un Arnavutköy Dursunköy'deki arazisi üzerinde duruluyor. Kanal İstanbul ve Yeni Havalimanı gibi yeni cazibe bölgelerine çok yakın noktada konumlanan bu arazinin toplam büyüklüğü ise  3.6 milyon metrekare seviyesine yaklaşıyor.

THY ile Emlak Konut protokolü

Söz konusu arazi üzerinde hayata geçirilecek konut projesi kapsamında THY ile Emlak Konut arasında imzalanan protokol kapsamında THY'nin arazinin yüzde 50'lik kısmını Emlak Konut'tan satın aldığı açıkladı. Kalan yüzde 50'lik kesim için de Emlak Konut'un önümüzdeki günlerde ihaleye çıkması planlanıyor. THY ile Emlak Konut ortaklığıyla hayata geçirilecek projenin ayrıntılarının da önümüzdeki günlerde THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum tarafından açıklanması bekleniyor. 

Emlak Konut 5 yıl önce satın almıştı

Emlak Konut söz konusu araziyi 5 sene önce Yıldız Holding'den satın almıştı. Kanal İstanbul güzergahı üzerinde yer alan bu araziyle ilgili olarak önceki dönemlerde Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada 326 milyon 774 bin TL bedelle protokol imzalandığına dikkat çekilmişti. Emlak Konut GYO tarafından 2017 yılının Aralık ayında gerçekleştirilen değerlendirme de şirket payı 3.6 milyon TL olarak hesaplanmış arazinin değeri ise 444 milyon 956 bin TL olarak hesaplanmıştı. Ortaya çıkan hasılatın ise 1 milyar 568 milyon TL'yi bulması planlanıyor.  

3. Havalimanında bölgesinde nitelikli konut açığı

İstanbul'un 3'üncü Havalimanı bölgesi 29 Ekim tarihindeki ilk etap açılışını beklerken, 15 bine yakın istihdam ordusunun da bölgede konut arayışı hızlandı. Dünya'dan Leyla İlhan imzalı habere göre bölgenin kimi noktalarında nitelikli konut arzındaki zayıflık dikkat çekerken, 2B arazilerinin imara açılma olasılığı da gündeme gelmiş durumda.

3. Havalimanı bölgesinde Mayıs sonu hedefi

Başta pilot ve hostes meslek grubundan çalışanlar olmak üzere 15 bine yakın havayolu şirketi çalışanının açılışla birlikte konut arama telaşına gireceği 3. Havalimanı Bölgesi'nde konut piyasasının özellikle Mayıs ayından sonra hareketlenmesi bekleniyor. Bölgede çalışmalar yürüten gayrimenkul danışmanları, halen konut talebinin zayıf bir seyir izlediği ve talepteki yoğunluğun henüz başlamadığını vurgulayarak Havalimanı'na en yakın bölge olan Bolluca'da nitelikli konut arzının oldukça düşük olduğuna dikkat çekiyor. Remax Göktür Brokerı Tarık Davutoğlu, Bolluca'nın bu niteliği karşısında tercihlerin Göktürk bölgesine kaydığını belirterek: "Taşınmalar bugün itibarıyla düşük düzeyde olsa da mayıs ayı itibarıyla ilgi artacak. Yaza da satın almalar başlayacaktır." dedi. 

Konut açığı 2B arazilerinin imarını gündeme getirdi

Diğer taraftan bölgede var olan konut açığı nedeniyle 2 B arazilerinin imara açılma olasılığı da şimdiden tartışılmaya başlandı. Remax Brokerı Davutoğlu, ihtiyacın karşılanması yolunda 2B vasfındaki arazilerin imara açılmasının söz konusu olduğunu söyledi. Bu durumun bir ya da iki ay içinde gerçekleşebileceğine dikkat çeken Davutoğlu: "Böylece başlayan inşaatlarla bölgele gelecek talebin karşılanması planlanıyor." dedi. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da 2B arazilerinin imar ekseninin, 3. Havalimanı bölgesinde yer alan Eyüpsultan ve Arnavutköy ilçelerinin kuzey kesimlerini kapsayacak şekilde belirlendiğine dikkat çekti. 

3. Havalimanı Bölgesi'nde konut fiyatları

3. Havalimanı Bölgesinde hali hazırda var olan sitelerde metrekare konut satış fiyatları 6 bin TL düzeyinden başlıyor. Bu rakam 11 bin TL düzeyine kadar yükselebiliyor. Kiralık konutlarda da 1+1 tipi daireler 2.000 TL seviyesinden başlıyor ve villa tipi özel yapılar düzeyinde de 25.000-30.000 TL düzeyine kadar çıkabiliyor. Havalimanı'na en yakın yerleşim yeri olarak gözüken Bolluca'da Markalı Konut projelerinde metrekare fiyatları 4.000-6.000 TL aralığında değişiyor. Bu bölgede nitelikli konut arzındaki zayıflık nedeniyle pilot ve hosteslerin yöneldiği diğer merkezlerden olan Kemerburgaz'da markalı konut projelerindeki fiyatlar 7.000-9.000 TL aralığında farklılık gösteriyor. Bu özelliğe sahip bir diğer bölge olan Göktürk'te de üst ve orta segmente hitap eden konutlar 6.000-10.000 TL / metrekare aralığında işlem görüyor. Yine bölge sınırları içinde yer alan Arnavutköy'de metrekare fiyatları üst segment için 3.500-5.000 TL arasında işlem görüyor. 

Fiyatlarda artış beklentisi

Halen sürmekte olan bu fiyat düzeylerine karşın uzmanlar, yakın dönemde gerçekleşmesi muhtemel fiyat artışlarına karşı da uyarılarda bulunuyor. Özellikle bugünlerde konut sektörünün genelini baskı altına alan yüksek faizler ve konut alımında yaşanan gerilem eye dikkat çeken profesyoneller  fiyatların bugün itibarıyla düştüğüne ve yatırım için en ideal zaman olduğuna dikkat çekiyor. Bölgede faaliyet gösteren firmalardan Metal Yapı Konut'un Genel Müdürü Akın Karali de havalimanının açılmasıyla birlikte bölgeye yoğun bir talebin beklendiğini söyledi. 


Proje Bilgisi: 3. Havalimanı

Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

İstanbul Havalimanı'na uluslararası 'özel başarı' ödülü

İstanbul Havalimanı'na uluslararası 'özel başarı' ödülü

İstanbul Havalimanı'nda tam kapasite için geri sayım

İstanbul Havalimanı'nda tam kapasite için geri sayım

Avrasya Tüneli'nde yeni zam gündemi

Avrasya Tüneli'nde yeni zam gündemi

2018'de 3. Köprü'den taahhüdün 3'te 1'i kadar araç geçti

2018'de 3. Köprü'den taahhüdün 3'te 1'i kadar araç geçti

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR