Atatürk'ün vasiyeti, kontrolsüz ağaç kesimi, Atatürk’ün vasiyeti ve aksi yöndeki mahkeme kararlarının hiçe sayılması gibi çok sayıda hukuki engele rağmen yapımı tamamlanan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın Atatürk Orman Çiftliği'nde yarattığı tahribata ilişkin, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yapılan başvuru, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından kabul edildi.
AİHM tarihinde bir ilk
Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan tarafından, AİHM’ye taşınan dava aynı zamanda tarihi bir ilk niteliği de taşıyor. Zira, kurumların "bireylerle" ilişkisindeki hak ihlallerini görüşen ve karara bağlayan bir kurum olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, TMMOB başvurusu ile birlikte, ilk kez kurumsal bir başvuruyu da kabul etmiş oluyor.
Sayıştay'ın AOÇ raporundaki iki kritik eksik… Ayrıntılar için tıklayın…
Konuyla ilgili bir açıklamada bulunun Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, hem kendi adına bireysel hem de Mimarlar Odası adına kurumsal bir başvuru yaptıklarını vurgulayarak: "AİHM tarihinde ilk kez kurumsal başvuru da kabul edilmiş oluyor. AOÇ mücadelesinde pek çok kez kez yeni bir hukuk sürecinin mücadele ile elde edilmesi gerektiğini vurgulamış, hukukun da bir mücadele alanı olduğunu belirtmiştik. AİHM bu kabulle bunun önünü açtı.Kent hakkı açısından önemli bir karar sürecidir…" dedi.

İç hukuk yolları tamamen tükendi
İç hukuk mekanizmalarını muhatap alan başvurularını Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın inşaası sürecinde gerçekleştirdiklerini ve son olarak Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurunun "mağdur değilsiniz" gerekçesiyle reddedildiği bilgisini veren Candan, Atatürk Orman Çiftliği'nin tarihsel ve kamusal olarak tüm vatandaşlara ait olduğunu, mağdur sayılabilmek için "ağaç" olmak gerekmediğini belirtti. Candan:
"Hepimiz bu süreçten mağduruz demiştik. Anayasa Mahkemesi’nin reddiyle AİHM yolu açıldı ve 15 Eylül 2015 tarihinde başvuruyu yaptık" ifadelerini kullandı.











