İmar Barışı'nda yeni uzatma yok

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı'nda şimdilik yeni bir uzatma kararı olmadığını söyledi

İmar Barışı'nda yeni uzatma yok

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İmar Barışı başvurularının 15 Haziran 2019'da sona ereceğini söyleyen Kurum: "Herhangi bir uzatma şu an için söz konusu değil." ifadelerini kullandı. 

Başvurular 15 Haziran'a uzatılmıştı

İmar Barışı'nda beklenen başvuru sayısı ve gelir hedefinin tutmaması üzerine ikinci bir uzatma kararı alındı. Daha önceki uzatma kararı ile birlikte 31 Aralık tarihine kadar gün veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, vatandaşların son günlerdeki ilgisi nedeniyle yeni bir uzatma kararı aldıklarını söyledi. 

Başvurular 15 Haziran, ödemeler 30 Haziran'a kadar uzatıldı

Bakan Kurum vatandaşların yoğun talebi üzerine yeni yılda da mağduriyetlerin yaşanmaması adına bu kararı aldıklarını belirterek: "İmar ve iskan sorununun çözülmesi için İmar Barışı'na başvuruları 15 Haziran 2019'a kadar uzatıyoruz. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ödemeleri için de son tarih 30 Haziran 2019 olarak belirlendi." dedi. 

Murat Kurum uzatma sinyali vermişti

İmar Barışı'nda başvuru sürelerinin uzatılmasına yönelik talepler ilgili kurum ve kişiler tarafından tartışılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sürenin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin kararın 31 Aralık tarihinde açıklanacağını duyurmuştu. Milliyet Gazetesi'nde yer alan Önder Yılmaz imzalı habere göre Kurum: "Vatandaşlar İmar Barışı'nda uzatılma talep ediyor. Talepler beklentilerin üzerinde 31 Aralık'ta kararımızı verip açıklayacağız." ifadelerini kullanmıştı. 

İmar Barışı'nda uzatılma beklentisi

İmar Barışı'nda yeni ek süre için talepler güçleniyor. 6 Haziran'da başlayan ve ilk uzatma kararıyla 31 Aralık tarihine kadar başvuru olanağı sağlanan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar sonrasında başvuruların 9 milyonu geçtiği belirtiliyor. Yeni uzatma talebinin önemine dikkat çeken altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı da son günlerde kalan başvurularda bedellerin toplanmasında sıkıntı yaşandığını belirterek: "Bu sebeple ek süre uzatımına ihtiyaç var. Bakanlar kururu kararı ile başvurunun en az üç ay daha ertelenmesini bekliyoruz."

TBMM'de süre tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi, İmar Barışı, kapsamı ve sürenin uzatılmasını da öngören kanun teklifinin görüşmeleri sert tartışmalara yol açtı. Yeni teklifte Boğaziçi Kanunu'nda yer alan sahil şeridi ve öngörünüm bölgesine ait kroki, sınır ve koordinat listesinin değiştirilmesine yönelik talep muhalefet üyelerinin eleştirisiyle karşılaştı. Yasa bu haliyle meclisten geçerse Sarıyer ve Beykoz'un belli bölümleri de imar barışı kapsamında değerlendirilecek. 

Uzatma talebi Bakan'a iletildi

Eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkan Vekili Muş da, koordinatların boğaza zarar vermeyecekşekilde belli noktalarda kullanım dengesi sağlayacak şekilde değerlendirildiğini vurgulayarak: "Süre uzatımı ise yürütmenin konusu. Bakan'ı aradım. Dönüş yapacak bana. Uzatıp uzatmayacak mısınız sorusuna da yeni bir cevap isteyeceğiz. Fakat yıl sonu geldi. Dolayısıyla Bakanlığın burada tasarrufu gerekiyor." dedi. 

Sivil Toplum'dan "uzatılsın" önerisi

İmar Barışı başvurularının uzatılma kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının üzerinden geçen bir kaç ay içinde reel sektör ve sivil toplumdan yeniden uzatılma talebi geldi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken İmar Barışı'nın ekonomi için önemli faydalar sağladığını belirterek başvuru süresinin Mart ayına kadar uzatılması talebini gündeme taşıdı. 

Uzatma kararının yararları

Palandöken, İmar Barışı kapsamındaki başvuruların yeni yılda da devam etmesi için başvuru sürelerinin Mart ayına kadar devam etmesi gerektiğini vurgulayarak: Âynı zamanda ödemelerinde güçlük çekenler için tek seferde alınan ücrete taksit imkanı getirilmelidir." ifadelerini kullandı. 

İmar Barışı'ndan faydalanmayanlar 3 milyonun üstünde

Bugüne dek 9 milyon başvurunun yapıldığını, bu rakamın ise hedeflenen 13 milyonluk düzeyin altında kalındığını vurgulayan Palandöken: "Halen imar barışından yararlanacak 3 ila 5 milyon arasında vatandaşımız var. Bu rakama ulaşmak için son fırsat 31 Aralık'ta bitiyor. Başvuru yapıp Yapı Kayıt Belgesi ücretini yıl sonuna kadar ödeyemeyenlerin başvurusu da iptal edilecek. Bu sebeplerle imar barışına başvuru süresi 3 ay daha uzatılmalı ve Yapı Kayıt Belgesi ücretleri de 3 tahsitte tahsil edilmeli." dedi.

İmar Barışı süresini uzatan karar Resmi Gazete'de

Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından duyurulan İmar Barışı başvuru sürelerininin uzatılmasına ilişkin karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 257 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararına ilişkin Resmi Gazete duyurusunda, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16'ıncı maddesi gereğince 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için 'Yapı Kayıt Belgesi Başvuru" süresinin 31.12.2018 tarihine kadar uzatıldığı belirtildi. 

İmar Barışı süresini uzatan karar Resmi Gazete'de

Murat Kurum duyurmuştu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan günün ilk haberlerinde İmar Barışı süresini 31 Aralık tarihine kadar uzatılacağını açıklanmıştı. Kısa bir süre sonra konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çok yoğun bir başvuru alındığını belirterek: "31 Aralık 2018 tarihine kadar süreyi uzatmayı hedefliyoruz." dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'un İmar Barışı düzenlemesinde başvuru tarihinin uzatılmasına dair açıklaması... pic.twitter.com/GGYqGhDlcp Çevre ve Şehircilik (@csbgovtr)

Başvuru hedefi: 13-14 milyon

Bakan Kurum, çok yoğun bir başvuru ve talep aldıklarını ve bugün itibarıyla da yaklaşık 8 milyon 150 bin vatandaşın başvuruda bulunduğunu vurgulayarak: "Başvuru bedellerinde yaklaşık 15 milyar 120 milyon TL oluştu. Talebin 13-14 milyon seviyesine ulaşmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı. 

Reel sektörden baskı vardı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un İmar Barışı sürecinin uzatılmasına yönelik talepleri değerlendirecekleri yönündeki açıklamasının ardından reel sektörün İmar Barışı'nın uzatılması yönündeki eğilimi güçlendi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, bugün yayınladığı değerlendirmede 6 aylık ek süre önerisinde bulundu.

 

İmar Barışı süresi uzatıldı! Son tarih ne zaman?

 

6 ay uzatılsın

İmar Barışı'nda 13 milyon potansiyel müracaatın henüz 6 milyonunun gerçekleştiğini ve kalan 7 milyona ulaşmak için devletin imar barış elini 6 ay daha çekmemesi gerektiğini söyleyen Avdagiç: "İmar Barışı’nda başvuru süresini uzatırsak, hem şimdiye kadar ödenen 5 milyar liralık başvuru bedeli ikiye katlanır, hem de devlet babanın şefkat eli bir sebeple başvuru yapamamış vatandaşa da uzanmış olur" şeklinde konuştu. 

 

İTO Başkanı'ndan İmar Barışı 6 ay uzatılsın önerisi

 

Ticari binaların durumu daha elzem

Avdagiç diğer taraftan ticari binalarda İmar Barışı'na başvuru tutarlarını çok yüksek olduğunu da hatırlatarak: "Yaşadığımız süreç de göz önünde bulundurularak, sanayi üretimi yapılan yerler ve ticari binalarda İmar Barışı’nda taksitlendirme ve ödeme kolaylığına ihtiyaç var. Bu, başvuruları da artıracaktır" ifadelerini kullandı. 

Murat Kurum 'İmar Barışı uzatılacak mı?" sorusunu yanıtladı

31 Ekim tarihinde ilk belirlenen başvuru süresinin dolacak olması sebebiyle, 'ek süre' talebi yoğun olarak dile getirilmeye başlanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konuyla ilgili açıklamasında: "31 Ekim tarihinde başvuru süreci bitiyor. Yeniden değerlendirmeye alacağız. Bu yönde bir talep var ve bu talebe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor." şeklinde konuştu. 

İmar Barışı'na başvuru kaç kişi başvurdu, ne kadar gelir elde edildi?

Murat Kurum'dan "İmar Barışı uzatılacak mı?" sorusuna yanıt

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, son yılların en büyük imar affı ve imar barışı düzenlemesinin süresinin uzatılmasına yeşil ışık yaktı. Milyonlarca yapıyı ilgilendiren ve mevzuata aykırı yapılaşmaların bedellerinin ödenmesi karşılığında kamu ile barışmasına olanak tanıyan İmar Barışı sürecinin 31 Ekim'de sonlanacağını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yoğun bir taleple karşılaşıldığını söyledi. Kurum bu taleplerin yeniden değerlendirileceğini belirterek: "Bu talepe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor." ifadelerini kullandı. 

İmar Barışı başvuru süresi

İmar Barışı'na başvuru yapılmazsa ne olur? Ayrıntılar için İmar Barışı zorunlu mu? konulu haberimizi inceleyebilirsiniz. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı ve başvuru süresiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bugün itibarıyla İmar Barışı'na başvuru sürelerinin uzatılmasına ilişkin bir düşüncelerinin olmadığını söyleyen Bakan Murat Kurum: "31 Ekim'de yeniden değerlendireceğiz." dedi. 

Bakan Murat Kurum böyle bir düşüncemiz yok demişti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sivas ziyareti sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye genelindeki milyonlarca kaçak ve ruhsatsız yapının Devlet ile barışmasına olanak tanımakta olan İmar Barışı ve Başvuru süreleriyle ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum:  "Şu anda İmar Barışı'na başvuru sürelerini uzatmaya ilişkin bir düşüncemiz bulunmuyor. Ancak bu konuyu 31 Ekim'de yeniden değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

İmar Barışı'nda başvurular beklentinin altında

İmar Barışı'nda başvurular beklentinin altında

Murat Kurum: 'İmar Barışı binanın sağlam olduğu anlamına gelmez'

Murat Kurum: 'İmar Barışı binanın sağlam olduğu anlamına gelmez'

İmar Barışı'ndan kimler yararlanabilir? 40 yeni mahalle...

İmar Barışı'ndan kimler yararlanabilir? 40 yeni mahalle...

İmar Barışı Banka Kredileri: TEB'den kredi desteği

İmar Barışı Banka Kredileri: TEB'den kredi desteği

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR