İmar Barışı'ndan kimler yararlanabilir? 40 yeni mahalle...

İmar Barışı kanunu imar ve gecekondu mevzuatına aykırı olarak yapılmış olan tüm yapıları kapsıyor. İmar Barışından kimlerin yararlanabileceği ise merak konusu. Peki, İmar Barışından kimler yararlanacak, İmar Barışı hangi binaları kapsıyor?

İmar Barışı'ndan kimler yararlanabilir? 40 yeni mahalle...

İmar Barışı kapsamını genişleten kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, daha önce muafiyet dahilinde olan 40 yeni mahallenin de sürece dahil olacağı açıklandı. İmar Barışı'na dahil olan 40 mahallenin toplam büyüklüğünün Beşiktaş ilçesi kadar bir alanı temsil ettiğini söyleyen Tektaş İmar Affı UZmanı ve İNşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya: "Artık 40 mahalle daha imar affı için başvuru yapabilecek." dedi. 

Deniz görmeyen mahalleler

Habertürk'e açıklamalarda bulunan Çatalyaka, yeni kapsam ile birlikte çok sayıda yeni başvuru olanağının doğduğunu ve süre uzatma talebinin yerinde olacağını da vurgulayarak: "Artık 40 mahalle daha imar affına başvuracak. Bu mahalleler deniz gören değil de deniz görmeyen tepenin arkasında bulunan yapılardan oluşuyor." ifadelerini kullandı. 

İmar Affı'ndan yararlanacak yeni mahalleler

SARIYER
- Rumeli Kavağı
- Merkez
- Kocataş
-Yeni Mahalle
- Çayırbaşı
- İstinye
- Yeniköy'ün bazı kısımları
-Cumhuriyet
- Tarabya
- Kireçburnu
- Tarabya Üstü
- Rumeli Feneri
- Rumeli Hısarı'nın bir kısmı
- Baltalimanı'nın bir kısmı
- Rumelikavağı
- Kireçbunu

BEYKOZ
- Anadolu Kavağı
- Yalıköy
- Anadolu Feneri
- Beykoz Merkez
- Gümüşsuyu
- İncirköy
- Çiğdem
- Paşabahçe
-Göksu
- Göztepe
- Paşabahçe

ÜSKÜDAR
- Kuzguncuk
- Beylerbeyi
- Kirazlıtepe
- Çengelköy
- Kuleli'nin bir bölümü
- Kandilli'nin bir bölümü
- Kirazlıtepe

Resmi Gazete'de yayımlandı

İmar Barışı'na ilk haliyle dahil edilmeyen Boğaziçi öngörünüm bölgesinin sürece dahil olmasını sağlayacak karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 4'üncü maddesinde 1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanununda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesine ait kroki ve sınır ve koordinat listesinin değiştirilmesine karar verildi. 

İmar Barışı'na yeni eklemeler

İmar Barışı'nın kapsamını genişleten yasa tasarısı TBMM'den geçti ve bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme ile Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde yer alan kesinlerdeki taşınmaz maliklerinin de yapı kayıt belgesi almasının önü açılmı oldu. Böylece Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar'daki bu nitelikli bölgeler de sürece dahil edilmiş oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da kararın üsküdar, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde öngörünümde olan yapıların problemlerini çözmek adına teklif edilmiş olduğunu belirtmişti. 

Kapsam tartışması büyüyor

Diğer taraftan yasanın TBMM'den geçmesi tartışmalara yol açtı. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, daha önce İmar Barışı'na dahil edilmeyen Boğaziçi öngörünüm alanlarının yeni düzenleme ile kapsam dahiline alındığını belirtti. Alınan kararın beklenen seviyede başvurunun yapılmaması ve amaçlanan gelir hedefine ulaşılamaması nedeniyle alındığını söyleyen Suna: "Yanlış bir uygulamadır. Bu Boğaz'ı talan edebilirsiniz anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Sarıyer tartışması

Sarıyer'de İmar Barışı'ndan yararlanmayı umut eden binlerce gecekondu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen yazı ile umutlarını yitirdi. Sarıyer Belediyesi, İstanbul Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda İmar Barışı'nın Boğaziçi Kanunu'nu kapsamadığı belirtilerek iptal edilen yıkım kararlarının uygulanacağına işaret edildi.

Sarıyer Belediyesi Bakanlık'tan görüş istedi

İmar Barışı yasal düzenlemesinin uygulamaya alınmasıyla birlikte tartışmaların yoğunlaştığı bölgelerden biri de Sarıyer oldu. Uzun süre yıkım tartışmalarının gündemi meşgul ettiği Sarıyer'in gecekondu bölgelerinde İmar Barışı ile birlikte yıkımların geçici bir süre durdurulması kararı alınmıştı. Sarıyer Manşet'te yer alan habere göre konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan görüş isteyen Sarıyer Belediyesi aldığı yanıt ile birlikte önümüzdeki dönemde yıkım işlemlerini sürdürmeye devam edecek.

 

 

Çevre Bakanlığı'ndan ilgili kurumlara yazı: Yıkım devam edecek

Konuyla ilgili olarak İstanbul Valiliği, Sarıyer Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yazı gönderen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sarıyer'deki gecekondulara ilişkin soruya, ruhsatsız ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapılar hakkında  2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nun 13'üncü maddesi ile düzenlenen yıkım kararlarının 3194 sayılı İmar Kanununun geçici 16'ıncı maddesi kapsamına kalmadığına dikkat çekti. Bu doğrultuda herhangi bir yargı kararı bulunmadığı sürece yıkım kararlarının iptal edilemeyceği vurgulanarak: "2960 sayılı kanun kapsamında verilen yıkım kararları doğrultusunda idaresince yıkım işlemlerine devam edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir." dedi. 

 

 

Bakan Kurum'dan Kaş açıklaması

Kaş ilçesi de İmar Barışı'ndan yararlanmak isteyen müteahhitlerin inşaat çalışmalarıyla gündeme gelmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tartışmalara yol açan Kaş'taki kaçak villa yoğunluğuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 2018 yılından sonra yapılan tüm yapıların tepsitlerinin yapılacağını söyleyen Murat Kurum: "Bunların yıkımları süreç içinde gerçekleştirilecek." dedi. 

Bakanlık sahada, sorun yok

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünün Kaş'ta inşa edilen kaçak yapılarla ilgili harekete geçtiğini vurgulayarak: "Rehberlik Teftiş Kurulu Başkanlığımız sahadadır. 2018 yılından sonra yapılan ne kadar yapı varsa tespit edeceğiz. Bunları da göreceksiniz." ifadelerini kullandı.

 

 

Villalar imar barışında yararlanacak mı?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un kaçak yapıların imar barışına kaçak yapıların dahil olmayacağı yönündeki açıklamasına karşın, çok sayıda bölgede kötü niyetli yapılaşmalar devam ediyor. Karadeniz yaylalarına benzer bir durumun turizm merkezi Antalya'nın Kaş ilçesinde yaşandığına dikkat çeken Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer: "Tüm tedbirlere rağmen iş makinalarını durduramıyoruz." dedi.

İmar Barışı'ndan sonra 500 villa

İmar Barışı'nın sunduğu firsatlardan yararlanmak isteyen çok sayıda fırsatçı Antalya'nın tarihi Likya Yolu üzerindeki ilçesi Kaş'ta kontrolsüz yapılaşmaya yol açtı. İlçenin Kalkan, İslamlar ve Üzümlü gibi mahallelerinde imar barışı kararından bugüne 500'e yakın villanın inşaatına başlandı. Yoğunluk özellikle Üzümlü ve İslamar mahallelerinde yaşanırken Kaş Belediye Başkanı Kocaer, çalışmaları durduramadıklarını söyledi. 

 

 

Heyelan bölgesine yapılan villalar da barıştan yararlanamayacak

Başkan Kocaer, bölgenin heyelan bölgesi olduğunu bu sebeple bir imar planının yapılmadığına dikkat çekerek: "Bu gerçeğe karşın yasa 1 Ocak 2018 öncesinde yapılan yapıları kapsıyor. Yasada istisna yok. 1 Ocak'tan itibarın yapılan tüm villaları yıkacağız." şeklinde konuştu. Helikopterlerin havadan tespitlerini yaptığını ve tutanaklarını da tuttuklarını belirten Başkan Kocaer: "31 Aralık'tan sonra yapılanların hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Uydudan tespit yapıldı. Yalan beyanda bulunanlar mahkemeye verilerek hapis cezasıyla yargılanacaklar." şeklinde konuştu.

Muhafazakar kesim bu bölgeyi tercih ediyor

Hürriyet'ten Aysel Alp'in yaberine göre, kaçak villaları inşa eden firmanın bir yetkilisi de villaların heyelan bölgesinde olduğunu bildiklerini ve İmar Barışı sonrasında da çok sayıda girişimin villa yapmaya başladığını belirterek: "Muhafazakarlar bu bölgeyi tercih ediyor. Çünkü havuzlar ormanın içinde ve yamaçta ve çevreden görünmüyor. Haftalık kira bedeli villaya göre 5 bin TL ile 25 bin TL arasında değişim gösteriyor." ifadelerini kullandı. 

Yılbaşından itibaren yıkımlar başlayacak

Kaş Belediyesi İmar Müdürü Süleyman Erdoğan da imar barışı başvurularının tamamlanmasının ardından İslamlar'da yıkımlara başlayacaklarını ve bu bölgede bu yıl inşaatına başlanan 50 yer için tutunak tutulduğunu vurgulayarak: "Bu sayıya 25-30 tane daha eklenecek. Kaş'ın genelinde kaçak inşaat yoğun değil. Ama özellikle İslamlar ve Üzümlü önde geliyor." şeklinde konuştu. 

 

 

Bakan Kurum: Yeni kaçak yapılar barışa dahil değil

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum İmar Barışı'na inşa edilen yeni yapıların dahil edilmeyeceğini belirterek: "Bunlara müsaade etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı. Yeni kaçak yapıların kentlerin görünüm ve silüetini bozduğuğun söyleyen Bakan Kurum: "İmar Barışı, bugünlerde inşa edilen kaçak yapıları ilgilendirmiyor. Bunlarla da ciddi bir mücadele veriyoruz. Bunların şehirlerin silüetini bozmasına izin vermeyeceğiz. Yasa yalnızca 31 Aralık 2017'den önce yapılan binaları içeriyor" şeklinde konuştu. 

 

 

8.5 milyonun üstünde talep

İmar Barışı'na bugüne dek yapılan başvurularla ilgili olarak da konuşan Bakan Kurum: "8.5 milyonun üzerinde talep geldi. Biz de bunun karşısında duyarsız kalmadık ve sürece 31 Aralık 2018 tarihine kadar uzattık." ifadelerini kullandı. 

 

İmar barışı neleri kapsıyor? 

'İmar Barışı' kanunu imar ve gecekondu mevzuatına aykırı yapılmış olan bütün yapıları kapsar. 

- Belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeki yapılar,
- 6785 sayılı Kanuna 1605 sayılı Kanun ile eklenen Ek 8 ve 8'inci maddeler gereğince çıkarılan yönetmeliğin 103 maddesi kapsamına giren alanlardaki yapılar, 
- B bendi dışında kalan sanayi, depolama, turistik ve tarımsal yapıları kapsar.  

İmar Barışından kimler yararlanabilir? 

* İmar Affı Kanunu kapsamına giren gayrimenkuller tamamı ya da bir kısmı kaçak yapılar, izne tabi olmayan tüm gayrimenkuller olarak belirlendi.

* Belediye ve mücavir alan sınırlarında olan yapılar, 6785 sayılı Kanuna 1605 sayılı kanunla eklenen Ek 8 ile 8'inci maddeler gereğince çıkartılan yönetmeliğin 103. maddesi kapsamına giren alanlardaki yapılar, B bendi ile belirlenmiş olanların dışında kalan sanayi, depolama, turistik ve tarımsal alanlar konuma göre imar affından yararlanabilecek yapılar olarak belirlendi. 

 

 

* İmar Affı Yasası'nın 16 bendine göre hakkında anlaşmaya varılmış yapılar da kanundan yararlanabiliyor. 

İmar Barışı kredileri için '3 Kamu bankası İmar Barışı Kredi Oranları İndirimine Gitti' haberimizi inceleyebilirsiniz. 

İmar Barışı başvuru sayısı için 'İmar Barışı Başvuru Sayısı' haberimizi inceleyebilirsiniz. 

İmar Barışından kimler yararlanamaz? 

* İmar planında başka amaçlar ile ayrılmış, sınai kuruluşların tehlikeli madde depoları için ayrılmış yerlerde bu depolar dışındaki ruhsatsız yapılar kanundan yararlanamaz.

* 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu ile yapı yasağı olan ya da Milli Savunma Bakanlığı'nca kullanılan askeri bölgeler ile havacılık kanunu ile belirlenmiş yasaklı bölgelerde bulunan ruhsatsız yapılar kanundan yararlanamaz. 

* Çanakkale Boğazı'nda 1983 yılından sonra yapılan yapılar kanundan yararlanamayacak. 

* Kara yolları kamulaştırma alanlarına 10 metre yakın mesafede konut dışı yapı yapanlar, içme ve kullanma suyu temini için kullanılan bölgelerde yer alan yapılar, turizm alanlarındaki ruhsatsız yapılar kanundan yararlanamayacak yapılardandır. 


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

İmar Barışı'nda yeni uzatma yok

İmar Barışı'nda yeni uzatma yok

İmar Barışı'nda başvurular beklentinin altında

İmar Barışı'nda başvurular beklentinin altında

Murat Kurum: 'İmar Barışı binanın sağlam olduğu anlamına gelmez'

Murat Kurum: 'İmar Barışı binanın sağlam olduğu anlamına gelmez'

İmar Barışı Banka Kredileri: TEB'den kredi desteği

İmar Barışı Banka Kredileri: TEB'den kredi desteği

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR