
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun veya kamuoyunun bildiği adıyla Kentsel Dönüşüm Yasası aslında hem vatandaşlara hem de müteahhitlere önemli derecede haklar ve muafiyetler sağlamaktadır
Tapu harçları ile ilgili yasanın ilk çıktığı dönemde yapılan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerine ilişkin olan tapu harç ve muafiyetleri 25.07.2014 tarihinde çıkarılan yönetmelik ile önemli bir noktaya evrilmiştir.
25.07.2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu Harçları ile ilgili olarak 6306 sayılı yasa kapsamında taşınmazların uygulama öncesi ilk satışları ile (riskli yap halinde ve yıkılmadan önce) yıkılıp yeniden yapıldıktan sonra ki ilk satışlarını harçtan muaf tutmuştur. Buna göre 25.07.2014 tarihinde yönetmeliğe eklenen “ç” fıkrası ile;
ç) (Ek:RG-25/7/2014-29071)(2) İlgili kurum ile uygulama alanındaki yapıları malik olarak kullanan gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince yapılan;
1) Uygulama alanındaki yapıların dönüşüme tabi tutulmadan önce (Değişik ibare:RG-27/10/2016-29870) ilk satışı, devri, tescili ve ipotek tesis edilmesi işlemleri ile Kanun kapsamında yapılacak uygulamalar neticesinde meydana gelen yeni yapıların (Değişik ibare:RG-27/10/2016-29870) ilk satışı, devri, tescili ve ipotek tesis edilmesi işlemleri,
2) Kanun kapsamındaki bir yapıdan dolayı, kredi desteğinden faydalanarak veya tamamen kendi kaynaklarını kullanarak, uygulama alanında veya uygulama alanı dışındaki parsellerde yeni bir yapı yapılması ya da mevcut bir yapının satın alınması (Ek ibare:RG-27/10/2016-29870) veya ipotek tesis edilmesi işlemi,
Kanun uyarınca yapıldığından, bu işlem ve uygulamalar ile uygulama alanındaki yapılarla ilgili olarak; noterler, tapu ve kadastro müdürlükleri, belediyeler ve diğer kurum ve kuruluşlar nezdinde Kanun uyarınca yapılan diğer işlemler hakkında (a) ve (b) bentlerinde belirtilen vergi, harç ve ücret muafiyetleri uygulanır. denmiştir.
Bu tarihten sonra yani 25 Temmuz 2014 tarihinden sonra ise Tapu Müdürlükleri, Maliye Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı arasında önemli bir sorun ortaya çıkmış Maliye Bakanlığı’nın yönetmeliğe aykırı bir şekilde tapu harçlarının alınması yönündeki iradesine Tapu Müdürlükleri riayet etmiştir. Bu tarihten sonra Vergi Mahkemeleri nezdinde davalar açılmış ve bu davalar tüketiciler ve müteahhitler lehine sonuçlanmıştır. Bu noktada herkesin beklediği istinaf mahkemesi kararları da tüketiciler ve müteahhitler lehine yani alınan tapu harçlarının iade edilmesi yönünde oluşunca bu konunun kamuoyu ile paylaşılması zarureti ortaya çıkmıştır.
Tapu Harcı İadesi ile İlgili 'Kentsel Dönüşüm Tapu Harcı İadesi Nasıl Alınır?' yazımızı inceleyebilirsiniz.
25 Temmuz 2014 tarihinden sonra inşaat yapılmadan önce gayrimenkul alan ve satan ve inşaat yapıldıktan sonra gayrimenkul alan ve satan (hepsinde ilk satışlar için geçerli olmak üzere) vatandaşlarımız şu yolu izleyeceklerdir.
1) Alım satım işlemi yapıldıktan sonra 30 günlük süre içerisinde ilgili vergi dairesine dilekçe ile başvurup ödeme dekontu, tapu fotokopisi ,riskli yapı muafiyet yazısı, riskli yapı belgesi ve sözleşme (arsa payı karşılığı veya diğer modellerle yapılmışsa o sözleşme) ekleyerek düzeltme talebinde bulunulmalıdır. Alım satım yapıldıktan sonra 30 günlük süre geçtikten sonra başvuru yapılacaksa eğer Gelir İdaresi Başkanlığına şikayet yoluyla başvurulmalıdır. Bu 30 günlük süre içerisinde başvuru Vergi Mahkemesi red eder veya 30 günlük süre geçtikten sonra yapılan Gelir İdaresi başvurusu red edilirse red tarihinden itibaren 30 günlük süre içerisinde Vergi Mahkemesine dava açılması gerekmektedir.
2) Vergi Dairesi veya Gelir İdaresi Başkanlığına yapılan başvuru red edildikten sonra 30 günlük süre içerisinde Vergi Mahkemesine dava açılacaktır. Dava dilekçesine ek olarak;
a) Vergi Tahsil Alındısı
b) Tapu Senedi Fotokopisi
c) Riskli Yapı Belgesi
d) Riskli Yapı Muafiyet Belgesi
e) Sözleşme Örneği (Arsa Payı Karşılığı veya başka modellerle yapılmışsa o sözleşme)
Hazırlanacak ve ilgili Vergi Mahkemesine açılacak davada sunulacaktır. Açılacak olan tüm davalarda geçmişte açılmış ve karara bağlanmış karar örneklerini yani emsalleri sunmak mahkemenin kanaati için önemlidir.
Vatandaşlarımız yani tüm tüketiciler ve müteahhitlerin bu imkandan faydalanabilmesi için satış yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde bu davayı açmaları gerekmektedir.
Yazar: Ali Güvenç Kiraz
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2021'e kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
Dikey bahçe nasıl yapılır?
Türkiye'de ilk olarak Tarlabaşı'nda yapılan Dikey Bahçe uygulaması her konut tipine uygun değildir
Emlak Fuarı'nı Suudi Bakan açacak
CNR EXPO Yeşilköy’de 11-14 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Emlak Fuarı’nın açılışını Suudi Arabistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Tawfiq Al-Rabiah yapacak
Çankaya Belediye Başkanlığından 21 adet satılık taşınmaz
Mülkiyeti Çankaya Belediyesine ait olan 21 adet taşınmaz kapalı teklif usulü ile 30 Mayıs 2017 tarihinde satışa çıkıyor
Kızılcahamam Malmüdürlüğünden satılık taşınmaz
Kızılcahamam Malmüdürlüğü mülkiyeti Hazine'ye ait olan 1 adet taşınmazı açık teklif usulü ile satışa çıkarıyor
Eroğlu Holding sahibi kimdir?
Eroğlu Holding teskstil sektöründen sonra inşaat sektörüne girmiştir. 11-14 Mart 2014 tarihinde Cannes'da gerçekleşecek olan MİPİM'e de katılımcı olacaktır
Toki Yozgat Boğazlıyan sözleşme tarihleri!
Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) hayata geçirilen Toki Yozgat Boğazlıyan sözleime tarihleri yarın sona eriyor
Eskişehir Yolu'nun yeni kulesi: EVO
Ankara Eskişehir Yolu üzerinde hayata geçirilen Kule Evo, konut, ofis ve AVM'den oluşan yapısıyla bölgedeki hareketliliği artırmayı hedefliyor
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.