Mart'ta stokların yüzde 3.9'u eridi

Mart 2019 döneminde adet bazlı konut stoklarının yüzde 3.9'luk kısmının eridiği açıklandı.

Mart'ta stokların yüzde 3.9'u eridi

Konut sektöründe son dönemlerde yaşanan gelişmeler sonrasında konut üretiminde yaşanan düşüş stok satışlarının yükselişine yol açtı. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre konut stoklarındaki erime hızı adet bazlı stoklarda yüzde 3.9 olarak gerçekleşti. Yayımlanan verilere göre Mart 2019 döneminde satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 39'u bitmiş, yüzde 61'i ise bitmemiş konut stoklarından meydana geldi. 

Stokların yüzde 3.2'si Şubat'ta erimişti

GYODER tarafından hazırlanan Şubat 2019 dönemine ait Yeni Konut Fiyat Endeksi de, bir önceki ayda stok erime hızının adet bazlı stoklarda yüzde 3.2 seviyesinde gerçekleştiğine işaret etmişti. 

Satışların yüzde 39'u bitmiş konutlardan

GYODER tarafından yayınlanan Yeni Konut Fiyat Endeksi Şubat 2019 döneminde konut stoklarının erime hızını yüzde 3.2 oranında gösterdi. Veriler, Şubat ayı içinde satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 39'u bitmiş, yüzde 61'i bitmemiş konut stoklarından oluştuğuna işaret etmişti. . 

İNDER Başkanı: Stok yok, yanlış bina var

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründeki stok tartışmasına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada, "Stok sorunu mu var, yanlış yapılan binalar mı?" sorusunu öne çıkaran Durbakayım: "Bu ikisini ayırmak lazım. Çünkü stok dediğimiz zaman, iyi lokasyonda iyi fiyat, doğru proje, doğru firma ile yapılan üretimde bir sıkıntı yok." dedi.

Projenin arkasında duran firma eksiği

Durbakayım, fiyatı yanlış, yeri yanlış firmanın arkasında duramadığını ve buradakilerin satılmasında sıkıntı olmasının da gayet doğal olduğunu vurgulayarak: "Elbette abartıldığı gibi stok bulunmuyor. Stok tabi müşterinin de bekleme süresini hesap ederek ele alacağımız bir konu. Tatil var, seçim var. Şu anda üretim yüzde 50 azaldı. Piyasaya yeni mal çıkmıyor. İmalatta yüzde 60'ın üzerinde maliyet artışı var." dedi. Gayrimenkule yeni zammın yapılmadığını bu sebeple de ihtiyacı olanın bu dönemde konut alması gerektiğini dile getiren Durbakayım: "İhtiyacı olan şu dönemde konut almalı. Yarın bu şartları bulamayacak." ifadelerini kullandı. 

İstanbul'da konut stoku yoğunlaşması

Türkiye genelinde 833 bin 569 satılmayı bekliyor. Endeksa.com tarafından gerçekleştirilen araştırmada bu konutların yüzde 40 'a yakın kısmının da İstanbul'da bulunduğu bildirildi. Ocak 2019 itibarıyla gerçekleştirilen araştırma Türkiye genelindeki konut stokunun önemli bir ağırlığının İstanbul'da yoğunlaştığını gösteriyor. 

Konut stokunun yüzde 40'ı İstanbul'da

Endeksa.com tarafından yapılan araştırmada İstanbul genelinde konut stokunun en yoğun olduğu ilçeler şöyle:

- Esenyurt: Stok oranı yüzde 7.78
- Beylikdüzü: Stok oranı yüzde 6.55
- Başakşehir: Stok oranı yüzde 6.28
- Sancaktepe: Stok oranı yüzde 6.11
- Tuzla: STok oranı yüzde 5.70

Konut stoklarının en düşük olduğu ilçeler ise şöyle

- Beykoz: Yüzde 0.30
- Adalar: Yüzde 1.08
- Çatalca: Yüzde 1.38
- Sarıyer: Yüzde 1.39
- Beyoğlu: Yüzde 1.58

İlçe

Stok Oranı %

ESENYURT

7.78%

BEYLİKDÜZÜ

6.55%

BAŞAKŞEHİR

6.28%

SANCAKTEPE

6.11%

TUZLA

5.70%

ÇEKMEKÖY

5.11%

MALTEPE

3.82%

KÜÇÜKÇEKMECE

3.63%

EYÜPSULTAN

3.55%

ARNAVUTKÖY

3.53%

BÜYÜKÇEKMECE

3.51%

PENDİK

3.40%

KADIKÖY

3.34%

BAHÇELİEVLER

3.33%

SİLİVRİ

3.25%

ZEYTİNBURNU

3.21%

SULTANGAZİ

3.16%

BAKIRKÖY

3.08%

AVCILAR

3.08%

KARTAL

3.04%

ÜMRANİYE

2.95%

ATAŞEHİR

2.92%

GAZİOSMANPAŞA

2.89%

BAYRAMPAŞA

2.82%

KAĞITHANE

2.74%

GÜNGÖREN

2.71%

FATİH

2.69%

ŞİŞLİ

2.64%

ESENLER

2.35%

ŞİLE

2.30%

BEŞİKTAŞ

2.11%

BAĞCILAR

2.03%

ÜSKÜDAR

1.80%

SULTANBEYLİ

1.74%

BEYOĞLU

1.58%

SARIYER

1.39%

ÇATALCA

1.38%

ADALAR

1.08%

BEYKOZ

0.30%

Sağlıklı stok oranı için İstanbul'un 5, Türkiye'nin 4 yıla ihtiyacı var

VII. İnşaat ve Konut Konferansında konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Azası Hasan Rahvalı sektörün en büyük probleminin stoklar olduğunu söyledi. Konuşmasında İstanbul için dengeli ve sağlıklı bir stok miktarının 140 bin adet olduğunu ve bu oranı yakalamanın 5 yıl süreceğinhi vurgulayan Rahvalı: "Türkiye için dengeli/sağlıklı stok miktarı ise 750 bin adettir. Bu noktaya gelmemiz için yine 4 yıla ihtiyaç vardır." ifadelerini kullandı. 

Rahvalı: En büyük problem konut stoku

Ağaoğlu Şirketler Grubu Murahhas Azası ve Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Rahvalı da sektörün en büyük probleminin konut stokları olduğunu söyledi. Tüm diğer problemlerin stok sorunundan kaynaklandığı üzerinde duran Hasan Rahvalı satışlardaki kayba da dikkat çekerek: "Üretimden kaynaklanan fiyat artışları satış fiyatlarına yansıtılamamıştır. Geliştiricilerin, stok problemi nedeni ile yaptıkları artış miktarı, üretim maliyetlerinin altında kalmıştır." dedi. 

Stok baskısı nedeniyle maliyetler fiyatlara yansımadı

Konuşmasında üretimden kaynaklanan fiyat artışlarının satış bedellerine yansıtılmadığını da dile getiren Rahvalı: "Geliştiricilerin, stok problemi nedeni ile yaptıkları artış miktarı, üretim maliyetlerinin altında kalmıştır." ifadelerini kullandı. 

Hükümetten konut stoku için bileşik formül

Hükümet, inşaat sektörünün görünürdeki en büyük sorunlarından biri olan stokların eritilmesi yönünde kapsamlı bir program hazırlamaya girişti. Yeni program konut stoklarını kapsayan bir varlık havuzu üzerinden bu nitelikteki birikimin menkul hale getirilmesini hedefliyor. 

Sektör temsilcileri Hükümet'le görüşme halinde

İnşaat sektörüne yönelik teşvik programlarına bir yenisini daha eklemeye hazırlanan Hükümet, sektörün satılmayan ve elde kalan birikimlerini değerlendirme yolunda kapsamlı ve bileşik bir formül oluşturdu. Yeni formülde ilk adım olarak oluşturulacak varlık havuzu kapsamında bir fonun oluşturulması planlanıyor. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre kurulacak bu fonun "firmaların konut stoklarının katılımıyla' genişlemesi hedefleniyor. Sonrasında ise sukuk ya da tahvil ile menkulleştirme ve çeşitli kampanyalarla tüketiciye sunulması amaçlanıyor. 

 

Stok problemi fon ve sukukla çözülecek

 

KONUTDER Başkanı Elmas'tan açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı BErat Albayrak ile yapılan toplantının sektör açısından son derece verimli geçtiğini söyleyen KONUTDER Başkanı Altan Elmas, Bakan Albayrak'ın sektörün meselelerine çok hakim olduğunu ve sektöre tam destek verdiğini söylede. Elmas, enfalsyonla mücadele programına kendilerinin de destek verdiğini dile getirdi. Toplantıda ele alınan diğer konu başlıkları ise şu şekilde saptandı:

- Yabancıya konut satışını desteklemek amacıyla yurt dışında satış ve tanıtım ofislerinin kurulması. Bu kapsamnda yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik tanıtım faaliyetleri de yürütülecek. 
- Orta gelir grubuna sahip kişiler için özel konut inşası da ele alınan konular arasında yer alıyor. Bu aşamada KDV ve devam eden inşaatlardaki KDV yükünün de azaltılması amaçlanıyor. 

İstanbul'da 221 bin, Anadolu'da 600 bin konut boşta

Geçtiğimiz günlerde Endeksa tarafından yapılan açıklama ile yalnızca İstanbul genelinde boşta bulunan konut sayısının 221 bin adede ulaştığı belirtilmişti. Dünya'dan Leyla İlhan'a açıklamalarda bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu - İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu da boştaki konut adedinin Anadolu'da 600 bin adet seviyesinde olduğunu duyurdu. 

50 bin markalı konut boşta

Tahir Tellioğlu, Türkiye genelinde bitmiş konut stokunun 700 bin olduğunu ve bunun 100 bin adedinin İstanbul'da yer aldığını da vurgulayarak: "Bu stokların 50 bin adedi markalı. 650 bin adet ise markasız konutlardan oluşuyor." dedi. Başlatılan konut kampanyasının markalı konut adedini eritmeye yönelik olarak gerçekleştirildiğini belirten Tellioğlu: "Peki geri kalan 650 bin adetlik stok ne olacak." sorusunu sordu. 

 

Stok problemi fon ve sukukla çözülecek

 

İstanbul'daki markalı konut projeleri hakkında bilgi almak için İstanbul Konut Projeleri konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

Bu rakamlara TOKİ ve belediyelerin konutları dahil değil

İMKON Başkanı telaffuz ettiği bu rakamlara Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve belediyeler gibi kamu kurumları aracılığıyla inşa edilen konutların eklenmesiyle daha da vahim bir durumla karşılaşılacağına da dikkat çekerek: "Türkiye'de tüm sektörü kapsayan bir çözüm gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

Sadece İstanbul'da 221 bin konut boşta

Gayrimenkul sektörünü uzun süredir meşgul etmekte olan konut stok problemindeki büyüme sürüyor. Kentsel dönüşüm hamlesi ile müteahhitlik sektöründeki yapay büyümenin etkisiyle oluşan arz fazlalığı yalnızca İstanbul'da 221 bin adet seviyesine ulaştı. Endeksa tarafından yayınlanan son araştırmada İstanbul genelinde satışını bekleyen stok adedi 220 bin 711 adet olarak ölçüldü.

En yüksek stok Esenyurt'ta, en düşük stok Adalar'da

Araştırmada yer alan sonuçlara göre İstanbul genelindeki bu stok oranına en büyük katkı Esenyurt ilçesinde bulunuyor. Yapılan araştırmada sadece Esenyurt'ta 32 bin 648 adet konutun satılmayı beklediğini gösterirken, Başakşehir 10 bin 862 boş konutla ikinci sırada konumlanıyor. Küçükçekmece ve Pendik de sırasıyla 10 bin 862 ve 10 bin 117 adet konutla ilk sıralarda yer alan ilçeler arasında konumlanıyor. 

 

Sadece İstanbul'da 221 bin konut boşta

 

En düşük stok oranı Adalar ilçesinde

Konut stok oranlarının en düşük olduğu ilçeler arasında ilk sırada adalar yer aldı. Adalar'da alıcısını bekleyen konut sayısı sadece 199 adet olurken, Beykoz 301, Çatalca 625 ve Şile de 706 adet konutla düşük stok oranlarına sahip ilçeler arasında yer aldı. Yine Şile 706, Beyoğlu 1.626, Sultanbeyli 1.924 e Beşiktaş da 1.933 adet konutla listede yer aldı. 

İstanbul ilçelerinde konuta yapılan yatırımın geri dönüş sürelerini öğrenmek için İstanbul Amortisman Süreleri haberimizi inceleyebilirsiniz

Diğer İstanbul ilçelerinde ise satış bekleyen konut adetleri şu şekilde saptandı:

7 bin ile 10 bin adet konut stoku barındıran ilçeler

- Sancaktepe: 9.7 bin
- Beylikdüzü: 9.3 bin
- Kadıköy: 8.9 bin
- Maltepe: 8.8 bin
- Ümraniye: 7.8 bin
- Bahçelievler: 7 bin

5 bin ile 7 bin adet arasında konut stoku barındıran ilçeler

- Tuzla: 6.4 bin
- Kartal: 6.2 bin
- Eyüpsultan: 5.6 bin
- Çekmeköy: 5.5 bin
- Sultangazi: 5.3 bin
- Ataşehir: 5.1 bin
- Bağcılar: 5 bin

3 bin ile 5 bin arasında konut stoku barındıran ilçeler

 

Sadece İstanbul'da 221 bin konut boşta

 

- Gaziosmanpaşa: 4.9 bin
- Büyükçekmece: 4.7 bin
- Fatih: 4.5 bin
- Silivri: 3.9 bin
- Üsküdar: 3.8 bin
- Arnavutköy: 3.7 bin
- Şişli: 3.5 bin
- esenler: 3.4 bin
- Bakırköy: 2.8 bin

1.000 ila 3 bin arasında konut stokunun bulunduğu ilçeler

- Bayrampaşa: 2.8 bin
- Güngören: 2.6 bin
- Sarıyer: 2.2 bin
- Beşiktaş: 1.9 bin

Son 1.5 yılda 347 bin 702 konut satıldı

Yayınlanan verilere göre son 1.5 yıllık periyot içinde satışı gerçekleştirilen konut adedi 347 bin 702'ye ulaşmış olsa da halen satılmayı bekleyen yüzbinlerce konut bulunuyor. 2018 yılının ilk yarısında satışı tamamlanan konut sayısı ise 109 bin 319 adet oldu. 

Konut stoklarında kritik eşik: 7 bin metrekare

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, 2017 yılında fiyat hareketlilikleri üzerinde "konut fiyat aralığının" belirleyici olacağını söyledi. 500 bin TL ve altı konut piyasasında fiyatların yükseleceğini söyleyen Taş, 500 bin-1 milyon TL değerindeki evlerin satış bedellerinin korunacağını iddia etti. Taş: "1.000.000 TL ve üzerindeki konutlarda fiyatlar düşer..." şeklinde konuştu.

Konut pazarı ve fiyat beklentileri

Konut pazarında 500 bin TL altı pazardaki hareketliliğin süreceğini ve bu kapsamda da değerlenmenin artacağını vurgulayan Taş, bu segmentte konut üretim sayısının da yükseleceğine dikkat çekti Taş değer artışının yaşanacağı bu fiyat aralığına karşılık 500.000-1.000.000 TL aralığındaki konut pazarında fiyatların stabil kalma olasılığının ise oldukça yüksek olduğuna dikkat çekerek: "1.000.000 TL üzeri pazarda, özellikle dolarla satılan bölgelerde fiyat ancak geri gelirse, satıcılar ancak belirli indirimler yapabilirse satış adetlerinin iyi olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

7 bin TL/metrekare üstü konutlarda arz fazlası

Açıklamasında "konutta arz fazlası var mı?" tartışmalarına da değinen Gökhan Taş, 7 bin TL/metrekare üstü konutlarda arz fazlası bulunduğuna da dikkat çekti. 3.500 TL/metrekareye kalan olan gayrimenkullarda talebin arzın üzerinde olduğunu, 3.500 TL/7.000 TL aralığındaki konutlarda ise iyi bir inşaat firmasının doğru fiyat politikasıyla satışa kolaylıkla ulaşabildiğine vurgu yapan Taş, "7.000 TL metrekaresi olan projelerde bir arz fazlası söz konusu." ifadelerini kullandı. 


Yazar: Göktuğ Halis
Etiketler:
Yorum
  • İsmet Turani 2019-05-06 09:46:03

    Firmaların konut yapma hızı düştü stoklar düşmez mi nüfus artıyor!

  • Ahmet 2019-05-02 23:37:23

    Konut stokları düşmüş mü

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

.

.

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR