Kampanyadan beri kredi faizleri 700 baz puan arttı

Konut kredisi faizlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ile kamu bankaları öncülüğünde gerçekleşen ara dönem sonrasındaki artışlar sürüyor. 3 Ağustos ile biten haftada ortalama konut kredisi faizi bir önceki haftaya kıyasla 50 baz puan artış gösterdi.

Kampanyadan beri kredi faizleri 700 baz puan arttı

Konut kredisi faizlerindeki artış devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına kamu bankalarının yanı vermesi ile başlayan ve aylık faizlerin yüzde 1'in altına düşmesi ile sonuçlanan ara dönemin ardından faizler önce eski seviyesine döndü, sonrasında da artış eğilimini sürdürdü. Yapılan incelemeler 3 Ağustos ile biten haftada bankaların uyguladığı konut kredisi faiz ortalamasının, bir önceki haftaya kıyasla 50 baz puanlık bir artış yaşadığını gösterdi. Ortalama düzey yüzde 19.98'e ulaştı. 

Kampanya sonrası dönemde 700 puanlık artış

Konut kredi faizlerindeki sürekli artışla birlikte konut üreticilerinin beklediği indirimler bir tarafa, tarihi bir düzeye ulaşılmış oldu. Yapılan incelemeler konut kredisi kampanyasının tamamlandığı dönemden bugüne konut kredisi faizlerinde yaşanan artışı yaklaşık 700 baz puan olarak gösteriyor. 30 Haziran tarihine kadar devam eden kampanya süresince konut kredisi faizleri yüzde 13'ler düzeyine gerilemişti. 

Mayıs'ta düştü, Temmuz'da yeniden yükseldi

Konut kredisi faizlerinde Mayıs ayı ile başlayan dönemsel düşüş sonlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın baskısı ve gayrimenkul sektörünün faiz indirim talebine kamu bankaları başta olmak üzere bir kaç özel bankanın da katılımıyla faizler yüzde 1'in altına düşmüştü. Ancak bu bankalar konut kredisi faizlerini Temmuz ayı itibarıyla güncelledi. Eski oranda konut kredisi veren son kamu bankaları da bugün faiz oranlarını güncelledi.

Konut kredisi faizleri doğal yüksekliğine döndü

Konut alımlarının 2018 yılının geneline yansıyan düşüş eğilimi ve buradan hareketle konut sektörü temsilcilerinin yoğun talebine Hükümetin olumlu yanıtıyla başlayan konut kredisi faizlerindeki düşüş  doğal yerine ulaşmaya başladı.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bankalara çağrısı ile başlayan ve konut kampanyaları ile desteklenen geçici düşüş sonrasında yeniden yüksek faiz dönemi başlamış oldu. Konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.98 olarak uygulayan iki banka da bugün fiyatlarını güncelledi. . Ziraat Bankası ve Halkbank'ın konut kredisi faizleri halen yüzde 0.98 seviyesinden sırasıyla 1.25 ve 1.27'ye çıkardı. 

Kampanyaya katılan bankalar faizleri yeniden güncelledi

Yapılan çağrılar sonrasında konut kredisi faizlerini aylık yüzde 1'in altına çeken bankalar  da Temmuz itibarıyla güncellemeye gitti. Bu bankalardan biri olan Ziraat Katılım  yüzde 1.42, Vakıf Katılım ise yüzde 1.49 olarak faiz oranlarını belirledi. Yine kampanyanın katılımcılarından Vakıfbank da konut kredisi faizlerini yüzde 1.51'e düşürürken, Türk Ekonomi Bankası da yüzde 1.63'lük seviyeye çıktı. Bir diğer katılımcı Şekerbank da faiz oranlarını yüzde 1.95 olarak güncelledi. Bu bankalardan Vakıfbank kampanya döneminde yüzde 0.98, Ziraat Katılım 0.98, TEB yüzde 0.99 Şekerbank ise yüzde 0.98'e kadar düşürmüştü. 

 

Konut kredilerindeki dönemsel düşüş sonlanıyor

 

Konut kredileri ile diğer krediler arasındaki farkın azalması bekleniyor

Konut kredisi faizlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Babakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları, Türkiye Bankalar Birliği ve sektör temsilcilerinin açıklamalarıyla başlayan düşüş, son 6 aylık periyotta 50 baz puanlık düşüşe ulaştı. Ancak bu düşüşe karşın diğer kredi türlerindeki ısrarlı artışla 'konut kredisi faizleri' ile diğer krediler arasındaki makasın açılmasına yol açmıştı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verileri, aynı dönemde ihtiyaç kredisi faizlerinin 140, ticari kredi faizlerinin ise 420 baz puan arttığını gösterdi. Taşıt kredisi faizleri ise aynı dönemde 590 baz puanlık bir artış yaşandığını gösteriyordu. Yeni artışlarla birlikte bu farkın azalması bekleniyor.  

Konut kredisi faizlerinde kısa süreli düşüş

Türkiye ekonomisi üzerindeki faiz baskısı son 6 aylık periyotta daha da yükseldi. Bu dönemde siyasi ve sektörel baskılardan hareketle sınırlı bir düşüş yaşayan konut kredisi kategorisi dışındaki tüm kredi türlerinde artış kaydedildi. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konut kredisi faizlerinin düşürülmesi yönündeki baskısı ile birlikte 2017 yılının sonunda yüzde 13.52 seviyesinde bulunan ortalama konut kredisi faiz oranları, Haziran ayı itibarıyla yüzde 13.02 seviyesine kadar geriledi. Bu rakam son 6 aylık periyotta konut kredisi faizlerinin 50 baz puanlık bir düşüş yaşadığına işaret etti. 

Konut kredisi faiz oranları 2017 yılının Nisan ayında 14.88 ile son 9 yıllık periyodun da zirvesine ulaşmıştı. Ancak müdahalelerle bu üzey Mayıs ve Haziran aylarında da yüzde 13 sınırına kadar gerilemiş oldu. 

Tüketici, araç ve ticari kredilerde artış sürüyor

Konut kredilerindeki düşüşe karşın son 6 aylık periyotta ihtiyaç kredileri 140 baz puanlık bir artış kaydetti. 2017 yılının sonunda yüzde 19.4 düzeyindeki ortalama ihtiyaç kredisi faiz oranları Haziran ayının ilk haftasında yüzde 20.73'e ulaştı. Bankaların en yüksek işlem hacmine sahip kalemi ticari kredi faiz oranlarında ise 2017 yılının sonunda yüzde 17.07 olan faiz oranları Haziran ayında yüzde 21.28'e çıktı. Son 9.5 yılın zirvesine işaret eden bu düzey 6 aylık periyotta 420 baz puanlık artışa işaret ediyor. Benzer biçimde taşıt kredisi faiz oranları da aynı dönemde yükseliş eğilimi göstermiş ve geçen yılın sonundaki yüzde 14.65 seviyesinden yüzde 20.55 düzeyine ulaştı. Artış ise 590 baz puan olarak ölçüldü. 

 

Konut kredilerindeki dönemsel düşüş sonlanıyor

 

Konut kredisi faizleri 8.5 yılın zirvesinden dönmüştü

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank gibi 3 kamu bankası ile Şekerbank'ın ardında Vakıf Katılım Bankası'nın konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.98'e düşürme kararı ile birlikte konut kredisi faizlerindeki tarihi yükseliş de sonlanmıştı. Mart ayında yüzde 1.23 ile son 8.5 yılın en yüksek seviyesine ulaşan konut kredisi faizleri, 2008 yılının Ağustos ayında bu yana kaydedilen en yüksek düzeyi temsil ediyordu. 

Konut kredisi faizleri zirveden döndü

Dün ve bugünkü katılımlarla 10 yıllık vadede 500.000 TL'ye kadar olan konut kredilerinde faizlerin yüzde 0.98'e düşüşü, konut sektörüne rahat bir nefes aldırdı. Alınan kararla birlikte 2008 yılının Ağustos ayından bu yana en yüksek düzeyi temsil eden ve aylık yüzde 1.23'lük aşamaya ulaşan konut kredisi faizleri de zirveden dönmüş oldu. Konut kredisi faizleri Mart ayında yıllık yüzde 14.79 seviyesine ulaşmıştı. Mart ayı sonunda ise yıllık faizler yüzde 11.06'ya inmişti. 

Mart 2017'de yüzde 0.92 seviyesindeydi

Konut kredisi faizleri özellikle son 15 aylık dönemde dikkat çekici bir artış ivmesi yakalamıştı. Yapılan analizler Mart 2017 ile Mart 2018 dönemi arasındaki artışı 31 baz olarak göstermişti. Böylece geçen yılın Mart ayında 0.92 olan oranlar da birkaç ay önce yüzde 1.23 seviyesine tırmanmış oldu. 

Konut kredisi hesaplama nasıl yapılır? 

100.000 bin TL'lik konut kredisi için ne değişti

Mart 2017: Mart 2017'de 120 ay vade ile 100.000 TL konut kredisi çeken bir vatandaşın, aylık ödemeleri 1.389 TL seviyesindeydi. Bu kişinin toplam geri ödemesi ise 165.600 TL olarak belirlenmişti. Bu dönemde faizler ayda yüzde 0.92 seviyesindeydi

Mart 2018: Konut kredisi faizlerinin ayda 1.23'ten değerlendiği Mart 2018'de 120 ay vade ile 100.000 TL'lik bir konut kredisi seçen vatandaşın aylık ödemeleri 1.599 TL oldu. Bu kişinin ödeyeceği toplam bedel ise 191.800 TL olarak belirleniyordu. 

Mayıs 2018: Ziraat Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Halkbank ve Şekerbank'ın indirim kararlarıyla birlikte konut kredisi faizleri de yüzde 0.98'e düşmüş oldu. Bu oran 2018 yılının faizlerine kıyasla önemli bir iyileşmeyi içerse de geçen yılın Mart ayına kıyasla olumsuz bir ödeme tablosu oluşturuyor. Yeni faiz oranlarıyla 120 ay vade ile 100.000 TL kredi çeken bir vatandaş toplamda 170.520 TL ödeme yapacak. Bu kişinin aylık ödemeleri ise 1.421 TL olacak. 

Çekilen kredi miktarına göre aylık ödemeler

Yeni faiz oranlarına göre 120 ay vade ile çekilecek konut kredisi tutarının

- 200.000 TL olması halinde, aylık ödemeler 2.841 TL, toplam ödenecek miktar ise 341.009 TL TL,
- 300.000 TL olması halinde aylık ödemeler 4.263 TL toplam ödenecek miktar ise 5111.513 TL olacak. 

Bankalara Hükümet baskı mı yaptı?

Diğer taraftan Bankaların konut kredisi faizlerini indirme kararının seçim dolayısıyla hükümet tarafından yapılan baskı sonucunda alındığına yönelik eleştirilere yanıt da Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem'den geldi. Ertem, bankaların indirim kararıyla hükümetin bir ilgisi olmadığını belirterek: "Bu kararı bankaların kendileri aldı." dedi. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Güncel Konut Kredisi Faiz Oranlarında son durum

Güncel Konut Kredisi Faiz Oranlarında son durum

Satışlardaki kısmi iyileşmenin altında geçici faiz indirimleri var

Satışlardaki kısmi iyileşmenin altında geçici faiz indirimleri var

Konut kredisi dosya masrafı iadesi nasıl alınır?

Konut kredisi dosya masrafı iadesi nasıl alınır?

Masrafsız konut kredisi veren bankalar

Masrafsız konut kredisi veren bankalar

.

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

EN ÇOK OKUNANLAR