
1 Mart 2021'e kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
Noter; hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar. Noterler üç sınıfa ayrılır. İlk defa üçüncü sınıf bir noterliğe atanarak mesleğe girenlerin, işe başladıkları tarihte üçüncü sınıf hizmeti başlar. Noterin ikinci ve üçüncü sınıfta asgari hizmet süresi dörder yıldır. Bu sürenin sonunda noterin sınıfının yükselebilmesi, Adalet müfettişi tarafından hakkında düzenlenen son hal kağıdında olumlu kanaat belirtilmiş olmasına bağlıdır. Noterliğin sınıfının yükseltilmesi noterin sınıfına tesir etmez.
Noter olabilmek için öncelikle hukuk fakültesi mezunu olmak gerekiyor. Avukatlık stajı sonrasında noter olmak isteyenler, noterlik belgesi almak durumunda. Bu belgeyi de Adalet Bakanlığı veriyor. Son olarak da Münhal Bulunan Noterlik İlanlarını takip etmeli ve başvuruda bulunmalı.
Noter vekalet ücreti 2021 yılı mart ayında değişecek. O tarihe kadar 2020 yılı Noter vekalet ücretleri geçerli olacak.
Noter ücreti: 54 TL
Noter evrak bedeli: 148,50 TL
Belge baskı ücreti: 22 TL
Toplam 'noter araç satış ücreti': 224,50 TL
Toplam noter sıfır araç ücreti: 171 TL
Not: Yeni yapılan düzenlemeye göre araç plakası değişse de değişmese de devir ücreti aynıdır. Plaka değişikliği için devir esnasında noterde herhangi bir ek ücret ödenmeyecektir.
Standart 1 Sayfa Tercüme Onay Ücreti 176 TL
Araç Satışı İçin Noterden Vekaletname Verme Ücreti 150 TL
Noter Avukata Vekaletname Verme Ücreti 150 TL
Noterden Genel Vekalet Ücreti 550 TL – 1.000 TL
Noterden Muhasebe Vekalet Ücreti 170,00 TL
Diploma Noter Onayı Ücreti (Tercüme) 155,00 TL
Diploma Noter Onayı Ücreti (Aslı Gibidir) 70,00 – 80,00 TL
Noter İhtarname Ücretleri 155,00 – 1.000,00 TL
2020 yılına ait resmi gazete ilanını indirmek için tıklayın.
* Sıfır araç tescili 171 TL
* Araç plakası değiştirme 224 TL
* Aracın Plakası değişirse 224 TL
* 1 adet tek taraflı evrak 51 TL
* 2 adet tek taraflı evrak 75 TL
* 1 adet çift taraflı evrak 70 TL
* 2 adet çift taraflı evrak 104 TL
* Araç Satışı İçin Noterden Vekaletname Verme Ücreti 150 TL
* Noter Avukata Vekaletname Verme Ücreti 150 TL
* Noterden Genel Vekalet Ücreti 550 TL - 1.000 TL
* Noterden Muhasebe Vekalet Ücreti 170 TL
* Diploma Noter Onayı Ücreti (Tercüme) 111 TL
* Diploma Noter Onayı Ücreti (Aslı Gibidir) 55 – 65 TL
* Noter İhtarname Ücretleri 155 – 1.000 TL
6 Nisan 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden:
Madde 1- Noterler, yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanunu’na göre aldıkları harçların yüzde otuzu oranında noter ücreti alırlar.
Bu ücret, bir noterlik işleminde 4,94 TL’den az olamaz.
Bu suretle hesaplanan ücret miktarlarında (0,5 KR’nin) yarım kuruşun altındaki değerler dikkate alınmaz.
Madde 2 – Noterler, yaptıkları vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesinden 223,20 TL düzenleme ücreti alırlar.
Bu işlemlerden vazgeçme veya bunların feshi, iptali ve değiştirilmesi yukarıda belirtilen ücretin üçte biri oranında ücrete tabidir. Düzenleme ücreti alınması gereken bir işlemde hesap edilecek noter ücreti ile düzenleme ücretinden hangisi fazla ise o ücret alınır.
Madde 3 – Noterler, her ne suretle olursa olsun yazdıkları kağıtların dairede kalan nüshası ile iş sahibine verilen asıl ve örneklerinin her sayfasından 6,77 TL yazı ücreti alırlar.
Yukarıdaki fıkrada gösterilen kağıtların örneklerinin iş sahibinin istek ve onayı üzerine, noterlik dairesinde fotokopi yoluyla çıkartılması halinde, bu örneklerin her sayfası da aynı ücrete tabidir.
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf tutulan işlemleri noter yazdığı takdirde, yukarıdaki fıkra hükmü gereğince yazı ücreti alınır.
Tanıklık ve onama şerhlerinden yazı ücreti alınmaz.
Madde 4 – 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 103 üncü maddesi hükmü uyarınca, noter tarafından bir dilden diğer dile, bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların her sayfasından 55,99 TL çevirme ücreti alınır.
Bir dilden diğer dile veya bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların 10 veya daha az satırı içeren sayfalarından birinci fıkrada gösterilenin yarısı kadar ücret alınır.
Madde 5 – Dışarıda yazılıp onama veya tebliğ için noterliğe getirilen kağıtların karşılaştırılmasından (asıllar hariç) sayfa başına 6,77 TL ücret alınır.
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf tutulan işlemlerden de bu ücret aynen alınır.
Madde 6 – Kanun uyarınca tescili gereken işlemlere ait kağıtlardan, işlem başına maktu olarak 2,12 TL tescil ücreti alınır.
Madde 7 – Noterler, saklayacakları emanetler için (emanet ister eşya, isterse kıymetli evrak olsun) maktu olarak yıllık 15,63 TL ücret alırlar. Tutanakta yazılı emanetler birden fazla olsa dahi, tek saklama ücreti alınır.
Emanetlerin saklanması ayrıca gideri gerektirmekte ise noter, birinci fıkra uyarınca alacağı ücretten başka, bu sebeple yapacağı gerçek gideri de ilgilisinden alır. Emanetler birden fazla kişilere ait ise, emanetlerin miktarına ve kapladığı yere göre, gider aralarında paylaştırılır.
Saklama süresi kanunca belirtilmiş olan hallerde ücret, belirtilen süre için peşin olarak alınır. Saklama süresi kanunca belli olmayan emanetlerin ücreti, her yıl peşin olarak alınır.
Noterin değişmesi halinde, ayrılan noter, aldığı saklama ücretinden geriye kalan süreye ait tutarı yeni notere devreder.
Harç, damga vergisi ve resimden muaf işlemlerle kamulaştırma tebliğlerinde noter ücreti
Madde 8 – Noterler, özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen, ancak değer içeren işlemlerden, harç alınmış olsa idi alınması gereken harcın % 10’u oranında noter ücreti alırlar. Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 5,67 TL ücret alırlar.
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 5,67 TL ücret alınır.
Kamulaştırma Kanunu hükümleri uyarınca yapılacak kamulaştırma tebliğlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 5,67 TL ücret alınır.
Madde 9 – Defterlerin açılış onaylamasından, yüz sayfaya kadar olanlardan (yüz sayfa dahil) 2,12 TL, yüz sayfadan yukarı her yüz sayfadan da 79 KR onaylama ücreti alınır. Yüz sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı elli sayfaya kadar olursa ücret alınmaz. Elli ve daha fazla olursa 79 KR ücret alınır.
Ara ve kapanış onaylamalarında maktu olarak 79 KR ücret alınır.
Özel kanunlarına göre harç, damga vergisi ve resimden muaf olanlara ait defterlerin onaylamasından da, yukarıdaki fıkralar uyarınca ücret alınır.
Madde 10 – Noterler, kanunda öngörülen bildirim yükümlülükleri doğrultusunda yazacakları her yazı için 2,12 TL bildirim yazı ücreti alırlar.
Madde 11 – Noterler ve imzaya yetkili vekilleri, noterlik dairesi dışında iş yapmak veya Noterlik Kanunu’nun 55 inci maddesi hükmü uyarınca evrak ve defterleri götürmek için daireden ayrıldıklarında gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 26,80 TL yol ödeneği alırlar.
Noterlik dairesi dışında piyango, özel ve resmi kuruluşların kur’a, seçim ve toplantılarında hazır bulunarak; tutanak düzenlemeleri halinde, noterler ve imzaya yetkili vekilleri gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 245,53 TL yol ödeneği alırlar.
Madde 12- Aracı noter, işin gerektirdiği her türlü giderden başka, her işlem için maktu olarak 1,51 TL aracılık ücreti alır.
Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi ve mirasçılık belgesi verilmesi işlemlerinden alınacak ücret
Madde 13 – Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi ve mirasçılık belgesi verilmesi işlemlerinde, noter ücreti ile yazı ücreti bu Tarifenin 1 inci ve 3 üncü maddelerinde yer alan hükümler doğrultusunda alınır.
Madde 14 – Noterlik işlemlerinin elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile yapılması halinde de bu Tarife hükümlerine göre ücret alınır.
Madde 15 – Elektronik ortamdaki durum, görüntü, işlem veya benzeri her türlü verinin tespiti işlemlerinde, noter ücreti ile hazırlanacak tutanak için yazı ücreti bu Tarifenin 1 inci ve 3 üncü maddelerinde yer alan hükümler doğrultusunda alınır.
Tespiti yapılan verinin 100 KB a kadar olan kısmı için 3,02 TL, sonraki her 100 KB için ise 1,51 TL ücret alınır.
Madde 16- Bu Tarife, 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun değişik 112 nci maddesi uyarınca hazırlanmış olup, yayımlanma tarihinden itibaren uygulanır. 3319/1-1
* Sıfır araç tescili 131 TL
* Araç plakası değiştirme 181 TL
* Aracın Plakası değişirse 181 TL
* 1 adet tek taraflı evrak 40 TL
* 2 adet tek taraflı evrak 65 TL
* 1 adet çift taraflı evrak 50 TL
* 2 adet çift taraflı evrak 85 TL
* Araç Satışı İçin Noterden Vekaletname Verme Ücreti 90,50 – 120 TL
* Noter Avukata Vekaletname Verme Ücreti 90,50 – 120 TL
* Noterden Genel Vekalet Ücreti 200 – 550 TL
* Noterden Muhasebe Vekalet Ücreti 120 – 150 TL
* Diploma Noter Onayı Ücreti (Tercüme) 110 TL
* Diploma Noter Onayı Ücreti (Aslı Gibidir) 50 – 65 TL
* Noter İhtarname Ücretleri 150 – 1000 TL
Noter Harçları ile ilgili bilgi için 'Noter Harçları' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Madde 1 – Noterler, yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanunu’na göre aldıkları harçların yüzde otuzu oranında noter ücreti alırlar.
Bu ücret, bir noterlik işleminde 3,99 TL’den az olamaz.
Bu suretle hesaplanan ücret miktarlarında (0,5 KR’nin) yarım kuruşun altındaki değerler dikkate alınmaz. Düzenleme ücreti
Madde 2 – Noterler, yaptıkları vasiyetname ve vakıf senedi düzenlemesinden 180,39 TL düzenleme ücreti alırlar.
Bu işlemlerden vazgeçme veya bunların feshi, iptali ve değiştirilmesi yukarıda belirtilen ücretin üçte biri oranında ücrete tabidir.
Düzenleme ücreti alınması gereken bir işlemde hesap edilecek noter ücreti ile düzenleme ücretinden hangisi fazla ise o ücret alınır.
Madde 3 – Noterler, her ne suretle olursa olsun yazdıkları kağıtların dairede kalan nüshası ile iş sahibine verilen asıl ve örneklerinin her sayfasından 5,47 TL yazı ücreti alırlar.
Yukarıdaki fıkrada gösterilen kağıtların örneklerinin iş sahibinin istek ve onayı üzerine, noterlik dairesinde fotokopi yoluyla çıkartılması halinde, bu örneklerin her sayfası da aynı ücrete tabidir
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf tutulan işlemleri noter yazdığı takdirde, yukarıdaki fıkra hükmü gereğince yazı ücreti alınır.
Tanıklık ve onama şerhlerinden yazı ücreti alınmaz.
Madde 4 – 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 103 üncü maddesi hükmü uyarınca, noter tarafından bir dilden diğer dile, bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların her sayfasından 45,25 TL çevirme ücreti alınır.
Bir dilden diğer dile veya bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların 10 veya daha az satırı içeren sayfalarından birinci fıkrada gösterilenin yarısı kadar ücret alınır.
Madde 5 – Dışarıda yazılıp onama veya tebliğ için noterliğe getirilen kağıtların karşılaştırılmasından (Asıllar hariç) sayfa başına 5,47 TL ücret alınır.
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf tutulan işlemlerden de bu ücret aynen alınır.
Madde 6 – Kanun uyarınca tescili gereken işlemlere ait kağıtlardan, işlem başına maktu olarak 1,71 TL tescil ücreti alınır.
Madde 7 – Noterler, saklayacakları emanetler için (emanet ister eşya, isterse kıymetli evrak olsun) maktu olarak yıllık 12,63 TL ücret alırlar. Tutanakta yazılı emanetler birden fazla olsa dahi, tek saklama ücreti alınır.
Emanetlerin saklanması ayrıca gideri gerektirmekte ise noter, birinci fıkra uyarınca alacağı ücretten başka, bu sebeple yapacağı gerçek gideri de ilgilisinden alır. Emanetler birden fazla kişilere ait ise, emanetlerin miktarına ve kapladığı yere göre, gider aralarında paylaştırılır.
Saklama süresi kanunca belirtilmiş olan hallerde ücret, belirtilen süre için peşin olarak alınır. Saklama süresi kanunca belli olmayan emanetlerin ücreti, her yıl peşin olarak alınır.
Noterin değişmesi halinde, ayrılan noter, aldığı saklama ücretinden geriye kalan süreye ait tutarı yeni notere devreder.
Harç, damga vergisi ve resimden muaf işlemlerle kamulaştırma tebliğlerinde noter ücreti
Madde 8 – Noterler, özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen, ancak değer içeren işlemlerden, harç alınmış olsa idi alınması gereken harcın % 10’u oranında noter ücreti alırlar. Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 4,58 TL ücret alırlar.
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 4,58 TL ücret alınır.
Kamulaştırma Kanunu hükümleri uyarınca yapılacak kamulaştırma tebliğlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 4,58 TL ücret alınır.
Tapu Alım-Satım masrafları için 'Tapu Alım-Satım Masrafı Nasıl Hesaplanır?' yazımızı inceleyebilirsiniz.
Madde 9 – Defterlerin açılış onaylamasından, yüz sayfaya kadar olanlardan (yüz sayfa dahil) 1,71 TL, yüz sayfadan yukarı her yüz sayfadan da 64 KR onaylama ücreti alınır. Yüz sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı elli sayfaya kadar olursa ücret alınmaz. Elli ve daha fazla olursa 64 KR ücret alınır.
Ara ve kapanış onaylamalarında maktu olarak 64 KR ücret alınır.
Özel kanunlarına göre harç, damga vergisi ve resimden muaf olanlara ait defterlerin onaylamasından da, yukarıdaki fıkralar uyarınca ücret alınır.
Madde 10 – Noterler, kanunda öngörülen bildirim yükümlülükleri doğrultusunda yazacakları her yazı için 1,71 TL bildirim yazı ücreti alırlar.
Madde 11 – Noterler ve imzaya yetkili vekilleri, noterlik dairesi dışında iş yapmak veya Noterlik Kanunu’nun 55 inci maddesi hükmü uyarınca evrak ve defterleri götürmek için daireden ayrıldıklarında gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 21,66 TL yol ödeneği alırlar.
Noterlik dairesi dışında piyango, özel ve resmî kuruluşların kur’a, seçim ve toplantılarında hazır bulunarak; tutanak düzenlemeleri halinde, noterler ve imzaya yetkili vekilleri gerekli yol giderlerinden başka her işten, her gün için 198,44 TL yol ödeneği alırlar.
Madde 12 – Aracı noter, işin gerektirdiği her türlü giderden başka, her işlem için maktu olarak 1,22 TL aracılık ücreti alır.
Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi ve mirasçılık belgesi verilmesi işlemlerinden alınacak ücret
Madde 13 – Terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi ve mirasçılık belgesi verilmesi işlemlerinde, noter ücreti ile yazı ücreti bu Tarifenin 1 inci ve 3 üncü maddelerinde yer alan hükümler doğrultusunda alınır.
Madde 14 – Noterlik işlemlerinin elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile yapılması halinde de bu Tarife hükümlerine göre ücret alınır.
Madde 15 – Elektronik ortamdaki durum, görüntü, işlem veya benzeri her türlü verinin tespiti işlemlerinde, noter ücreti ile hazırlanacak tutanak için yazı ücreti bu Tarifenin 1 inci ve 3 üncü maddelerinde yer alan hükümler doğrultusunda alınır.
Tespiti yapılan verinin 100 KB a kadar olan kısmı için 2,44 TL, sonraki her 100 KB için ise 1,22 TL ücret alınır.
Yürürlük tarihi :
Madde 16- Bu Tarife, 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun değişik 112 nci maddesi uyarınca hazırlanmış olup, 1 Mart 2018 tarihinden itibaren uygulanır.
Tapu Harçları ne kadar oldu? Merak ediyorsanız 'Tapu Harcı' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
2017 yılı noterlik ücret tarifesi 1 Mart 2017 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni tarife 1 Mart 2018 tarihine kadar geçerli olacak.
2017 Araç Satış Vekalet Ücreti 82,58 TL
2017 Diploma için Vekalet Ücreti 61,43 TL
2017 Avukat Vekaletname Ücreti 87,71 TL
2017 Noter Tapu Vekalet Ücreti (GayriMenkul Alış-Satış) 122,07 TL
Araç satış vekalet ücreti: Noter araç satış vekaleti 65 TL’dir.
Diploma için vekalet ücreti: Noterde diplomanızı alması için başkasına vekalet vermenin ücreti 65 TL’dir.
Normal vekalet ücreti: 65 TL’dir.
Avukat vekaletname ücreti: 65 TL’dir.
Noter tapu vekalet ücreti: 65 TL’dir.
Normal vekalet ücreti: 46.57 lira,
İmza sirküleri vekaleti: 33.27 lira,
Araç satış vekaleti: 62.62 lira,
Diploma tasdik ücreti: 27.02 lira.
Normal vekalet ücreti: 46.57 lira,
İmza sirküleri vekaleti: 33.27 lira,
Araç satış vekaleti: 62.62 lira,
Diploma tasdik ücreti: 27.02 lira.
Normal vekalet ücreti 46.45 lira
İmza sirküleri vekaleti 33.27 lira
Araç satış vekaleti 62.62 lira
Diploma tasdik ücreti 27.02 lira
*Normal noter vekalet ücreti 2014: 46.57 lira,
*İmza sirküleri noter vekalet ücreti 2014: 33.27 lira,
*Araç satış noter vekalet ücreti 2014: 62.62 lira,
*Diploma tastik vekalet ücreti 2014: 27.02 lira,
*Düzenleme şeklinde vekalet ücreti 2014: Yaklaşık 80 lira.
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri
1 Mart 2021'e kadar Noter Vekalet Ücretleri: Araç satış, diploma, tercüme, aslı gibidir, tescil, tapu, muhasebe, avukat, aracılık hizmeti vekalet verme ücretleri!
Çankaya Belediye Başkanlığından 21 adet satılık taşınmaz
Mülkiyeti Çankaya Belediyesine ait olan 21 adet taşınmaz kapalı teklif usulü ile 30 Mayıs 2017 tarihinde satışa çıkıyor
Dikey bahçe nasıl yapılır?
Türkiye'de ilk olarak Tarlabaşı'nda yapılan Dikey Bahçe uygulaması her konut tipine uygun değildir
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı
İmar Barışı Bağımsız Bölüm sayısı, kat mülkiyeti ve bölüm listesi nedir? sorularının detaylı cevapları bu yazımızda!
Emlak Fuarı'nı Suudi Bakan açacak
CNR EXPO Yeşilköy’de 11-14 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Emlak Fuarı’nın açılışını Suudi Arabistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Tawfiq Al-Rabiah yapacak
Kızılcahamam Malmüdürlüğünden satılık taşınmaz
Kızılcahamam Malmüdürlüğü mülkiyeti Hazine'ye ait olan 1 adet taşınmazı açık teklif usulü ile satışa çıkarıyor
Eroğlu Holding sahibi kimdir?
Eroğlu Holding teskstil sektöründen sonra inşaat sektörüne girmiştir. 11-14 Mart 2014 tarihinde Cannes'da gerçekleşecek olan MİPİM'e de katılımcı olacaktır
Toki Yozgat Boğazlıyan sözleşme tarihleri!
Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) hayata geçirilen Toki Yozgat Boğazlıyan sözleime tarihleri yarın sona eriyor