Avrupa vatandaşı olmanın anahtarı: Konut yatırımı

Avrupa Birliği üyesi kimi ülkeler, belli miktarlarda konut yatırımı yapana önce oturma izni, ardından da vatandaşlık hakkı tanıyor. İşte o ülkeler...

Avrupa vatandaşı olmanın anahtarı: Konut yatırımı

Türkiye, Avrupa Birliği içindeki serbest dolaşım süreci için çalışmalarını hızlandırırken, Avrupa Birliği'nin kimi ülkeleri konut yatırımcılarına bu hakkı tanımayı sürdürüyor. Aralarında Portekiz ve İspanya'nın da yer aldığı kimi ülkeler, belli bir sınırın üzerine çıkan konut yatırımcısına önce oturma izni, ardından da vatandaşlık hakkı tanıyor. 

AB vatandaşı olmak neden önemli?
Konuyla ilgili açıklama yapan Yeni Bir Hayat Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Akaydın, yurt dışı yatırım olanakları arayan işadamlarına AB ülkelerine yapılacak konut yatırımının "vatandaşlık" hakkı tanıdığını hatırlattı. Özellikle Güney Avrupa'nın tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Akaydın, bu durumda önce oturma izni ardından da vatandaşlık ve pasaport alma hakkının elde edildiğini belirtti. Akaydın: 

"Şu an devletimiz AB’de serbest dolaşım sürecini 1 Haziran’a çekmek için çalışıyor. Ancak serbest dolaşıma 1 Haziran’dan önce geçmek mümkün” ifadelerini kullandı.

Nasıl İspanya vatandaşı olunur?
Konut yatırım karşılığında vatandaşlığa geçilebilecek ülkeler arasında en dikkat çekeni ise İspanya... Dünyanın en büyük 14. ekonomisi olan İspanya'dan dört farklı yolla vatandaşlık elde etmek mümkün. Bu yollardan biri ise gayrimenkul yatırımından geçiyor. 

 

Avrupa vatandaşı olmanın anahtarı: Konut yatırımı

 

Tek seferde ya da bir kaç alımla 500 bin Euro'luk gayrimenkul yatırımında oturma izni başvurusu yapılabiliyor. Bu işlemler 15 gün devam ediyor. Sonunda 1 yıllık oturma izni alınabiliyor ve bu izin 2 defa 2 yıllık sürelerle uzatılabiliyor. 10 yıllık oturum süresini takiben de İspanya vatandaşlığı ve daimi oturma izni için başvuru yapılabiliyor. 

Nasıl Portekiz vatandaşı olunur?
Avrupa'nın en batısında yer alan Portekiz'de vatandaşlık süreci daha kolay işliyor. Bu ülkede 500 bin Euro'luk gayrimenkul yatırımının ardından daimi oturma izni ve vatandaşlık sürecine giriliyor. İki aylık prosedürün ardından 1 yıllık oturma izni alınabiliyor. Bu süre iki kez, iki yıl olarak uzatılabiliyor ve 5 yıla tamamlanıyor. 6 yıllık oturma izninin tamamlanmasının ardından ise Portekiz vatandaşlığına geçilebiliyor. 

 

Avrupa vatandaşı olmanın anahtarı: Konut yatırımı