Emlakçı Komisyonu 2018 ne kadar? Emlakçılar Komisyonu kimden alır ev satışında komisyonu kim öder, % kaç oranında değişim oldu hepsi bu yazıda!
Gayrimenkul alım, satım ve kiralama işlemlerin için mal sahibi ve kiracı arasında aracılık edenlere emlakçı denir. Resmi kurumların da denetiminde yapılan bu aracılık hizmeti belirli bir yasal çerçevede gerçekleştirilir. Bu nedenle emlakçılar alıcılar ve satıcılardan belirli bir oranda komisyon tahsil ederler. Peki, emlakçı komisyonu ne kadar?
Emlakçı; alıcı ve satıcı taraflar arasında gayrimenkul sözleşmesi düzenlemek suretiyle, bir emlak- gayrimenkulün kiralanmasına, satılmasına, devredilmesine önceden yasal olarak belirlenmiş bir hizmet bedeli karşılığında aracılık (broker) eden kişiye denir.
Bir ev satın almak için kesin karara vardınız ve evin bedeli konusunda emlakçı ile anlaştınız. Emlakçı sizin yerinize ve ev sahibinin yerine tapu müdürlüğünden randevu alarak ev sahibinin tapu devri için edinmesi gereken evrakları hazırlar. Randevu günü geldiğinde emlakçıyla birlikte tapu müdürlüğüne giderek tapu devir işlemlerini başlatırsınız ve ödenmesi gereken harçları yatırırsınız. Tapu harcının ödenmesinden sonra tapu devir işlemlerinize devam eder ve tapu senedini imzalarsınız. Bu işlemlerin ardından emlakçı komisyonuna gelecek olursak alım ve satış işleminden satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında komisyon alınır. Yani emlakçı komisyonu oranı yüzde 3'tür. Emlakçılar bu komisyonu alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı alırlar.
Emlakçılar aracılık hizmeti verdikleri kiralama ve satış işlemleri karşılığında belirli oranlarda komisyon alırlar ve bu komisyon oranları yasaldır. Kiralama işlemlerinde emlakçıya ödenen komisyon bedeli sadece kiralayan taraftan alınmak üzere yıllık kiralama bedelinin yüzde 10'u oranında uygulanır. Bu da 1 aylık kira bedeline denk gelir. Sadece bir defaya mahsus olarak ödenen bu ücret, kiralama işleminin başında alınır.
Satış işlemlerinde ise bu komisyon tutarı satış bedeli üzerinden yüzde 2 oranındadır. 2017 yılı sonu ve 2018 yılının başlarında emlakçılık komisyonu toplamda yüzde 6'dan yüzde 3'e düşürüldü. Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin KDV hariç yüzde 4'ünden fazla olamaz.
Teamül karara göre İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanan emlakçı komisyon ücreti 2017, gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belirlenir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise alım satım işlemleri ile kiralama işlemlerinde uygulanan komisyon oranları aynı şekilde hesaplanmaz.
Gayrimenkulün net alım ya da satım bedeli üzerinden yüzde 2+KDV (Yüzde 8) olarak belirlenmiştir. İlgili mevzuatta belirtilen bu ücret alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilir. Gayrimenkulün kiralanması durumundaysa sadece kiracıdan bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan emlakçı komisyonu, kontrat süresi ne olursa olsun bir yıllık kira bedelinin yüzde 10'u+KDV olarak belirtilmiştir.
Güncel kira artış oranları için 'Kira Artış Oranı' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bir ev satılırken emlakçı komisyon oranı satış bedelinin yüzde 3’ü oluyor. Ve bu miktar alıcıdan da satıcıdan da alınıyor. Bir ev kiralanırken emlakçının aldığı komisyon ise 1 yıllık kira bedelinin yüzde 12’sini geçmiyor. Ve bu tutar yalnızca kiracıdan tahsil ediliyor. Bir defaya mahsus olmak üzere alınan bu miktar için sözleşme süresine de bakılmıyor.
Emlakçı komisyon ücreti taşınmazın satış bedelinin yüzde 3’ü üzerinden hesaplanır. Buna göre, örneğin 300 bin TL’ye satılan bir konut için emlakçının aldığı komisyon 9 bin TL oluyor.
Emlakçı komisyonu ücreti kimin ödediği de tartışılan konulardan biri. Buna göre açıklayacak olur ise; emlakçı komisyonu ücreti ödemeleri alıcının ve satıcının ayrı ayrı ödemesidir. Yani alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 3'er komisyon alması gereken emlakçılar, bu tutarı yalnızca alıcıdan alıyor.
Emlakçı komisyonunu bir örnekle açıklarsak eğer;
Gayrimenkulün 200 bin TL'ye satıldığını varsayalım. Bu durumda emlakçının alacağı komisyon, satış bedelinin yüzde 3'ü yani 6 bin TL olur.
Barınma gibi bir temel ihtiyacın yanında, kazançlı bir yatırım aracı olmasıyla da konut satışları hızla artış gösteriyor. Peki, ev alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? merak ediyorsanız 'Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından gayrimenkul ve emlak sektörü ile sektörde faaliyetlerini sürdüren bileşenlerin görüşüne açılan Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı'na ilişkin tartışmalara sürüyor. Geçtiğimiz hafta içinde ERA Gayrimenkul Genel Müdürü Özhan Atalay'ın "hatalı" ve "eksik" olarak tanımladığı ve bu haliyle uygulamaya alınması halinde önemli sorunlara yol açacağını bildirmesine karşın, yasa tasarısının çok önemli sorunların giderilmesinde önemli bir rol oynayacağı yönündeki görüşler de ağırlığını koruyor.
Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı'nda açığa çıkan en önemli madde alım satım işlemlerindeki komisyon bedelleri olmuştu. Taslakta, alım satım işlemlerindeki komisyon bedelinin satış bedelinin yüzde 3'ünden fazla olamayacağına karar verilmişti. Diğer taraftan gayrimenkul danışmanlık sürecinde faaliyet gösterecek kimselerin yetki belgesi alma zorunluluğunu da tanıyan taslakta ayrıca yetki belgesinin ikinci ya da üçüncü kişilerce kullanılmasının da önüne geçilmiş olacak. Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağında ayrıca, gayrimenkul danışmanlarının da sıklıkla karşılaştığı "aradan çıkarma" işlemlerinin de önüne geçilmesi mümkün hale gelirken, alıcının doğrudan iş sahibinden yapacağı alım satım ya da kiralam işlemlerinde dahi gayrimenkul danışmanına hizmet bedeli hakkı verilmiş olacak.
Taslağa ilişkin yorumda bulunan Zingat.com Kurucu Ortağı Ahmet Kayhan da uygulamanın hem alıcıların hem de danışmanların haklarını koruyacağını açıkladı. Taslağı sektör açısından son derece olumlu bir girişim olarak nitelendiren Kayhan: "Taslağa göre, alım satım işlemlerinde hizmet bedeli olarak satış bedelinin en fazla yüzde üçü alınabilecek. Dolayısıyla hem gayrimenkul danışmanının farklı sözleşmeler hazırlamasının önüne geçilecek hem de alıcının gayrimenkul danışmanını aradan çıkararak anlaşma yapması önlenecek." ifadelerini kullandı.
Kayhan, hem gayrimenkul danışmanının farklı sözleşmeler hazırlamasının hem de alıcının gayrimenkul danışmanını aradan çıkaracak anlaşma yapmasının, böylece iki tarafın da mağdur edilmesinin önüne geçileceğini belirterek: "Taslağa göre, alım satım işlemlerinde hizmet bedeli olarak satış bedelinin en fazla yüzde üçü alınabilecek. Dolayısıyla hem gayrimenkul danışmanının farklı sözleşmeler hazırlamasının önüne geçilecek hem de alıcının gayrimenkul danışmanını aradan çıkararak anlaşma yapması önlenecek." şeklinde konuştu.
Benzer uygulamaların gelişmiş piyasaların çoğunluğunda yaygın halde var olduğunu dile getiren Kayhan: "Örneğin Dubai’de 2008 krizinden hemen sonra bu ve bunun gibi birçok düzenleme ile gayrimenkul sektörü ve aracılık hizmetleri kısa sürede tekrar ayağa kaldırılmıştı..." ifadelerini kullandı.
Dragos Tepesi Tarihi ve Son Durumu
Dragos Tepesi, İstanbul'da Prens Adaları'nın en güzel göründüğü tepelerden biridir. İşte merak edenler için Dragos Tepesi tarihi...
Maltepe'nin dev Cumhuriyet Parkı açıldı
Maltepe Belediyesi'nin girişimleriyle tamamlanan 44 dönümlük Cumhuriyet Parkı'nın açılışı Cumhuriyet'in 95'inci yılında yapıldı.
Müteahhitler emlakçılık yapabilir mi?
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında müteahhitlerin kendi adına kayıtlı taşınmazların dışında kiralama ve satılmasında aracılık edemeyeceklerini söyledi
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
İnşaat Demiri Fiyatları
İnşaat Demiri Fiyatları 3 bin 220 TL ile 3 bin 285 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar demir cinsine göre değişebilmektedir. İnşaat demir fiyatları, demir fiyatları ne olur?, demir fiyatları neden artıyor? hepsi ve daha fazlası haberimizde...
Çölün ortasında bir yaşamdan lüksün ve ihtişamın şehrine uzanan tarihiyle Dubai
1900'lü yıllarda küçük bir balıkçı kasabası olan Dubai, 1969 yılında petrolün bulunmasıyla hızla gelişti...
Skyland İstanbul nerede ve nasıl gidilir?
Skyland İstanbul Eroğlu Gayrimenkul tarafından Seyrantepe'de hayata geçiyor. Peki Skyland İstanbul nerede ve nasıl gidilir?
Alo 181 nedir? Neden kurulmuştur?
Alo 181 nedir neyin numarasıdır diye düşünüyorsanız çevre ve şehircilik bakanlığı çağrı merkezi ve şikayet hattı yani ALO 181 ne işe yaradığını bu yazıdan öğrenebilirsiniz!
Topkapı Mobilyacılar Çarşısı
Topkapı Mobilyacılar Çarşısı Maltepe Caddesi'nde E-5 ile E-6 kesişme noktasında konumlandırılıyor
Montenegro’da Ev Almak İsteyenlere Simülasyon VR Deneyimi
Covid 19 pek çok sektörde iş yapış biçimlerini kökten değiştirdi. Emlak sektörü de bu değişimden etkilendi. Son yıllarda emlak sektörünün tartışmalı konusu olan VR gözlükler pandemi ile birlikte yeniden gündeme geldi.