Türkiye Varlık Fonu'nun yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürünü belirleyen Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yönetim Kurulu Başkanı olurken, Berat Albayrak da Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevine g
Türkiye Varlık Fonu'nun yeni yönetim kurulu ve genel müdürü, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile belirlendi. Yayımlanan karar ile Türkiye Varlık Fonu Anonim Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olurken, Başkan Vekilliği görevine ise Berak Albayrak getirildi.
Genel Müdür olarak Zafer Sönmez'in atandğı TÜrkiye Varlık Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:
- Yönetim Kurulu Başkanı: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
- Yönetim Kurulu Başkan Vekili: Berat Albayrak
- Genel Müdür: Zafer Sönmez
- Yönetim Kurulu Üyesi: Selim Arda Ermut
- Yönetim Kurulu Üyesi: Hüseyin Aydın
- Yönetim Kurulu Üyesi: Rıfat Hisarcıklıoğlu
- Yönetim Kurulu Üyesi: Erişah Arıcan
- Yönetim Kurulu Üyesi: Fuat Tosyalı
- Yönetim Kurulu Üyesi: Zafer Sönmez
Varlık Fonu nedir: Ayrıntılar için 5 Soruda Varlık Fonu konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Kamu bünyesindeki gayrimenkuller başta olmak üzere atıl haldeki kaynakların ekonomiye kazandırılması ilkesi ile kurulan Türkiye Varlık Fonu yönetiminde sürpriz bir değişiklik yapıldı. Türkiye Varlık Fonu Mehmet Bostan'ın görevden alındığı açıklanırken, yeni başkan belirlenene kadar Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ'ın vekaleten bu görevi üstleneceği öğrenildi.
Kamu varlıklarının değerlerinin artışı ve atıl haldeki kaynakların ekonomiye kazandırılması ilkesi ile kurulan Türkiye Varlık Fonu'nun ilk başkanı Mehmet Bostan görevden alındı. Görev değişimi medyada geniş yankı bulurken, yeni başkanın belirleneceği süreye kadar Borsa İstanbul Yönetim kurulu Başkanı Himmet karadağ'ın geçici dönem başkanlığı vekalet etmesi karar bağlandı. Türkiye Varlık Fonu'nun diğer yönetim kurulu üyelerinin ise istifasına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Fon'un Yönetim Kurulu halen, Himmet Karadağ, Prof. Dr. Kerem Alkin, Yiğit Bulut ve Oral Erdoğan gibi isimlerden oluşuyor.
Başbakanlığı bağlı bir kurum olarak faaliyet gösteren Türkiye Varlık Fonu, kamuya ait varlıkların değerlendirilmesi ve piyasaya katkı sunacak değerler haline getirilmesi hedefiyle kuruldu. Bu amaçla dış kaynak temini ya da mega yatırımlara iştirak sunmayı hedefleyen fonun aynı zamanda mega projelerde kamunun pazarlık gücünü artırması da bekleniyor. Özellikle denetlenebilirlik kriteri ile kuruluş aşamasında kamuoyunun çeşitli kesimlerinden yoğun eleştiri alan Türkiye Varlık Fonu'na çok önemli varlıkların da devri gerçekleşmişti. BOTAŞ, TPAO, Borsa İstanbul, PTT, Türksat ve Ziraat Bankası gibi kurumlardaki hazine hisselerinin Türkiye Varlık Fonu'na aktarılmasının ardından Türk Havayolları ve Halkbank'ın da özelleştirme kapsam ve programına alınmış hisselerinin Varlık Fonu'na devri gerçekleşmişti. THY'nin yüzde 49.12 ve Halkbank'ın ise yüzde 51.11 oranındaki bu hisselerine ek olarak, Antalya, İstanbul ve İzmir'de de büyüklüğü 2.3 milyon metrekareyi bulan turizm arazilerinin de fona aktarımı gerçekleşti. Fonun çalışma prensibi ise fon bünyesindeki şirket ve ilgili kuruluşların 3 yıllık stratejik plan ekseninde belirlendi. Serbest piasa kurallarına uygun alım satım işlemlerinin yanı sıra yabancı yatırım araçlarının da değerlendirilmesine yönelecek fon, yerli ve yabancı ortaklıklar kurma yetkisine de sahip olacak.
Türkiye Varlık Fonu'nun 2030 hedefi ne? Ayrıntılar için 'Türkiye Varlık Fonu 2030 Hedefi' konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Söz konusu kamu kuruluşlarının devri ile birlikte ana sermayesi oluşturulan türkiye Varlık Fonu'nun aktif büyüklüğü kısa süre içinde 160 milyar doları aştı. Hazine Müsteşarı Osman Çelik tarafından yapılan açıklamada Varlı Fonu'na devredilen şirketlerin aktif büyüklüğünün 160 milyar dolara, temettü tutarının ise 1 milyar TL'ye ulaştığına dikkat çekmişti.
Halen dünyanın 40'tan fazla ülkesinde varlık fonu uygulaması sürüyor. Global bazda 80'e yakın varlık fonu değerinin 7.4 trilyon dolara ulaştığı bilinirken, diğer ülkelerdeki uygulamaların, varlıkların değerlendirimesi ve büyütülmesi üzerine kurulduğuna işaret eiliyor. Uzmanlar Türkiye Varlık Fonu'na ilişkin eleştirilerinde bu hususa dikkat çekerek, Türkiye'de varlık olarak kabul edilebilecek bir değerin bulunmadığına ve uygulamaların bütçe açığına neden olacağına vurgu yapmıştı.
Yatak Odası Dekorasyon Örnekleri
Evimiz içerisinde en çok kullanılan alanlardan biri olan yatak odaları dekorasyon sorunu yaşayan odaların başında geliyor. İşte sizlere yatak odası dekorasyon örnekleri...
Mina Towers'ta lansmana özel fırsatlar sürüyor
Ön satışların %10’u 2 haftada tamamlanan Mina Towers projesinde lansmana özel fiyat ve ödeme imkanları ile satışlar başladı.
TOKİ Balıkesir Bandırma Edincik evleri 16 Kasım’da satışta
TOKİ Balıkesir Bandırma Edincik evleri, 16 Kasım tarihinde satışa çıkıyor. Standart ve alt gelir olarak ayrılan evler için başvurular, 31 Aralık’a kadar devam edecek.
Edirne Keşan Beğendik TOKİ Evleri 10 Ağustos’ta satışta!
Edirne Keşan Beğendik TOKİ Evleri, 10 Ağustos 2015 tarihinde satışa çıkarılıyor. Evler için son başvuru tarihi ise 30 Eylül.
Ankara Elmar Towers
Ankara Elmar Towers Elmar Yapı tarafından hayata geçiriliyor
TSKB, sermaye payını açıkladı
TSKB GYO, Kamu Aydınlatma Platformuna(KAP) sermayesindeki paylarının %64,24 sınırına ulaştığını açıkladı
İnşaat denetimlerinde sil baştan
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Yapı Denetim Kanun Taslağı, inşaat denetimlerine yeni tedbirler getiriyor
Nish Adalar’da yaşam başladı
Özyazıcı İnşaat’ın Süreyyapaşa’da hayata geçirdiği Nish Adalar’da ilk etap teslimleri tamamlandı
20 bin nüfuslu Sincan Temelli’ye metro müjdesi geldi!
Ankara’nın Sincan ilçesine bağlı Temelli’ye metro projesi geliyor. 20 bin nüfuslu semtte hayata geçirilecek proje için çalışmalara start verildi.
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.