Turizmciler Bakan Kurum'dan taksit müjdesi bekliyor

Ege ve Akdeniz kıyılarındaki yatırımlarının kamu arazileri üzerinde bulunduğunu ve bunların da tahsis sürelerinin uzatılması için yüklü ödemeler yapılması gerektiğini söyleyen turizmciler, bir diğer yük olan İmar Barışı ödemelerin taksitlendirilmesi için

Turizmciler Bakan Kurum'dan taksit müjdesi bekliyor

İmar Barışı uygulamasında turizmciler taksit taleplerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletti.  Özellikle kamu arazileri üzerinde yer alan Ege ve Akdeniz kıyılarındaki otellerin girişimcileri, tahsis sürelerinin uzatılabilmesi için yüklü miktarda ödeme yapacaklarını hatırlatarak İmar Barışı ödemelerinin taksitlendirilmesi için başvurularını tamamladı.

Turizmci iki ödemeyi kaldıramaz

Hürriyet'te yer alan Aysel Alp imzalı habere göre Ege ve Akdeniz kıyılarındaki otel sahipleri aynı anda tahsis sürelerinin uzatılması ve imar barışı ödemesi gibi iki yüklü ödeme karşısında rahatlayabilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Girişmciler hem tahsis uzatımı hem de imar barışı ödemelerinin kendilerini zorlayacağını belirterek: "Ekonomideki gelişmeler sebebiyle bankalarda kredi almakta zorlanıyoruz. Maliyetler de yükseldi. Bu nedenle turizmcilere taksitlendirme imkanlarının sağlanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

SİT alanı üzerindeki AVM'ye yapı kayıt belgesi tartışması

Türkiye genelinde milyonlarca yapıyı yakından ilgilendiren İmar Barışı ve yapı kayıt belgesi girişimine vatandaşların ilgisi devam ederken, istisnalar hususunda da tartışmalar yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda yayla evlerine ilişkin açıklamaların ardından bu kez de Bursa'nın Mudanya ilçesinde yer alan antik Myrleia Kenti üzerine inşa edilen Özdilek AVM'nin İmar Barışı kapsamında başvuruda bulunduğu ve bu kapsamda yapı kayıt belgesi aldığı belirlendi. Hürriyet'ten İdris Emen imzalı habere göre bölge belediyesi de kamulaştırma için girişimlerine başladı. 

Murat Kurum'dan taksit müjdesi bekliyor

Konuyla ilgili olarak girişmlerine başlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle 3 farklı toplantı yapan turizmciler  tahsis sürelerindeki uzatmadan yararlanabilmek için ödeyecekleri ek bedellere imar barışı ödemelerinin eklediğini hatırlatarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan taksit müjdesi beklediklerini dile getirdi. 

1. derecede sit alanı

Tartışmalara konu AVM'nin inşa edildiği bölge 2010 yılında Uludağ Üniversitesi tarafından sürdürülen araştırmalardan elde edilen bulgular neticesinde Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. derecede sit alanı ilan edilmişti. Görülen tavsiye üzerine bölgede incelemelerde bulunan Koruma Kurulu tarihi liman hakkında 3. derece arkeolojik sit alanı ilanına ulaşmıştı. 

Arkeolojik sit alanı nedir? Ayrıntılar için Arkeolojik Sit Alanı konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

Bursa'da yapı kayıt belgesine karşı kamulaştırma

Bursa'nın Mudanya ilçesindeki Myrleia Antik Kenti üzerine inşası tamamlanan Özdilek AVM'nin İmar Barışı kapsamından yararlanarak yapı kayıt belgesi alması tartışmalara sebep oldu. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, bölge için kamulaştırma kararı aldıklarını belirterek: "Tarihsel değere hep birlikte sahip çıkacağız." ifadelerini kullandı. 

AVM çalışmalarının geçmişi

Bölgede inşaat çalışmalarının geçmişi ise 2012 yılına dek gidiyor. Bu dönemde inşaat ruhsatı alan ve bölgede AVM inşaatına başlayan Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi, antik kentin de bir kısmının AVM içinde kalacak şekilde koruma uygulama projesi hazırlamıştı. Söz konusu inşaat Bursa Kültür Varlıkları Kurulu'nun onaylanmasıyla birlikte başlamış oldu. Süreç içinde itirazlar ve başlatılan dava devam ederken Tesco firmasının Mudanya'daki AVM'yi Özdilek Alışveriş Merkezleri Testkil Sanayi Anonim Şirketi'ne sattığı görüldü. Özdilek de İmar Barışı uygulamasıyla birlikte yapı kayıt belgesi almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuruda bulundu. Bu başvuru ise 6 haziran tarihinde yapı kayıt belgesi alımıyla nihayetlendi. 

 

Sit alanı üzerindeki AVM'ya yapı kayıt belgesi tartışması

 

Yayla evleri de yararlanacak

Son aylarda Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri olan İmar Barışı'nda tartışmaların odağına "yayla evleri" sorunu oturdu. Yaylalarda yürütülen çarpık yapılaşma ve kontrolsüz imar planları üzerinden toplumsal bir hassasiyet oluşurken, uzmanlar İmar Barışı'nın kapsamının yasalarla belirlendiğine dikkat çekiyor.

Eski Bakan Özhaseki: İstisnalar dışında herkes istifade ediyor

İmar Barışı'ndan yayla evlerinin de yararlanıp yararlanamayacağı sorusu Çevre ve Şehirclik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye yeniden soruldu. Bakan Özhaseki, kanunun tüm ihtilafları giderecek şekilde yazıldığını ve istisna getirilen yerlerin de belirlendiğini belirterek:

 

Bakan Özhaseki'den imar barışı ve yayla evleri açıklaması

 

"İstisna getirilen yerler yasada açıklandı. İstanbul Boğazı'ndan öngörüm denilen hatta öngörümün de en önündeki bölüm. Aynı zamanda Sultanahmet ve Süleymaniye'ye uzanan tarihi hattaki yarıımadanın bir bölümü. Üçüncü olarak da Gelibolu yarımadası. Bunlar dışındakiler İmar Affı'ndan istifade edebiliyor. 

İmar Barışı'nda son durum bilgisi için "İmar Barışında günde 100 bin başvuru" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz...

Yasayı ayrıntılandırma problemi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yasanın genel ilkeler üzerinden şekillendiğini ve ayrıntılandırma durumunda işin içinden çıkalamaz bir hale gelinmiş olacağını da belirterek: "Biz deseydik ki kıyılarda böyle, normal arazide böyle, yaylalarda böyle olacak... Ya da hazine arazisinde bu şekilde olacak diye. Bu halde affı çıkarmaya bir gerek yoktu. Biz neden yaptık İmar Barışı'nı? Herkesi bir kayıt altına almak amacıyla. Yani tespit amaçlıydı. Hedef vatandaşla devlet arasındaki ihtilafı sona erdirmekti." dedi. 

Af yayla evlerini de kapsayacak

Çok yakın bir döneme kadar ülke gündeminde tartışılmaya devam edilen  'yaylalardaki' kaçak yapılaşmalar problemi, İmar Barışı uygulaması ile yeni bir aşamaya sıçramıştı. Özellikle Karadeniz'in doğal güzelliklere sahip bölgelerinde 'kentsel dönüşüm' hamlesi ile çözümlenmesi planlanan ve kaçak yapılaşmaların yıkımına ilişkin planların rafa kaldırılmasına yol açan "İmar Barışı", yeni süreçte çok sayıda yayla evinin 'yasal' hale gelmesini sağlayacak. 

 

Bakan Özhaseki'den imar barışı ve yayla evleri açıklaması

 

Kaçak yayla evleri de af kapsamında

Karadeniz ve Akdeniz'in yüksek rakımlı bölgelerinde yoğunlaşan ve kaçak yapılaşma niteliğiyle çok yakın dönemde Hükümet'in 'kentsel dönüşümlü yıkım' projeksiyonuna dahil olan 'yayla evleri' de İmar Barışı uygulamasının kapsamına girdi. Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, 'imar barışı' kararı ile birlikte yaylacıların en büyük problemi olan 'yıkım' faaliyetlerinin ve ilişkili cezai işlemlerin sona erdiğini söyledi. İmar Barışı kapsamında gerekli başvuruları yapan vatandaşlar 'barış bedellerini' ödemeleri ve gerekli prosedürleri yerine getirmeleri halinde 'yayla evleri'ne elektrik, su ve internet gibi altyapı hizmetlerini de bağlayabilecek. 

Uzmanlar imar barışı hakkında ne söyledi?

Yaylacıların en büyük sorunuydu

Atılan "İmar Barışı" adımı kapsamında ruhsata ve imar mevzuatına aykırı biçimde inşa edilen yapılara  verilecek Yapı Kayıt Belgesi ile 'yaylacıların' imar problemlerinin çözümleneceğini söyleyen Öztürk: "31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen ruhsatsız ya da ruhsat eklerine aykırı biçimde inşa edilen meralar, kentsel alanlar ve yaylalardaki yapılar İmar Barışı Kapsamında değerlendirilecektir. İstisnai alanlar dışında kalan yerler olarak meralar ve yaylalar da İmar Barışı'na dahildi" ifadelerini kullandı. 

Çevre Bakanı Uyardı: Yapı kayıt belgesi alırken dolandırılmayın!

31 Ekim tarihine kadar müracaat edecekler

Yaylalarda mevzuata aykırı inşa edilmiş binaların sahipleri, diğer vatandaşlar gibi İmar Barışı'ndan yararlanmak için e-devlet üzerinden ya da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine Başvuruda bulunabilecek. Bu müracaatların ise 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması gerekecek. Vatandaşlar arsa emlak değeri v eyapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin, konut tipi yapılaşmalarda yüzde 3, ticari birimlerde ise yüzde 5'i kadar bir bedel ödemek suretiyle Yapı Kayıt Belgesi alabilecekler. 

Yıkım kararları ve cezalar iptal

Vatandaşlar alacakları Yapı Kayıt Belgesi ile İmar Barışı'na kadar olan yıkım kararları ve ödemekle yükümlü oldukları cezai bedellerden de kurtulmuş olacaklar. Böylece cezai süreçler nedeniyle uzun süredir su ve elektrik gibi hizmetlere de kavuşmuş olacaklar. Diğer taraftan Yapı Kayıt Belgeleri ile vatandaşlar taşınmazlarını da ekonomik bir değer olarak gösterebilecekler.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

Yapı ve Yapı Kempinski Residences Balmumcu projesinin inşaatına başladı

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

İstanbul Boğazı’nda değeri 5 kat artan bir eve sahip olmak için Nef Reserve Kandilli’de son fırsat

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Tahincioğlu Gayrimenkul, Göcek’in ilk Markalı Lüks Konut Projesine İmza Attı

Yapı ve Yapı’nın merkez ofisi Mimarlık Yıllığı’na girdi

Yapı ve Yapı’nın merkez ofisi Mimarlık Yıllığı’na girdi

EN ÇOK OKUNANLAR