2023 hedefinde 'enerji kimlik sıkıntısı'

Türkiye, 2023 yılı Enerji Verimliliği Strateji Belgesindeki hedeflere ulaşmada ‘Kimlik’ sıkıntısı yaşıyor

8 milyon binanın olduğu Türkiye'de Enerji Kimlik Belgesine sahip bina oranı yüzde 3. Oysa kanunlar 2017 yılına kadar mevcut tüm binaların Enerji Kimlik Belgesi'ne (EKB) sahip olmasını şart koşuyor. 2011 yılından bu yana binaların ancak yüzde 3'üne ulaşılabilmesini eleştiren, enerjikimlikbelgesi.com ortaklarından Serkan Emin, önümüzdeki 3 yıl içinde bu konuda farkındalık artırılmadığı sürece hedeflere ulaşmanın hayal olacağını söyledi. Serkan Emin, 'Aynı zamanda çok değerli bir vakit kaybedilmiş olacak' uyarısında bulundu.

Düzenleme değil denetim eksik
Başbakanın Kasım ayında açıkladığı 9 tane öncelikli dönüşüm alanı içinde enerji verimliliği eylem planları olduğunu hatırlatan Serkan Emin, konuyla ilgili politika araçları ve gerekli mevzuat olmasına rağmen, uygulama teşvikleri, basit ve kolay ulaşılabilir finansman araçları ve efektif denetlemenin olmadığını açıkladı.

Serkan Emin "Türkiye'nin bu üç başlıkta sıkı çalışması ve iyi işleyen mekanizmalar kurması gerekiyor. Kamunun ilgili kurumlarının hem teknik kapasitesinin güçlendirilmesi, gelişmiş ülkelerdeki örnekleri detaylıca inceleyip Türkiye'ye uyarlanabilecek kısımlarını alması ve finansman araçlarını hayata geçirmesi sonrasında hedeflere ulaşmakta bir sorun olacağını düşünmüyoruz" diye konuştu.

Bartın'da Hala Hiç EKB Yok
Aralık 2014 itibarıyla oluşturulmuş yaklaşık 240,000 adet EKB'nin 52,000 tanesi Istanbul'da bulunuyor. Bina stoğu açısından Türkiye'de birinci sırada olan Istanbul, EKB açısından da birinci sırada. Serkan Emin, 6 ay öncesine kadar hiç EKB almamış çok sayıda il varken bugün itibarıyla sadece Bartın'da henüz hiç EKB düzenlenmemiş olduğunu ifade etti.

Enerji kimlik belgesi nedir?
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) isimli belge binanın asgari enerji ihtiyacını, tüketimini, sera gazı salım seviyesini, yalıtım özelliklerini ve ısıtma-soğutma sisteminin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor. Enerji Kimlik Belgesi'nde Türkiye'de 10 şehir önde gidiyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Muğla, Kocaeli Balıkesir, Aydın, Konya ülkenin en enerji dostu şehirleri olarak dikkat çekiyor. Yeni yapılan binaların ruhsat alabilmek için en az C sınıfı EKB'sinin olması şart.

Serkan Emin, 'Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Ancak, bu binaların da 2017 yılına kadar mutlaka Enerji Kimlik Belgesine sahip olmaları gerekiyor.' dedi.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

EN ÇOK OKUNANLAR