Avrasya Tüneli'nde garanti rakamı 2019'da tutar

Avrasya Tüneli'nin hizmete alınışının üzerinden geçen 1 yıllık zaman içinde ekonomiye 1.2 milyar TL'lik katkı yaptıklarını söyleyen Avrasya Tüneli Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu: "Bu yıl devletten 150 milyon TL aldık. Yıl sonuna dek geçiş garantisin

Avrasya Tüneli'nin hizmete açılışının üzerinden bir sene geçti. Devletin günde 68 bin 500 adet geçiş garantisi sunduğu projeden ise günde ortalama 45 bin araç geçiyor. Yani günde 33 binin üzerine açık bulunuyor. Yıllık 25 milyon araçlık geçiş garantisi ve aradaki farkın ilk bakışta fazla gibi gözükmesine karşın İstanbul'un bu lokasyonunda trafik yoğunluğunun giderek arttığını söyleyen Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu: "Yıl içinde bir pazar günü, bu rakamı yakaladık. Yıl sonuna doğru garanti sınırındaki 68 bin rakamını yakalarız..." ifadelerini kullandı. 

"Devletten 150 milyon TL"

Avrasya Tüneli'nin hizmete açılışının üzerinden geçen 1 yıllık zaman diliminde ekonomiye büyük bir katkı sunduklarını söyleyen Avrasya Tüneli Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu: "Ekonomiye katkımız 1.2 milyar TL... Bu katkının önemli bir kısmı ise zaman kazancı ile oluştu..." dedi. Ülke gündemini zaman zaman meşgul eden mega projeler ve araç geçiş garantisi sisteminin kendileriyle ilgili kısımları hakkında önemli bilgiler aktaran Arıoğlu: "Bu yıl devletten 9 milyon araç geçiş garantisi kapsamında para alacağız. Bu da yılda 150 milyon TL'ye denk düşüyor..." ifadelerini kullandı. 

Geçiş garantisi hedefi 2019'da tutar

Arıoğlu: "Yıl içinde bir pazar günü 65 bin 927 adetlik geçiş seviyesine ulaşıldığını ve 2018 yılında devletten alınan araç geçiş garantisi bedellerinin daha makul düzeye ineceğini belirterek: "Bu rakam 2018 yılında 4'te 1'e kadar iner diye tahmin ediyoruz. 2019'de ise artık günlük garantiyi rahatlıkla tuttururuz." ifadelerini kullandı. Bu sürenin ardından projeden devlete para ödenmeye başlanacağını da belirten Arıoğlu: "Geçiş garantisi rakamlarının tutmasıyla birlikte garantinin üzerindeki geçişin yüzde 30'luk kısmını devlete ödeyeceğiz. 

Hedef günlük 100-120 bin araç geçişi

Avrasya Tüneli Yönetim Kurulu Başkanı Arıoğlu, hedeflerinin ilk etapta günlük 150 binleri bulması yönünde olduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini de belirterek: "Önümüzdeki yıllarda hedefimiz günlük kapasitenin 100-120 binleri seviyesine çıkmasıdır..." ifadelerini kullandı. 

Avrasya Tüneli'nde ilk bir yılın bilançosu

Hizmete açılışının üzerinden bir yıl geçen Avrasya Tüneli, ekonomiye yılda 23 milyon saatlik tasarruf sundu. Bu dilimin ekonomiye faydası ise 895 milyon TL olarak ölçülüyor. Diğer taraftan 30 bin ton yakıt tasarrufu ve 286 milyon TL'lik yakıt avantajı sunan proje ile birliket 18 bin tonluk CO2 emisyonu azalımı da mümkün oldu. Yapılan açıklamalarda 23 milyon TL'lik emisyon, 109 milyon araç-km azalması yaşanırken, kaza maliyetinden de 6.9 milyon TL'lik tasarruf sağlandığına dikkat çekildi. Ölçümler Avrasya Tüneli'nin ilk bir yılnda ekonomiye toplam katkısının 1.2 milyar TL'ye ulaştığını gösteriyor. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR