Binanızın enerji kimlik belgesi notu kaç?

Enerji Verimliliği Stratejisi hedefine göre 2023 yılına kadar mevcut binaların tamamına yakınının en az “C Sınıfı” Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması gerekiyor

19 Kasım 2013 / emlakwebtv
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’deki enerji dostu eski ve yeni binaların, ticari olanlarla birlikte 120 bin civarında olduğunu belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Direktörü Özhan Yurtseven, bu binalardan sadece 5 bininin Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olduğuna vurgu yapıyor. Enerji Verimliliği Stratejisi hedefine göre 2023 yılına kadar mevcut binaların tamamına yakınının en az “C Sınıfı” Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması gerektiğine değinen Yurtseven, bu konuda alınacak çok yol olduğunu söylüyor.

Binaların Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için en az “C Sınıfı” olması şart
Yurtseven, yeni binalara Yapı Kullanma İzin Belgesi verilirken en az “C Sınıfı” Enerji Kimlik Belgesi şartı arandığını belirtiyor. A’dan G’ye kadar sınıflandırılan kimlik belgelerinde, A sınıfının enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfının ise oldukça kötü durumda olduğunu gösterdiğini belirten Yurtseven, uzmanlar veya projecilerin binaların metrekare başına düşen tüketim miktarı ve karbondioksit salınımını hesaplayarak, sınıflandırma yaptığını söylüyor.

Yurtseven, mevcut yapılarda da yönetmeliğin Enerji Kimlik Belgesi almayı zorunlu kıldığını, ancak binada iyileştirmeyle ilgili şimdilik bir zorunluluk olmadığını ifade ediyor. G Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş bir yapı için, düzenleyen şirketin C Sınıfı belge için neler yapılması gerektiğini, işin maliyetini ve bu maliyetin ne kadar sürede geri döneceğini söyleyeceğini belirten Yurtseven, bina sahiplerinin bu iyileştirmeyi yapmak istemezlerse şu an için bir zorunluluklarının olmadığını söylüyor.

2017 yılından sonra tüm binalarda alım-satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi’nin ibrazı zorunlu olacak
2017 yılından sonra tüm bina alım-satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesi ibrazının zorunlu olacağını vurgulayan Yurtseven son olarak; “Herkes aldığı yapının Enerji Sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecek. Ayrıca bu tarihe kadar enerji kimlik belgesi almayan binaların kimlikleri olmadığı tapularda görülecek. Bu nedenle de enerjiyi savuran ve çevreye zarar veren bu binaların satışı zorlaşacak. Beklenti enerji sınıfı yüksek olan binalara olan talebi artırmak yönünde. Henüz yolun başındayız. Yeni binalar zaten C sınıfı belgeye sahip olacak, peki mevcut binalar için ne yapacağız? Henüz 5 bin adet bina bu seviyeyi yakalamış. Bir an önce hızımızı almamız gerekli. Sonuç olarak 2017 de iyi ya da kötü Enerji Kimlik Belgeniz mutlaka olmalı” dedi.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

EN ÇOK OKUNANLAR