Çelik ihracatı 12 milyar doları aştı

Çelik İhracatçıları Birliği, Ocak-Kasım döneminde, çelik ihracatında değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.6'lık bir azalma yaşandığını açıkladı

2013 yılında başlayan olumsuz süreç Türk çelik sektörünün onbir aylık ihracat rakamlarına da yansıdı. Sektör; Ocak-Kasım döneminde değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 azalış ile 12 milyar 49 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 5,8 düşüş ile 15 milyon 831 bin ton ihracata ulaştı.

Değer ve miktar bazında düşüş yaşandı
Çelik İhracatç ıları Birliği rakamlarına göre, ihracata, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin onbir aylık toplam çelik ihracatı; miktar bazında 16,6 milyon ton; değer bazında ise 14,3 milyar dolara ulaştı.

En çok Ortadoğu'ya ihracat yapıldı
Onbir aylık dönem verileri bölgeler bazında incelendiğinde; yüzde 22,6'lik düşüşe rağmen liderlik 5,5 milyon tonluk ihracat ile Ortadoğu bölgesinin olurken, bu bölgeyi miktarda yüzde 3 artışla AB ülkeleri 2,6 milyon tonla izledi. Ardından 2,3 milyon ton ile Kuzey Amerika ülkeleri ve 1,7 milyon tonla Kuzey Afrika ülkeleri geldi. Ocak-Kasım döneminde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise; 6,9 milyon ton ile inşaat çeliği, 1,7 milyon tonla boru, 1,6 milyon tonla profil ve 1,5 milyon tonla yassı sıcak olarak gerçekleşti. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2014 yılı Kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 19,9 azalış ile 906 milyon dolar, miktarda ise yüzde 21,7 düşüş ile 1 milyon 175 bin ton olarak gerçekleşti.

Çin Faktörünün olumsuz etkisi
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci' de, sektörün 11. aya dek çeşitli olumsuzluklarla karşılaştığını belirterek: ' Bunun nedenlerini; sektörümüzün önemli ihracat pazarlarındaki siyasi dalgalanmalar, ülkelerin yerli sanayilerine karşı korumacı tutumları dolayısıyla karşılaştığımız antidamping davaları ile yine birçok ihracat pazarımızda ülkelerin ithal ikamesine karşı kendi sanayilerini kurma yönündeki çalışmaları ve DTÖ kurallarına aykırı ticaretleri ile ihracatımızda önemli bir tehdit oluşturan 'Çin' faktörü olarak belirtebiliriz' dedi.

Dünya çelik üretiminin yüzden 50'den fazlasını üstlenen Çin'in üretimini sürekli olarak artırdığını da vurgulayan Ekinci: 'Tüketimi aynı oranda artmayan ve üretiminde devlet desteği alarak dampingli üretim yapan Çin, Türk çelik sektörü açısından önemli bir tehdit oluşturuyor. Özellikle ABD ve Avrupa pazarına giremeyen ya da girmekte zorlanan Çin, bir yanda sektörümüzün ihracat pazarlarında rakibimiz olarak karşımıza çıkarken diğer yandan iç pazarımıza girerek yerli üreticilerimizi zor duruma sokuyor" dedi.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

EN ÇOK OKUNANLAR