Ev ilanları adrese dayalı yerleştirme sistemine uyum sağladı

TEOG yerine "adresin" baz alındığı yeni öğrenci yerleştirme sistemi satılık konut ilanlarının karakter değiştirmesine yol açtı. Satışa çıkarılan konutların "Fen Lisesi Yakınında" ifadeleriyle pazarlanması eğiliminin güçlenmeye başladığı görülüyor.

Cumhurbaşkanı Recey Tayyip Erdoğan'ın liselere geçişi belirleyen TEOG sınavını eleştirmesi sonrasında başlayan yeni bir "geçiş sistemi oluşturma" çalışmalarının sonuna nihayet gelindi. Geçtiğimiz hafta içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından kamuoyuna ayrıntıları açıklanan yeni sistemde merkezi önemin "adres" ve ikametgah olarak belirmesi ile birlikte emlak sektörünü yakından ilgilendiren tartışmalar gündeme gelmeye başladı. Adrese dayalı sistemin, TEOG Puanı yüksek okulları barındıran semtlere göç ve talebi yoğunlaştıracağı, bu talebe paralel olarak da iyi okullara sahip semtlerdeki satılık ve kiralık konut bedellerinin yükseleceği yönündeki uyarılarda giderek güçleniyor.

Satılık ilanları adrese dayalı sisteme çabuk uydu

"Adrese dayalı yerleştirmeyi baz alan" sistemin ayrıntılarının belirginleşmesiyle birlikte satılık ve kiralık konut ilanlarında yaşanan değişim de dikkat çekmeye başladı. Sektörde faaliyetlerini sürdüren profesyoneller, emlakçılar ve mal sahipleri, yeni gerekliliklere paralel olarak ilanlarda revizyona yöneldi. 1 milyonun üzerinde sayıda öğrencinin "adrese dayalı yerleştirme sistemine" dahil olacağı öngörüsü ile hareket eden profesyonellerin "semt", "lokasyon", "fiyat" ya da "daire tipi" gibi nitelikleri öne çıkaran ilanlarının yerini "Fen Lisesi'ne Yakın" ya da "Sosyal Bilimler Lisesi'nin Karşısında" gibi ibarelere yer veren ilanların aldığı görülüyor. 

Uzmanlardan uyarı: "Bu eğilim kaçınılmaz"

Adrese dayalı yerleştirme sisteminin emlak sektörü üzerinde belirgin bir etki yaratacağına dikkat çeken isimlerden biri olan Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hacı Ali Taylan da, "adrese dayalı sistemin açıklanmasına paralel olarak" vatandaşları bu yönde tercihte bulunmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Taylan bu yönelimin sınırlı tutulabileceğini ve aşırı yüklenmeyi kaldıramayacağını da belirterek: "Aşırı yüklenme olamaz. Milli Eğtiim Bakanlığı'nın bu konuda kesin bir önlem alması gerekiyor. Çünkü bu saatten sonra okul önemli bir tercihtir. Müşteriler artık bilinçlendi. Emlak sektöründe ciddi bir hareketlilik gözlemleyebiliriz. Kiraların da bu eğitim bölgelerinde artması kaçınılmaz olacaktır..." ifadelerini kullandı. 

Öğrenciler kendilerine en yakın okulları seçebilecek

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Altın emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı da, yeni sistemin konut tercihlerinde etkin bir faktör olacağını söyledi. TEOG'a giren öğrenci sayısının 2017 yılı genelinde 1 milyon 100 binin üzerinde olduğunu belirten Özelmacıklı: "Yeni sistem ile öğrenciler sınavsız olarak kendilerine en yakın beş liseden birini seçebilecek..." dedi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR