İnşaat sektörünün mimarlık birikimi dünya arenasına çıkıyor

Türkiye’nin mimarlıktaki bilgi birikimini dünya arenasında değerlendirmek isteyen Dome Partners, geliştirdiği sistem ile 10 yılda 20 ülkede ortaklık kuracak

30 Mayıs 2014 / Posta Gazetesi

Müteahhitlik hizmetlerinde dünyanın iki numarası olan Türkiye, bilgi birikimi ve hizmet açısından da sektörü çok ileriye taşımak için kolları sıvadı. Dome Partners, on yıldan bu yana üzerinde çalıştığı sistem ile komşu ülkeler, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Afrika başta olmak üzere dünyaya mimarideki bilgi birikimini ihraç edecek. Önümüzdeki 10 yılda 20 ülkede en az birer partner ile çalışmayı hedefleyen Dome’nin bir başka hedefi ise 10 yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde şirket satın almak. Türkiye’de yabancı mimarlık firmaları ile birlikte proje geliştiren Dome Partners, elde ettiği bilgi birikimi ile dünyaya sistem ihraç eder hale geldi. Bu konuda çok kafa yoran Dome Partners’ın kurucu ortağı Murat Yılmaz, geliştirdikleri sistem ile bu zamana kadar yaşanan döngüyü kırarak bilgi birikimi ihraç etmek istiyor. İşin püf noktasını “hedef ülkede bir partner ile ortak hareket etmek” olarak özetleyen Yılmaz, yerel olunduğu takdirde işlerin süreklilik kazandığının altını çizdi.   

Yabancılar birikim kazandırdı

Yabancı firmalar ile gerçekleştirdikleri çalışmalarda bu kültürü kazandıklarının altını çizen Yılmaz, “Hedef ülkede yerelleşebilmek, sürdürülebilir projeler gerçekleştirmek, ihalelerin devamlılığının sağlamak ve teknik şartnamelerde belirleyici olabilmek çok önemli. İşin kreatif tarafında etkin olan firmalar, inşaat malzemelerini ve iş gücünü istedikleri gibi yönlendirebiliyorlar. Aslında konuya bütüncül olarak bakıldığında bu hareket, Türk inşaat sektörünün dünyada çok daha etkin bir rol üstlenmesini hedefliyor” dedi.

Doğru yöntem kazandırıyor

On yıldır deneyerek doğru modeli geliştirdiklerini belirten Yılmaz, “Solist yerine orkestra olmalıyız. Devir, büyük balıkların devri. Bunun için de birleşmek gerekli. Yabancılarla aramızda iyi fikir geliştirmede bir fark yok ama bunların sunumu açısından aramızda epeyce bir yol var” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki mimarların çok iyi olduğunu ama bunun bunun yeterli olmadığının altını çizen Yılmaz, “Bu yöntem ile Kazakistan, Suudi Arabistan ve Libya’da son bir yıl içinde doğru işler yaptık. Türkiye’de oluşan ve değerini bulamayan bilgi birikimini satmak istiyoruz. Ben, yabancıların yaptıkları işlerde konsept oluştururken bir çok fikri bir araya getirerek iyi fikri kurguladıklarını ve sunumda grafiksel özelliklere önem verdiklerini fark ettim. Bizde bu yönlere ağırlık vereceğiz” diye konuştu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

CNR Emlak Fuarı 11-14 Eylül’de düzenlenecek

Suudi Prens Emlak Fuarı’na geliyor

Tema İstanbul yeniden Emlak 2014’te

Terra Ataşehir’de dönüşüm avantajı

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR