Kamu lojmanlarının satışı yasalaştı

Daha önce Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından açıklanan ve lojmanların satışında memurlara öncelik tanınmasını öngören düzenlemenin de yer aldığı "torba yasa" TBMM tarafından kabul edildi.

Geçtiğimiz aylarda Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından da dile getirilen ve kamu lojmanlarının satışına ilişkin kapsam dahilinde tasarlanmakta olan "memurlara öncelik hakkını" düzenleyen Torba Yasa hükmü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçti. Bazı Vergi Konunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, memurlara, yaşadıkları konutları satın almada öncelik tanınacak. Memurlar ödemelerini peşin yaparlarla yüzde 10'a varan indirim hakkından da yararlanabilecek. 

Memurlara oturdukları lojmanlarda öncelik hakkı

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen Torba Yasa ile kamu kurumları ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin mülkeyitenideki konutların ihale ile satışı kabul edildi. Satışların güvenlik, adalet, istihbarat ve savunma gibi alanlarda hizmet yürüten personeller tarafından kullanılmakta olan lojmanların satışını kapsamamasına karar verildi. Kanunun en önemli maddesi bu lojmanları kullanmakta olan memurlara satın alma işlemlerinde öncelik tanınması oldu. Alımlarda hak sahibinin peşin ya da dört yıla yayılan süre zarfında konut edinimine olanak tanınacak. Memur, şayet konutu peşin olarak edinmeye karar verirse, bu durumda yüzde 10 oranında indirim uygulanacak. 

Maliye Bakanı Naci Ağbal açıklamıştı

Söz konusu uygulama Hükümet'in bir süredir atıl halde durmakta olan taşınmazara ekonomik değer kazandırılması yönündeki çalışmaları kapsamında tasarlandı. Bir süre önce Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından geliştirilen satış stratejisi, kamu mülkiyetindeki lojmanların senelere yayılacak şekilde elden çıkarılması şeklinde belirlenmişti. Bakan Ağbal, konuyla ilgili etki analizinin tek tek yapıldığını ve Maliye Bakanlığı olarak konuyla ilgili faaliyetlerini sürdüren kurumlar üzerinde denetime başlayacaklarını belirterek: "Ne gerekiyorsa yapacağız. Bunların bazılarından 500 milyon TL'ye, kimilerinden ise 1 milyar TL civarında gelir bekliyoruz..." ifadelerini kullandı. Naci Ağbal, kamu lojmanlarının ekonomiye kazandırılması adına önemli düzenlemeler yaptıklarını ve lojmanlarda oturan kamu görevlilerinin öncelikli satın alma haklarını tanıyacaklarını da belirttiği açıklamasında: "Memurlarımız diledikler durumlarda bu lojmanların mülkiyetini edinebilecekler..." ifadelerini kullanmıştı. 

Hangi lojmanlar kapsam dışı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen Torba Yasa kapsamındaki ilgili düzenleme ile kamu kurumları ve KİT'lerin mülkiyetinde bulunan konutların satışına karar verildi. Bu satışlar ise ihale usulü ile gerçekleştirilecek. Bununla birlikte bazı alanlardaki kamu lojmanlarının satışı kapsam dışı kaldı. Bu alanlar ise şu şekilde belirlendi:

- İstihbarat
- Güvenlik
- Adalet
- Savunma

Memurlara tanına öncelik hakkı nedir?

Yeni düzenleme ile birlikte yukarıda geçen muaf alanlar dışında kamunun elindeki lojmanlarda yaşayan memurlar, şayet satın almak isterlerse, oturdukları lojmanları satın alma hakkına sahip olabilecekler. İhaleye çıkaralacak lojmanlara öncelik hakkını kullanma talebiyle başvuru yapabilecek olan memurlar, ödemeyi de peşin ya da dört yıla kadar kanuna faizini ödemek koşuluyla taksitle ödeyebilecekler. Peşin ödemelerde ise memurlara, lojmanın satış değerinin yüzde 10'u tutarında indirim sağlanacak. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR