Kiralık konut arayan öğrencilere iyi haber

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler İstanbul'un dört bir yanında kiralık konut arayışına girdi. Uzmanlar kiralardaki düşüşün öğrencilerin işini kolaylaştıracağını belirtiyor

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasına paralel olarak, büyük kentler başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında kiralık konut piyasası yüksek bir taleple karşılaşmaya başladı. Çok sayıda şehirde öğrencilerin kiralık konut arayışı hızlanırken, öğrenci yurtlarına da yoğun bir talep yansıdı. İstanbul'un özellikle Beşiktaş, Şişli, Avcılar ve Kadıköy gibi ilçelerine yoğun talep gözlemleniyor. 

Kiralık konutta öğrenci baskısı

Üniversite sınavlarının açıklanmasına paralel olarak yeni öğrenci akınına uğrayan İstanbul'da konut piyasasının ani bir hareketlenme sürecine girdiği görülüyor. İstanbul'a okumak için gleen öğrencilerin kendilerine uygun bir yurt bulamaması üzerine kiralık ev yarışına girmesine karşın kiralardaki genel düşüş öğrencilerin işini kolaylaştırıyor. 

Öğrencilere iyi haber: "Kimi semtlerde fiyatlar yüzde 50 düştü"

İstanbul'da üniversite sınav sonuçları sonrasında yaşanan hareketliliği değerlendiren Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, son bir sene içinde kiralardaki düşüşün yüzde 20-25 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Aşa, bu etkiyle birlikte öğrencilerin bu sene istedikleri yerde ve istedikleri fiyata daire bulabileceklerini belirterek: "En büyük düşüş Fatih ilçesinde yaşandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın günübirlik kiralamanın önüne geçmesi ile birlikte ciddi bir konut stokunun ortaya çıktığı ilçede kiralar yüzde 50 oranında geriledi. Bu öğrenciler için büyük bir fırsat..." ifadelerini kullandı.

En düşük kira 700 TL

Uzmanlar söz konusu semtler içinde kalan en düşük kira ücretinin 700 TL'den başladığına dikkat çekerken, öğrencilere hitap eden kira profilinin maksimum düzeyinin ise 2 bin 500 TL'ye ulaşabileceğini vurguluyor. Uzmanlar ilk kez konut kiralayacak öğrenci sayısının 100 bini bulacağını belirterek bu potansiyelin 30-40 bin yeni konutun kiralanması potansiyelini yaratacağı belirtiliyor. 

Markalı öğrenci yurtları seçeneği: 500-3.500 TL aralığı

Diğer taraftan özellikle son yıllarda hayata geçirilen markalı öğrenci yurdu konsepti de özellikle son yıllarda önemli bir atılım kaydetti. Yurt projelerini hizmet ile zenginleştirilmiş gayrimenkul yatırımı olarak gördüklerini söyleyen Novu Genel Müdürü Kahraman Yiğit, konum ve hizmete göre fiyatların 500 TL'den başlayarak 3.500 TL'ye yükselebileceği bilgisini verdi. Yiğit, sektörün yurt yatırımı gibi alternatif araçlara ihtiyaç duyduğuna da dikkat çekerek: "İlerleyen dönemlerde öğrencilere yönelik yatırımların artmasını bekliyoruz..." ifadelerini kullandı. 

Yurtlarda promosyon ve kampanya

Diğer taraftan kimi yurtlarda özel promosyon ve kampanyalar da dikkat çekiyor. Bilgili Holding tarafından Republika Academic markasıyla hayata geçirilen yatırımda beraberinde 3 arkadaşını getiren öğrenciye yüzde 25, 6 arkadaşını getirene ise yüzde 50 indirim duyurusu yaptı. Diğer taraftan mega kentte Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun yatak kapasitesinin 600 bini geçtiği belirtilirken önümüzdeki dönemde özellikle Toplu Konut İdaresi Başkanlığı aracılığıyla yeni yurt yapımlarına yönelimin gerçekleşeceğine dikkat çekiliyor. 

İstanbul'un dev öğrenci potansiyeli

2017-2018 eğitim-öğretim yılına hazırlanan İstanbul'da aralarında 2 senelik meslek yüksekokullarının da bulunduğu toplam 58 vakıf ve devlet üniversitesi yer alıyor. Geçen yıl 670 bin öğrenciyi barındıran mega kentte bu rakamı, yeni senede 700 binin üzerine çıkma ihtimaline dikkat çekiliyor. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR