Konut satışı artarak sürüyor

Eva Gayrimenkul tarafından hazırlanan Periskop Analiz, konut satışlarında son iki yılda yüzde 11'lik büyüme kaydedildiğinin altını çizdi. 2015 Ağustos sonunda ise toplam konut satışlarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17'lik artış yaşandı

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen sektör analizi, konut satışında son iki senede yaşanan büyümeyi yüzde 11 olarak gösterdi. Periskop Analiz sonuçlarına göre, toplam konut satışında 2015 Ağustos ayında, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 17'lik bir artış yaşandı. 

Konut satış rakamları yükseliyor
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş
. tarafından yayınlanan Periskop Analiz Eylül ayı raporuna göre Ağustos ayında son bir yıllık dönemde konut kredi kümülatif değişimi yüzde 19 düzeyinde gerçekleşirken, geçen yılın aynı döneminde yüzde 12 büyüyen konut kredilerindeki büyüme oranında ciddi bir artış kaydedimiş oldu. Raporda ayrıca konut kredisi kredi miktarının 2015 3'üncü çeyreğinde durağanlaşacağı, buna karşı yıl sonunda yeniden ivme kazanabileceği vurgusunda bulundu. Rapor buna rağmen, ekonomik konjonktüre bağlı hareketlenmenin 2016 yılının ilk çeyreğine ertelenebileceği görüşünde birleşti. 

Son iki yılda yüzde 11 büyüme
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2015 Ağusto sonu bazında Türkiye genelindeki toplam konut satışının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17'lik artış gösterdiğini, bu rakamın ipotekli konut satışlarında yüzde 33 düzeyinde gerçekleştiğini belirtti.

Rakamlarla Türkiye konut piyasası
EVA Gayrimenkul tarafından açıklanan verilerde şu noktalar üzerinde duruldu:

  • 2014 Ağutos sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 daralma gösteren konut satışı, son iki yılda yüzde 11 büyüme yaşadı.
  • Konut satışlarında geçen yıla kıyasla en yüksek artış yüzde 20 ile Ankara'da yaşandı. İzmir'deki artış yüzde 18 olurken, İstanbul yüzde 7'de kaldı.
  • Son üç yılda 2013 yılının ilk sekiz ayında satılan 760.101 konutun yüzde 42'si ipotekliyken, 2014 yılının aynı döneminde 715.501 konutta bu oran yüzde 32 oldu. 2015'in aynı döneminde ise 844.132 konutun yüzde 37'si ipotekli olarak satışa çıkarıldı. 
  • Konut kredi maliyetlerinde ise Eylül ayında 10 yıllı vadede kredi maliyeti aylık yüzde 1.09 ila yüzde 1.25 arasında değişiyor.
  • 100 bin TL tutarındaki kredi için aylık ödemelerin 10 yillik vadede 1.498 TL, 5 yıllık vadede ise 2.261 TL dolayında seyrettiği görülüyor. 
  • Takipteki kredilerdeki değişim 2015 Ağustos ayında konut kredileri içinde takipteki konut kredi miktarının yüzde 0.47 düzeyinde olduğunu belirten rapor, bu oranın 2014 Ağustosunda yüzde 0.53'e çıktığını ortaya koydu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR