Konut satışında 2015 rekoru aşılacak

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Yazıcı yabancı yatırımcının ilgisindeki canlanma ve kredi faizlerindeki düşüş ile birlikte konut satışlarının 2015 yılını aşacağını söyledi.

"Gayrimenkul değerleme sektörünün Türkiye'deki en önemli markalarından EVA Gayrimenkul'ün Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2016 yılında rekor konut satışının önünün, yabancı yatırımcının ilgisindeki canlanma ve bankaların sürdürdüğü faiz indirim kararlarıyla açıldığını söyledi.

Konut satışında geçen yıl ile aynı düzeydeyiz
Yazıcı, 2016 yılı içinde konut satışlarının 632 bin adet düzeyine ulaştığını ve bu oranın geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen 637 binlik satışla hemen hemen aynı düzeyde gerçekleştiğini belirtti. 2016 yılının Haziran ayında geçen yıla kıyasla yüzde 4'lük bir düşüş yaşansa da Temmuz ayı ile birlikte toparlanma eğiliminin gerçekleştiğine dikkat çeken Yazıcı: "Yıl sonuna kadar konut satış rakamlarının, kümülatifte bir önceki yıla kıyasla yukarıda tamamlanmasını bekliyoruz..." dedi.

 

 

Düşük faiz domino etkisi yaratacak
Emlak Konut GYO ve GYODER gibi kuruluşların, yüzde 0.7'lik faiz oranıyla sürdürdüğü kampanyalar sonrasında konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına düşme eğilimine girdiğini hatırlatan Yazıcı: "Konut kredisi faizleri düştüğünde satışlar hızla yükselişe geçer. Faizlerde sadece %20 düşüş yaşandığında sektör %100 ivme kazanır. Bu ise çok ciddi bir orandır..." şeklinde konuştu.  Yazıcı konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in üstün çıktığı kimi durumlarda konut kredisi kullanım oranının neredese durma noktasına geldiğine de dikkat çekerek:

"Faiz oranlarının sektör bileşenlerinin gelişimine etkisi çok büyük. Bunu bir domino taşı gibi düşünebilirsiniz. Faiz oranının düşmesinin olumlu etkisi gayrimenkul ve dolayısıyla inşaata bağlı sektörün tüm domino taşlarını hızla harekete geçirecek. Çarklar dönecek, hareket artacak, ekonomi canlanacak, üretim devam edecek, moralimiz hızla düzelecek. Şu anda bu enerjiye şiddetle  ihtiyacımız var..." şeklinde konuştu. 

Yazıca yabancıların konut satış ilgisinin de önümüzdeki dönemde düzeleceğini belirterek: "Özellikle Körfez ülkeleri orta ve uzun vadede yatırımlarına devam edecek gibi görünüyor.” dedi. 

"


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR