Putin: 'Türkiye'nin nükleer enerji sektörünü kuruyoruz'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu'nun temel atma törenindeki konuşmasında: "Bu yalnızca bir santral inşası değil. Aynı zamanda Türkiye'nin nükleer sektörünü kuruyoruz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye için bir ilk niteliği taşıyan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açılış töreninde konuştu. Türkiye'yi ve Türk yetkilileri ilk nükleer güç santrali inşaatı dolayısıyla tebrik eden Putin: "Bugün burada yalnızca bir santral inşası için bulunmuyoruz. Aynı zamanda Türkiye'nin nükleer enerji sektörünü kuruyoruz." ifadelerini kullandı. 

Çevre dostu ve üst düzey güvenlikli bir proje

Türkiye ve Rusya işbirliği ile gerçekleştirilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin açılışında söz alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin teknoloji ve ekonomi açısından gelişmiş bir ülke olduğunu buna karşın nükleer enerji sektörünün bütünüyle yeni bir alan olduğunu dile getirdi.  Rusya Federasyonu'nun nükleer sektörde lider bir ülke niteliği taşıdığını ve büyük bir tecrübe taşıyıcısı olduklarını da vurgulayan Putin: "Mersin'de çevre dostu bir proje  inşa edeceğiz. Projede üst düzey güvenlik oluşturulacak. Türk tüketicilerine ucuz ve temiz enerji sunacaktır. Santral, elektrik üretiminin yüzde 10'unu sağlayacaktır. " dedi

Türk şirketler ve ekonomisi için büyük potansiyel

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus ortakların projeye Türkiye'nin KOBİ'lerini dahil etmek için çaba gösterdiğini de vurgulayarak: " Siparişlerin büyük kısmı Türk şirketlerinden alınacaktır. 350 ye yakın Türk firması potansiyel tedarikçi listesine dahil olmak istiyor. Hem Rusya hem Türkiye için iş bağlantıları oluşturulacak ve uzmanlar oluşturulacak. UZmanların yetiştirilmesinde de işbirliği yapacağız. 220 Türk öğrencisi nükleer konuda eğitim alıyor. Okudukları üniversites dünyanın en önemli nükleer eğitim sunan üniversitesidir. Aynı zamanda Türk ortaklarımıza stratejik yatırım statüsü desteğinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu projeyi ekonomik açıdan cazibeli hale getirecek adımlar için. Son derece iddialı bir hedefimiz var. 2023 senesinde ilk enerji blokunun devreye girmesini sağlamak istiyoruz. Sayın ERdoğan'a bunun gerçekleşmesi için elimizden geleni yapma hususunda mutabık kaldık. Projenin başarılı biçimde gerçekleştirilmesi, dostluğumuzun simgesi olacaktır." şeklinde konuştu. 

Albayrak: "Üst düzey güvenlik önlemleri uygulanacak"

Enerji Bakanı Berat Albayrak da, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin uluslararası kuruluşlarda belirtilen tüm güvenlik standartlarına uygun şekilde inşa edileceğini vurgulayarak: " En yüksek güvenlik standartlarına sahip reaktörlerle enerji üreteceğiz. Akkuyu'da inşaatın başlamasıyla 10 bin kişilik istihdam sağlanacak. Yüzde 80'i ise Türkiyeli olacak. 3.500 kişi santralde çalışıyor olacak. Malzeme ve ekipmanların büyük kısmı Türkiye'den temin edilecek. Ortak yatırımlar hem ülkemize hem de bir çok alanda yerli teknoloji üretim kapasitesinin gelişimine katkı sağlayacaktır. Russya'da gönderdiğimiz 248 öğrenciden bir kısmı Türkiye'ye döndü. Öğrencilerimizin nükleer teknolojinin yerleşmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Biz insanımıza güveniyoruz. İnaniyoruz ki ülkemiz bu teknolojide de dünya ile rekabet edecek seviyeye ulaşacaktır. 1955'ten bu yanabu davaya emek vermiş herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR