Türkiye depreme hazır mı?

17 Ağustos Depremi’nin 16. Yıldönümü olması nedeniyle Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık bir açıklama yaptı

Türkiye Hazır Beton Birliği, 1999 yılında yaşanan 17 Ağustos Depremi’nin 16. Yıldönümünde, Türkiye’nin hala depreme hazır olmadığına tekrar dikkat çekti. Birliğin Başkanı Yavuz Işık yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Öncelikle 17 Ağustos Depremi’nde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Türkiye nüfusunun yüzde 95’i deprem bölgelerinde yaşıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan risk tespiti ve yıkımlarda İstanbul başı çekiyor. İstanbul’da 27 adet “Riskli Alan” var. Şehirde bugüne kadar maalesef riskli binaların yaklaşık %15’i yenilenebildi. Bunun yanı sıra neredeyse 20 milyondan fazla konut depreme dayanıksız. Depremle ilgili yapılan açıklamalar ise büyük depremin çok da uzak olmadığını gösteriyor. Bu da işin aciliyetini gösteriyor.

Türkiye depreme ne kadar hazır? 
Bundan 16 yıl önce maalesef ihmalkârlığın ve umursamazlığın sonuçlarını çok acı ödedik. On binlerce vatandaşımız yaşamını yitirdi. Uzmanlar defalarca İstanbul’da büyük bir deprem olacağı ile ilgili uyarılarını yeniliyor. Peki ne kadar hazırız? Depreme karşı Türkiye’de sağlam ve sağlıklı kentleşme yolunda önemli adımlar atan THBB olarak, depreme dayanıklı yapılar için tüm malzemelerde olduğu gibi hazır betonun da üretim sürecinin tamamını kapsayacak şekilde denetlenmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Bu hususta THBB üyelerinin ürettiği KGS belgeli kaliteli hazır betonun kullanılması büyük önem teşkil ediyor.” dedi.

Sanılandan daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağımızı yineleyen Yavuz Işık, “Marmara Denizi’nin dibinde tespit edilen gaz ve su sızıntıları tehlikenin ne ölçüde büyük olduğunu bize kanıtlar niteliktedir. Kentsel dönüşüm konusunda ciddi kararlar alınması, bu kapsamda yapılacak çalışmaların deprem bilinci ile deprem araştırmalarına uygun olarak daha da hızlandırılması gerekiyor.” dedi.

Deprem hayatımızın gerçeği
Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde yer alan Türkiye’de depremin hayatımızın bir gerçeği olduğuna dikkat çeken Işık, sözlerine şöyle devam etti; “THBB olarak hem üyelerimiz hem de kamuoyu için depreme dayanıklı yapı tasarımı ve hazır beton uygulamalarını konu alan bilgilendirmeler yapıyoruz. Diğer taraftan ise üyemiz olan şirketlerin çalışanlarını olası bir depremde acil müdahale edebilmeleri için eğitiyoruz. Son olarak İstanbul Kalkınma Ajansı’nın deprem sonrasında müdahale kapasitesini geliştirmek amacıyla verdiği fon kapsamında AKUT ile işbirliği içinde üyelerimiz için bir tatbikat düzenledik.” dedi.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

EN ÇOK OKUNANLAR