Türkiye'nin en önemli finans kurumları sanal para için toplanıyor

Merkez Bankası, tüm dünyada günlük işlem hacmi 4 milyar doları bulan sanal para ve sanal paradan doğan piyasa hareketliliğini incelemek için çalışma grubu oluşturdu. Çalışma grubuna, Maliye, BDDK, SPK ve Hazine'nin de katılımı bekleniyor

Global finans piyasalarında tartışmalara yol açan ve geçtiğimiz haftalarda da gayrimenkul sektörünün "konut satışı" ile ilişkisi bağlamında gündeme gelen "sanal para" uygulaması Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın gündemine girdi. Merkez Bankası, günlük işlem hacmi 4 milyar dolara ulaşan  ve her geçen gün yeni birimlerle zenginleşen sanal para dalgası ve bu dalganın piyasalara etkisini incelemek için bir çalışma grubu kurdu. 

Türkiye'nin önemli kurumları sanal parayı inceleyecek

Tüm dünyada giderek yaygınlaşan, ancak klasik finans piyasaları tarafından yoğun eleştirilere maruz kalan sanal para uygulaması, Türkiye'nin önde gelen kurumları tarafından incelemeye alınıyor. Merkez Bankası tarafından başlatılan bir girişimle oluşturulacak çalışma grubuna Bankacılık Düzenleme Denetleme Durumu-BDDK, Sermaye Piyasası Kurul-SPK, Hazine ve Maliye'nin de katılımı bekleniyor. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mustafa Okay, blockchain sisteminin tartışılır olduğu günümüz dünyasında, çok kısa sürede hem bankaların hem de merkez bankalarının bu teknolojilerle çalışır hale geleceğini belirterek,  blockchain sisteminin iyi tanınması gerektiğini söyledi.

Sanal para ve millileşme stratejisi

Okay, sistemin her yönüyle öğrenilmesi ve kullanım döneminin de milli hale getirilmesi gerektiğine de dikkat çekerek: "Tüm dünanın üzerinde tartışmaya başladığı blockchain sistemi en ince ayrıntısına kadar tanınmalı ve hayatımıza girdiğinde onu milli ve güvenli şekilde krullanmalıyız... " ifadelerini kullandı. Bu tip teknolojilerin kazçınılmaz oludğunu ve ilgili otoritelerin bu sistemlerin üzerinde iyi çalışmaları gerektiğini vurgulayan Okay: 

"Dünyanın değişik ülkeleri bu argümanla ilgili çalışmalar yürütüyor, kimileri önlemler alıyor. Doğrudan bir yasaklamaya gidemezsiniz, bütünüyle serbest de bırakamazsınız. Biz de Merkez Bankası ve ilgili kurumlar aracılığıyla sayısal teknolojiler ve sanal para ile ilgili çalışmalarımıza başladık. MB, BDDK, SPK ve Hazine ile neler yapabileceğimizi oturup konuşacağız. Belli periyotlarda bunu gerçekleştiriyoruz..." yorumunda bulundu.

Okay, tüm kurumların kendi görev ve sorumlulukları içinde ancak karşılıklı olarak etkileşimli biçimde ortak kararlar alabilmesine olanak tanınması için bu toplantıların tertip edildiğini vurgulayarak: "Biz kurum olarak kendi sorumluluk alanı içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. İleride Maliye'nin de bu çalışmalara dahil olması söz konusu olabilir..." dedi. 

Toplam pazar 150, günlük işlem hacmi 4 milyar dolara ulaştı

Türkiye finans piyasalarının en önemli kurumlarını sanal parayı incelemeye iten şey ise, bu argümanın tüm dünyada önüne geçilemez biçimde yaygınlaşması oldu. Yasal bir dayanağı bulunmamasına karşın her gün yenileri piyasaya çıkan ve tüm dünyadaki toplam pazarı 150 milyar dolara ulaşan sanal paralar üzerinden yürüyen gündelik alışverişin boyutu ise 4 milyar dolara ulaşmış durumda. Dünyada halen 1.113 adet sanal paranın piyasada aktif olarak işlem gördüğü belirtiliyor. 

Türk konut sektörünün de gündeminde

Sanal para ile konut satışı geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin de gündemine girmişti. Sanal para uygulamasına geçiş yapan bir firmaya karşın, sektörün bu uygulamaya yönelik olarak bekleme stratejisi içine girdiği görülüyor. Yeni teknolojileri bütünüyle reddetmeyen gayrimenkul sektörü açısından "güvenilirlik" sorununun aşılması, yeni konut projelerinin sanal para ile satışının önünü açacak gibi gözüküyor. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR