Hangi tapular haczedilemez?

Bir alacaklının alacağını tahsil edebilmek için borçlunun parasına ya da malına icra dairesince el konulması işlemine haciz denir. Peki, hangi tapular haczedilemez? İşte yanıtı...


Haciz işlemlerinde amaç borçlu kişinin borcunu karşılayacak tutardaki menkulüne, gayrimenkulüne ya da üçüncü taraflardaki hak ve alacaklarına kısaltma getirilmesidir. hacizle ilgili hükümler, İcra İflas Kanunu'nda düzenlenmiştir. 

Alacaklının haciz yoluna başvurması 

Bir alacaklı, borçludan alacağını tahsil edemediğinde borçlunun mallarına haciz koydurarak alacağını tahsil etme yoluna gidebilir. Haciz, cebri icra yolu ile borçlunun borcunu ödemesini sağlar. Haciz yoluyla alacağın tahsil edilmesine ilişkin usul ve kararlar yasalar ile belirlenmiştir. Borcunu vadesinde ödemeyen borçlu için alacaklı, icra dairesine başvurarak ödeme emri gönderir. Ödeme emrine süresi içinde itiraz edilmemesi ya da mal beyanında bulunulmaması durumunda icra takibi kesinleşir. İcra takibinin kesinleşmesinin ardından ise alacaklı borçlunun malvarlığı ve hak ve alacakları için haciz talebinde bulunur. 

Alacağın haciz yolu ile tahsil edilmesi 

İcra müdürlüğünün alacaklının haciz talebini yerinde bulmasından sonra haciz işlemi resmi olarak başlar. Borçlu adına olan kayıtlı tapular, araçlar, ortak olunan şirketler, boçlunun üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları araştırılır. Borçlu olan kişi çalışıyorsa maaşı ile ilgili bilgiler edinilir. Bu kalemlerin tümüne haciz koyulabilir. Haciz işlemlerinin yapılması için gerekli olan bütün masraflar alacaklı tarafından peşin ödenir ve borçlunun dosyasına alacak kalemi olarak işlenir. 

Hangi tapular haczedilemez? 

Alacaklının borcunun tahsil etmek amacı ile borçlunun malvarlığına kısıtlama konması işlemine haciz denir. Ancak haciz işleminde borçlunun ve üçüncü kişilerin de hakları gözetilir. 

Borçlunun haline münasip ev kavramı, borçlunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yeten, sosyal ve mali konumunu koruyan meskeni ifade eder. Haline münaip aynı zamanda bu ihtiyaçları karşılayan asgari niteliği tanımlar. Borçlu olan kişinin haline münasip evi haczedilemez mallar arasında yer alıyor. 

Haciz işlemi, borcunu istekli olarak ödemeyen borçluya karşı alacaklının alacağını tahsil etmesine imkan tanıyan bir cebri icra yöntemidir. Bu yolla tahsilatta alacaklı, borçlunun menkullerini, gayrimenkullerini ve üçüncü kişiler üzerindeki hak ve alacaklarını haczetme yoluna gidebilir. Ancak ilgili yasada haczi mümkün olmayan mal ve haklar sınırlı olarak sayılıyor. Borçlunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya yeten mesken haczedilemez mallar arasında yer alıyor. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Gayrimenkul Nedir?

Konut dokunulmazlığı nedir?

Uygulama İmar Planı Nedir?

.

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

EN ÇOK OKUNANLAR