100 yıla yakın geçmişe sahip Samsun-Sivas demiryolunun yenileme çalışmalarında sona yaklaşıldı. Hattın Eylül ayında hizmete alınması planlanıyor
90 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin en eski demiryolu hatlarından biri olan Samsun-Sivas Demiryolu hattında yenileme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın verdiği bilgiye göre hattın yenileme çalışmalarında yüzde 80 düzeyine ulaşıltı. Samsun-Sivas Demiryolu'nun Eylül 2018'de hizmete açılması planlanıyor.
Türkiye'nin en eski demiryolu hatlarından biri olan Samsun-Sivas hattında yenileme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 2015 yılının Eylül ayında bakım çalışmalarının başlamasıyla birlikte hizmete kapatılan hattın modernizasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Hattın yüzde 80'lik kısmının yenileme çalışmalarının sona erdiği açıklanırken, Eylül 2018 tarihine kadar çalışmaların tamamlanarak hattın hizmete alınması planlanıyor. Toplamda 420 kilometrelik hat üzerindeki modernizasyon çalışmalarının 378 kilometresi ise Samsun-Sivas demiryolundan oluşuyor.
Modernizasyon çalışmalarında yüzde 80 oranında ilerleme sağlandığına dikkat çeken yetkililer, döşenen ray düzeyinin ise 383 kilometre seviyesine ulaştığına dikkat çekiyor. Toplamda 1.2 milyar TL'ye mal olan çalışmayla birlikte 90 yıldır hizmet vermekte olan hattın alt yapı ve üst yapısının yenileneceğine dikkat çekiliyor. Hattın sinyalizasyon yenilemesiyle birlikte taşıma kapasitesinin artması ve kuzey-güney aksındaki yük trafiğinin de azaltılması planlanıyor. Buna göre yenilenen hat üzerinde hız, kapasite ve kaabiliyet faktörlerinde artış sağlanarak, güvenlik, konforlu ve hızlı bir işletmecilik yapısına kavuşulması planlanıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte daha hatta hizmet veren tren sayısının da 20'den 30'a yükselmesi planlanıyor.
Ulaştırma Bakanlığı'nın 2018 yatırım planı içinde ağırlık demiryolu ulaşım projelerine ayrıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bu yıl içinde demiryolu yatırımları için 10 milyar776 milyon 304 bin TL ayırdı. Karayolu yatırımları için ayrılan pay 9 milyan 7 milyon 522 bin TL oluken, kent içi ulaşımın payı ise 3 milyar 113 milyon TL'de kaldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2018 yılına ilişkin yatırım planında ağırlığı demiryolu projelerine verecek. Yatırım Programı'ndan yapılan derlemeye göre yıl içinde gerçekleştirilecek kamu yatırımları arasında 28 milyar 921 milyon TL'lik pay ile ilk sırada yer alan Ulaştırma Bakanlığı da bu bütçenin önemli bir kısmını demiryolu yatırımları için harcayacak. Bakanlığın 2018 yılı içinde yapacağı toplamda 10 milyon 776 milyon 304 bin TL'lik harcamalar, bakanlık bünyesindeki kuruluşlara paylaştırılacak. Buna göre:
- Ulaştırma Bakanlığının toplam yatırım: 10 milyor 76 milyon 304 bin TL
- TCDD Genel Müdürlüğü'ne aktarılacak bedel. 7 milyar 435 milyon TL
- Bakanlığın Diğer demiryolu projelerine harcayacağı bedel 2 milyar 388 milyon 304 bin TL
- TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü'ne Aktarılacak Bedel: 10 milyor 776 milyon 304 bin TL olarak belirlendi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Karayolu yatırımları için ayırdığı pay da 9 milyar 7 milyon TL olarak belirlendi. Bu toplam payın 8 milyar 906 milyon 284 bin TL'lik kısmı Karayollarına aktarılırken, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Bakanlık 101 milyon 238 bin TL'lik pay aldı. 2018 yatırım planı kapsamında otoyolları için ayrılan 661 milyon 453 bin TL'lik yatırımın da Karayolları Genel Müdürlüğü'ne aktarılacağı açıklandı. 2018 yılı içinde Ulaştırma Bakanlığı'nın bir diğer önemli yatırımı ise şehir içi ulaşım projelerine yönelik olacak. 2018 yılı içinde kent içi ulaşımı için ayrılan yatırım tutarı 3 milyar 113 milyon 977 bin TL ayrıldı.
2018 yılı içinde Havayolu ulaşımında toplam 1 milyar 41 milyon 761 TL pay ayrıldı. Havayolu ulaşımında bu toplam miktar içinde en yüksek pay Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne 750 milyon TL ile verilecek. Bakanlık 200 milyon TL ile ikinci sırada yer alırken Meteoroloji Genel Müdürlüğü 86 milyon 861 bin TL; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ise 4 milyon 900 bin TL pay alacak.
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
Banliyö hattının açılmasıyla birlikte Gebze ve Halkalı arasındaki yolculuk Marmaray ile entegre oldu. Yeni duraklar ise şöyle:
İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?
İstanbul’da kaç tane belediye var? Kentin belediyelerini ve 2019 Mahalli İdareler Seçimi sonrasında bu belediyelerin yönetimini üstlenen isimleri sizler için mercek altına aldık.
İnşaat Demiri Fiyatları
İnşaat Demiri Fiyatları 3 bin 220 TL ile 3 bin 285 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar demir cinsine göre değişebilmektedir. İnşaat demir fiyatları, demir fiyatları ne olur?, demir fiyatları neden artıyor? hepsi ve daha fazlası haberimizde...
Avrupa Konutları Başakşehir’de 60 ay 0 faiz kampanyası
Avrupa Konutları Başakşehir projesinin ödeme planına göre, 60 aya kadar vade farksız taksit seçeneğinden yararlanılabiliyor
Yeni imar kanunu sektöre ne kazandırır?
Hükümet "Yeni İmar Kanunu" çalışmalarını sürdürüyor. 2017 yılının başında hazır olması planlanan kanun ile birlikte ada bazlı kentsel dönüşüm uygulamalarına geçilmesi bekleniyor.
Urankent 181 ilçeden daha büyük!
Urankent 181 ilçeden daha büyük olduğunu yapmış olduğu projeler ile kanıtlamış oldu
Varyap Plaza Pendik’te son 50 ofis
Varyap dönce hiç uygulanmamış bir ödeme planıyla, Varyap’tan gayrimenkul sahibi olmak isteyen yatırımcılar için 100 haftada 0 faiz kolaylığıyla Varyap Plaza Pendik’te kalan son 50 ofisi satışa sunuyor.
Toki'den Sivas Yenimahalle'de engellilere özel 26 adet satılık konut
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Sivas Yenimahalle'de 26 adet konutu yüzde 40 engelli vatandaşlar için kura yöntemiyle satışa çıkarıyor
Başyapıt Dragos’ta ön talep dönemi başladı
Başyazıcı Grubu tarafından İstanbul Maltepe’de hayata geçirilen 'Başyapıt Dragos'ta ön satış dönemi başladı.
Royal Garden Kartal Projesi
Royal Garden Kartal Projesi 13 bin 346 metrekare alan üzerinde inşa ediliyor