Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen arazisinin ortakları arasındaki anlaşmazlığa çözüm arayan hakem kurulu, yönetime ‘kayyum’ atadı
21 Haziran 2012
Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen arazisinin ortakları arasındaki anlaşmazlığa çözüm arayan hakem kurulu, yönetime ‘kayyum’ atadı. Ortakların menfaatlerinin korunması için atanan kayyumda yeminli mali müşavir Nihat İncekara ve Avukat Halil İbrahim Koca yer alıyor
İstanbul Mecidiyeköy’deki Ali Sami Yen arazisinin ortakları Torunlar GYO, Aşçıoğlu ve Kapıcıoğlu arasındaki anlaşmazlığa çözüm arayan hakem kurulu, yönetime ‘kayyum’ atadı. Ortakların menfaatlerinin korunması için atanan kayyumda yeminli mali müşavir Nihat İncekara ve Avukat Halil İbrahim Koca yer alıyor.
Hürriyet Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre, Ali Sami Yen arazisine 1 milyar liralık proje inşa edecekken, anlaşmazlık yaşayan ve davalık olan, Torunlar GYO, Aşçıoğlu İnşaat ve Kapıcıoğlu İnşaat ortaklığı’na mahkeme, taraflar arasındaki ihtilafın çözümü için Prof. Hasan İşgüzar, Prof. Mehmet Ali Erten ve Prof. Mehmet Demir’den oluşan hakem kurulu atamıştı. Atanan hakemler, ihtiyati tedbir kararı olarak kayyum atadı. Kayyuma da Yeminli Mali Müşavir Nihat İncekara ile Avukat Halil İbrahim Koca atandı. Ortaklığın menfaatlerinin korunması için kayyum kararı alındığı belirtilirken, ortaklar bir araya gelip usulüne uygun bir yönetim belirlerse kayyum düşecek.
Torunlar GYO tek başına karar alabiliyor
Hakem Kurulu Başkanı Prof. Hasan İşgüzar, Torunlar GYO, Aşçıoğlu İnşaat ve Kapıcıoğlu İnşaat’ın kurduğu ortaklığın ‘adi ortaklık’ olduğunu belirterek, kayyum kararının gerekçesini şöyle anlattı:
“Taraflar kendi aralarında bir sözleşme yaparak, 5 kişiden oluşan bir icra kurulu belirlemiş ve yönetim bu 5 kişiye bırakılmış. Yönetimde Torunlar GYO’dan 3 kişi, Aşçıoğlu ve Kapıcıoğlu’dan ise birer kişi yer alıyor. Bu sözleşmede, icra kurulu toplantıları en az 4 kişi ile toplanabileceği ve davate rağmen yeterli katılım olmazsa 3 kişinin karar alabileceği belirlenmiş. İcra kurulunda Torunlar GYO’nun 3 temsilcisi bulunduğu göze alındığında, tek başına karar almasına olanak tanınmış.”
Yasaya uygun yönetim oluşana kadar, kayyum
Mevcut Borçlar Kanunu’nun 524'ncü maddesine göre, şirketlerde kararların ortakların katılımıyla alınabileceğini ve burada ortakların hisse oranının değil ortak sayısının dikkate alınacağını belirten İşgüzar, şöyle devam etti:
“Burada bir adi ortaklık var, limited ya da anonim şirket değiller. Yanlış da burada yapılıyor. Bu ortaklıkta hisse çoğunluğuna bakarak karar alınamaz. Bu yapı ile Torunlar GYO dışındaki diğer ortakların menfaati sağlanamaz. Hal böyle olunca, kurulumuz ortaklığın menfaati gereği yasaya uygun yeni bir yönetim oluşturuluncaya kadar tedbiren adi ortaklığa yönetim kayyumunun atanmasına karar verdi.”
Bütün ortaklar, Tüm belgeleri görebilir
Kayyum atanması dışında bir karar daha aldıklarını söyleyen İşgüzar, “Ortakların, ortaklık merkezinde örnek, fotokopi ya da fotoğraf çekmeksizin inceleme yapabileceklerine dair bir karar alınmış. Bir ihtiyati tedbir kararı daha alarak, bütün ortakların tüm belgeleri görebileceği yönünde karar alındı” dedi.
Torunlar GYO’nun kayyum itirazına, heyet reddi
Torunlar GYO, hakem heyetinin 30 Mayıs’ta verdiği ihtiyati tedbir kararına itiraz etti. İtirazları 13 Haziran tarihli toplantısında inceleyen hakem heyeti, “İcra kurulunda 3 üye ile temsil edilen Torunlar GYO’ya diğer ortaklardan hiçbirisinin katılımı olmaksızın tek başına karar alma yetkisi verilmiştir. Ortaklığın menfaati gereği, bu konuda ortaklarca yasaya uygun yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar tedbiren adi ortaklığa yönetim kayyumu atanması kararında yasaya ve usule aykırılık bulunmamaktadır” denilerek, itirazı reddetti.
Proje kamuya mal oldu
Toplu Konut İdaresi’nin projeye dahil olması nedeniyle Ali Sami Yen projesinin kamuya mal olmuş bir proje olduğunu ve ortakların menfaati için bu kararın alındığını ifade eden Hasan İşgüzar, “Bu şekilde kanuna uygun bir yönetim oluşturuluyor. Eğer ortaklık bir araya gelip, kanuna uygun bir yönetim belirlerse, kayyum düşecek. Atanan kayyum, olağan rutin işleri yapacak. Proje için büyük kararlar almak gibi bir yetkisi bulunmuyor. Alım satım yapamazlar. TOKİ’ye de durumu bildirdik ve duruşmaya da davet ettik” diye konuştu.
Hakem heyetinin 30 Mayıs tarihli toplantısında kayyuma İstanbul Barosu avukatlarından Halil İbrahim Koca ve yeminli mali müşavir Şaban Baybora atanmıştı. Ancak Şaban Baybora’nın sağlık sorunları nedeniyle kayyumluğu yerine getiremeyeceği belirlenirken, yerine yeminli mali müşavir Nihat İncekara atandı.
Anlaşmazlık lansmanda ortaya çıkmıştı
TOKİ hasılat paylaşımı modeliyle ihale ettiği ve Aşçıoğlu İnşaat’ın kazandığı araziye daha sonra Torunlar GYO ve Kapıcıoğlu da ortak oldu. Torunlar GYO’nun yüzde 65, Aşçıoğlu’nun yüzde 35 ve Kapıcıoğlu’nun yüzde 5 payının olduğu bir ortaklık kuruldu. Projenin 1 Nisan 2011'de yapılan tanıtım toplantısına Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu’nun katılmaması, ortaklar arasında bir anlaşmazlık olduğunu ortaya çıkarmış ancak taraflar bunu doğrulamamıştı.
2012 Mart ayına gelindiğinde ise Aşçıoğlu İnşaat, muhasebe kayıtlarında oynama yapıldığı ve alınan kararlardan kendilerine bilgi verilmediğini belirterek, hakem atanmasını talep etmiş ve Torunlar GYO ve Kapıcıoğlu İnşaat’tan davacı olmuştu. Davalılar ise iddiaların asılsız olduğunu savunarak, davanın reddini istemişti. Mahkeme de 3 kişilik hakem heyetini, anlaşmazlıkların çözümü için görevlendirmişti.
2019 İstanbul Forum Akvaryum Güncel Giriş Ücreti Fiyatları
Bayrampaşa'da yer alan güncel İstanbul Forum Akvaryum giriş ücreti ve bilet fiyatları! Bayrampaşa Akvaryum Forum yıllık üyelik, ortak biletler, okul gezisi fiyatları bu sayfada detaylarıyla birlikte sizler için hazırlandı!
Güncel Konut Kredisi Faiz Oranları: Bankaların tekliflerindeki düşüş sürüyor
Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Kuveyt Türk ve katılım bankalarının anlaşmalı firmalardan konut alan bireysel kullanıcılara 0.98'lik faiz teklifinin dışında kalan bankaların tekliflerinde önemli düşüşler yaşanıyor
Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri
29 Ekim 2013’te büyük bir törenle 16.3 kilometrelik bölümü açılan Marmaray’ın 63 kilometrelik diğer bölümünde ise yapım çalışmaları devam ediyor. Hali hazırda ulaşımı sağlayan ve ileride daha da genişleyecek Marmaray güzergahı, durakları ve ücretleri nası
Veraset ilamı noter ücreti
Mirasçılık belgesi olan veraset ilamı için notere ne kadar ücret ödenir? İşte veraset ilamı noter ücreti...
İstanbul'da korkutan baz istasyonu sayısı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da var olan baz istasyonu sayısının 27 bini aştığını söyledi. Yıldırım: "Baz istasyonlarının kanser yaptığına dair somut bir delil yok..." dedi.
İnşaat cirolarında son durum: Düşüş sürüyor
İnşaat Sektörü Ciro Endeksi Aralık 2018'de bir önceki aya kıyasla yüzde 0.9 oranında düştü
Şanlıurfa Akabe TOKİ Kura sonuçları açıklandı
TOKİ tarafından Şanlıurfa Akabe'de gerçekleştirilecek Emekli Konutları için çekilen kura sonuçları açıklandı.
Yabancıya satışta olumlu rüzgar sürüyor
Yabancı ülke vatandaşları Ocak ayında Türkiye'den 3 bin 168 konut satın aldı. Böylelikle 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 81.9 oranında artış kaydedilmiş oldu.
Evimiz Kocaeli fiyatları 182 bin TL'den başlıyor
150 milyon lira yatırım ile Kocaeli Karamürsel'de hayat bulan Evimiz Kocaeli fiyatları 182 bin TL'den başlangıç gösteriyor
İnşaat sektörünün istihdama katkısındaki düşüş sürüyor
İnşaat sektörünün toplam istihdama katkısındaki düşüş son aylarda ciddi bir ivme kazandı. TÜİK verileri geçen yıla kıyasla 1.1 puanlık düşüşe işaret etti